دعوت اسلامیقرآن

اصول دهگانه خوشبختی در سوره انشراح

سعادت و خوشبختی

آن اصول را به شرح زیر خلاصه می کنیم:

1 – اصل اول: خوشبختی فقط به دست خداوند یکتا و منزه است . آنجا که می فرماید : “الم نشرح” پس خداوند سبحان است که شرح صدر ایجاد می کند نه شخص دیگری .
خوشبختی یکی از مخلوقات اوست ، زیرا خداوند موجودات ومعانی را خلق نموده است مانند مرگ و زندگی “الذی خلق الموت والحياة”
و از جمله این معانی ” خوشبختی” است بنابراین ، این سعادت را در قلب هر کسی که بخواهد به لطف خود قرار میدهد ، تا خوشحال شود و بخندد و آن را از قلب هر کسی که بخواهد برمی دارد تا رنج ببرد و گریه کند.
خداوند می فرماید : او ست که می خنداند و می گریاند.
2- اصل دوم: خوشبختی در قلب قرار دارد ؛ نه در عقل..
این اصل از فرموده خداوند که می فرماید ” لک صدرک ” استخراج می شود…
صدر و سینه کنایه از قلب است همانطور که خداوند متعال فرموده است ” و لکن تعمی القلوب التی فی الصدور” و مالکیت قلب فقط در دست خداوند است و خداوند است که تغییر دهنده قلبهاست وصلاح قلب فقط بواسطه اطاعت او ممکن میشود .
حدیث نبوی بیانگر این است که اگر شخص مرتکب گناه شد ، نقطه ای سیاه در قلبش می افتد که اگر توبه کرد برداشته میشود ..
3 – اصل سوم: بخشش گناهان . این اصل از فرموده خداوند متعال استنباط می شود که می فرماید : “و رفعنالک ذکرک” بنابراین هر گاه شخصی از گناهان سبک با باشد ، به خوشبختی نزدیک تر است.
قرآن کریم گناهان را به بار سنگینی که نزدیک است کمر را بشکند، تشبیه می نماید ” الذی انقض ظهرک ” و گناهان بخشوده نمیشوند مگر با توبه و استغفار و با حسنات وخیراتی که گناهان را محو می کند.
4- اصل چهارم: برخوردار بودن از آوازه نيكو .
این اصل از فرموده خداوند استخراج میشود که میفرماید : ” و رفعنا لک ذکرک” زیرا آوازه نیکو دعای مردم را به دنبال دارد و زبان ها را برای ستایش به نطق در می آورد و روح ها بخاطر تمجید خرسند می شوند.
از دقت در فرمایش الله سبحانه و تعالی” و رفعنا” به این نتیجه می رسیم که آوازه نیکو ، هدیه می شود نه درخواست.
بخاطر همین است که تظاهر فایده ای ندارد بلکه فقط اخلاص به درد می خورد.

5- اصل پنجم: خداوند هیچ سختی را بدون آسانی نیافریده است .. این اصل از فرمایش خداوند “فان مع العسر یسرا” اسنباط می شود.
زمانی که فرد می داند که خداوند هیچ سختی را بدون آسانی وهیچ مشکلی را بدون راه حل و هیچ غمی را بدون راه گشایی و هیچ فشاری را بدون رهایی از آن، قرار نداده است ، این احساس ، بیشتر غم ها را از او دور می سازد و او یقین پیدا می کند که همواره راه حلی وجود دارد، اما بهتر ان است که دنبال آن بگردد.
6- اصل ششم: آسانی و رهایی از مشکل همزمان با سختی ها نازل می شود .
این اصل را از کلام خداوند متعال “مع العسر یسرا” استخراج می کنیم ؛ چرا که خداوند نمی گوید پس از سختی ، آسانی خواهد آمد ..
آری همزمان با پیش آمدن سختی و مشکل و نگرانی، لطف خداوند و آسانی و راهگشایی از طرف خدا حاصل می شود ؛به عنوان مثال پیش آمدن مصیبت از اسباب کفاره گناهان است همانی که یکی از اسباب مصیبت ها و غمها محسوب می شود وهمینطور سهولت وآرامش و لطف خداوند به دنبال هم می آیند تا در نهایت غم رفع شده و گرفتاری برطرف و سختی رفع می گردد.
7- اصل هفتم : همراه هر سختی دو خوشی و آسانی وجود دارد …
این اصل را از تکرار کلمه نکره ” یسرا” استنباط می نماییم که بر تعدد و تکرار شدن دلالت می کند.
به همین خاطر است که بیشتر علمای سلف گفته اند: سوگند بخدا هیچ گاه یک سختی و ناراحتی بر دو خوشی پیروز نخواهد شد.
8- اصل هشتم : بهره برداری از اوقات فراغت یکی از اصول سعادت است . این اصل را از فرمایش خداوند که می فرماید ” فاذا فرغت ….” استنباط می کنیم .
این آیه اشاره می کند به این که لازم نیست وقت فراغتی برایش باقی بماند … در حدیث صحیح آمده است ( دو نعمت ناشناخته هستند که بسیاری از مردم در آن ها ضررمند هستند سلامتی و فراغت )
9- اصل نهم عبارت است از عبادت کردن . این اصل را از فرموده خداوند متعال ” فانصب” یعنی به طاعت وعبادت روی بیاور ، می توان استنباط کرد
عبادت همان دروازه سعادت بزرگ است ؛ هر کس بیشتر برای خداوند عبادت کند سعادتمندتر خواهد بود .
یکی از سخنان مشهور شیخ الاسلام رحمه الله این است که می گوید : هرکس به دنبال خوشبختی ابدی است بايد در سراشیبی عبادت قرار گیرد و همیشه اهل عبادت باشد.
10- اصل دهم: اخلاص در متوجه نمودن تمامی علاقه ها تنها به سوی خداوند نه کس دیگری.
این اصل را از سخن خداوند استنباط می کنیم که می فرماید : ” والی ربک فارغب ” و رسیدن به این هدف عظیم همان مسک الختام می باشد .


ترجمه : فهیم بهنام

از طريق
فهیم بهنام
منبع
https://sozimihrab.org/
نمایش بیشتر

فهیم بهنام

استان آذربایجان غربی - ارومیه مترجم

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا