فتاویفقه

طلاق دادن زن در حال مستی !

سوال : آیا طلاق دادن زن در حال مستی واقع می شود؟

خانمی پرسیده است : شوهرش در اثر نوشیدن مشروبات الکلی مست می شود و وقتی او به شوهرش تذکر داده است ، با واکنش تند و انکار آمیز او مواجه شده و در همین حال او را طلاق داده است ! آیا چنین طلاقی واقع می شود؟  

پاسخ :

قبل از هر چیزی یاد آوری می کنیم که انسان با نوشیدن شراب دچار خطا و معصیت های فراوان و بزرگی می شود.

 پیامبر صلی الله علیه وسلم می فرمایند:  هر کس در دنیا شراب بنوشد در آخرت از آن محروم خواهد شد ؛ مگر آن شخص که از این کار زشت توبه کند .

 (صحیح مسلم ،  مسند امام احمد)

همچنین آن حضرت می فرمایند:  هر چیزی که انسان را مست کند حرام است کم و زیاد آن فرق نمی کند، پروردگار متعال با خود عهد بسته کسی که شراب بنوشد در آخرت به او طینه خبال می نوشاند ؛ اصحاب از ایشان در مورد طینه الخبال پرسیدند، فرمودند طینه الخبال عرق اهل جهنم است یا عصاره ی دوزخیان است . (صحیح مسلم)

همچنین خداوند متعال شراب را کثیف و پلید و از کارهای شیطان معرفی می نماید و به انسان ها امر می کند که همیشه از آن دوری گزییند ،  کسی که آن را می نوشد گناه کبیره ای را مرتکب شده است و غیر از توبه چیز دیگری آن را پاک نمی کند ؛ پس لازم است انسان بعد از فارغ شدن از مستی قبل از اینکه مرگش فرا رسد و پشیمانی برای او فایده ای نداشته باشد در مقابل پروردگار رحمان با تضرع و زاری توبه ای نصوح انجام دهد .

اما در مورد اینکه آیا طلاق شخصی که مشروب نوشیده و مست است واقع می شود یا خیر در بین فقها اختلاف نظر وجود دارد:

نظزیه نخست) طلاق در حال مستی واقع می شود

  رأی جمهور فقهاء (امام مالک ، امام ابو حنیفه،  امام یوسف قاضی،  امام حسن شیبانی،  قول صحیح امام شافعی،  قولی از امام احمد، ابن مسیب ، امام شعبی،  امام عطاء،  امام اوزاعی ، امام ثوری  ) بر این است که طلاق انسان مست واقع می شود.

نظریه دوم ) طلاق در حال مستی واقع نمی شود

 فقهای دیگری از جمله امام طحاوی ،  امام مزنی،  قول قدیم امام شافعی،  عمر ابن عبدالعزیز، امام لیث،  امام اسحاق،  ابی ثور،  روایتی از امام احمد،  قول قدیم امام شافعی و شیخ الاسلام ابن تیمیه بر این نظرند که : انسان مست طلاقش واقع نمی شود.

استدلال گروه دوم  به داستان ماعز است هنگامی که نزد پیامبر صلی الله علیه وسلم رفت و به زنا اعتراف نمود؛ رسول الله صلی الله علیه وسلم  خطاب به او فرمودند: آیا شراب نوشیده ای و مست هستی؟

پاسخ داد :  خیر

از میان جمع مردی بلند شد و جهت اطمینان از گفته او دهان ماعز را بو کرد که بوی شراب استشمام ننمود.

منبع:  (سنن بیهقی و سنن نسائی )

بو کردن بوی دهان ماعز برای این بود که بدانند آیا شراب نوشیده و مست است یا خیر؟

و این کار بدین معنی است که اعتراف شخص مست غیر قابل اعتبار است و اقوال او مانند اقوال انسان مجنون باطل است ؛ زیرا انسان مست که نمی داند چه چیزی بر زبانش جاری می کند قطعا قصد و نیتی صحیح نیز ندارد و پیامبر صلی الله علیه وسلم فرمودند:  (انما الاعمال بالنیات)  تمامی اعمال و کارهای انسان به نیت او بستگی دارد و از آنجا که انسان مست  فاقد نیت می باشد پس اقوالش باطل است.  قول راجح نیز همین می باشد.

والله اعلم

منبع : اسلام اون لاین

ترجمه از عربی : فایق رسولی سالار

از طريق
فایق رسولی سالار
منبع
sozimihrab
نمایش بیشتر

فایق رسولی سالاره

استان آذربایجان غربی - سردشت طلبه و دانشجو مترجم

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا