اصول

قرائت قرآن توسط خانم ها با صوت و لحن !!

آیا قرآن خواندن با صوت و ترتیل برای زنان صحیح است؟؟ 

بر طبق رای راجح در بین اقوال علماء اسلام، صرف سخن گفتن زن با مرد نامحرم حرام نیست ، بلکه آن چه ممنوع است، سخن گفتن با ناز و کرشمه است که به منظور تحریک و تهییج مرد باشد.

قرآن چنان حالتی را با نام { سخن نرم و نازک } بیان داشته آنجا که می فرماید ؛{ یَا نِسَاءَ النَّبِیِّ لَسْتُنَّ کَأَحَدٍ مِّنَ النِّسَاءِ إِنِ اتَّقَیْتُنَّ فَلَا تَخْضَعْنَ بِالْقَوْلِ فَیَطْمَعَ الَّذِی فِی قَلْبِهِ مَرَضٌ وَقُلْنَ قَوْلًا مَّعْرُوفًا ~ «ای‌ همسران‌ پیامبر! شما مانند هیچ‌ یک‌ از زنان‌ دیگر نیستید اگر سر تقوا دارید پس‌ در سخن‌گفتن‌ ملایمت‌ نکنید

 یعنی: هنگامی‌ که‌ با مردان‌ نامحرم‌ سخن ‌می‌گویید، تُن‌ صدایتان‌ را پایین‌ نیاورید و نرم‌ و ملایم‌ سخن‌ نگویید چنان‌که‌ زنان‌فتنه‌برانگیز چنین‌ می‌کنند «که‌ آن‌گاه‌ کسی‌ که‌ در دلش‌ بیماری‌ است‌» یعنی: کسی‌ که ‌بدکار یا منافق‌ است‌ «طمع‌ می‌ورزد» و نزد مردم «نیکو سخن‌ گویید\ سوره أحزاب آیه ۳۲  }. 

 سخن گفتن طبق‌ استانداردهای ‌شرع‌؛ آن سخنی است که سنجیده‌ و به‌دور از شک‌ برانگیزی، باشد ؛ به‌طوری‌ که‌ شنونده‌ چیزی‌ از آن‌ را ناشایست‌ و غیرشرعی‌ تلقی‌ نکند.

در این آیه کریمه الله متعال فرموده: « وَقُلْنَ قَوْلًا مَّعْرُوفًا » یعنی: «نیکو سخن بگوئید». می بینیم که آنان را از سخن گفتن نزد مردم نهی نفرموده است، وانگهی بارها بوده که زنان نزد رسول خدا صلی الله علیه وسلم سخن گفتند و سوال پرسیدند درحالی که مردهایی اطراف آنها بوده که صدایشان را می شنیدند اما با این وجود پیامبر صلی الله علیه وسلم آنان را از سخن گفتن نزد مردان نهی نکردند، و این دلایل بخوبی بیانگر این مطلب است که صدای زنان عورت نیست تا آنرا بپوشانند.

در شرایطی که حضرت عمر رضی اللہ عنہ بر روی منبر، سخنرانی می کرد ، زنی در آن مجلس و در حضور همه و با صدای بلند شروع نمود به انتقاد از سخن آن حضرت …. و امیرالمومنین ته تنها نظر آن زن را پذیرفت بلکه به صحت رأی نظر او اعتراف کرد و گفت ؛ ( کل الناس أفقه من عمر/ هرکسی از عمر فقیه تر است).

همچنین قرآن سخنان دختران حضرت شعیب علیہ السلام  با حضرت موسیٰ علیہ السلام در سوره قصص آیه ۲۳ الی ۲۵ و سخنان حضرت سلیمان علیہ السلام  با ملکه سبأ ومردان قومش را برای ما بازگو می کند و بنا به مذهب راجع ، شریعت ماقبل اسلام ، مادامی که از طرف شریعت اسلام منسوخ نشده باشد ، جزو شریعت ما محسوب می گردد.

 اما آنچه که از آیه ۳۲ احزاب فهمیده می شود این است که سخن گفتن زنان نزد مردان با حالتی نازک و ملایم که تحریک آمیز باشد جایز نیست، علامه عبدالرحمن سعدی در تفسیرش چنین می گوید: « نرمی گفتار و صدا در اصل کار جایزی است اما وقتی که وسیله ای برای کار حرام باشد ازآن منع شده است، بنابراین برای زن شایسته است به هنگام سخن گفتن با مردان صدایش را نرم و نازک نکند». 

با این توضیحات به بررسی اصل سؤال باز می گردیم:

آیا قرآن خواندن با صوت و ترتیل توسط زنان صحیح است؟  پاسخ : بلی صحیح است ؛اگر صحیح نیست ؛ پس چرا از شبکه های تلویزیونی صدای زن پخش می شود ؟ و یا گاهی زنانی نزد اساتید و داوران ، قرآن را می خوانند و….؟

اگریک زن به تلاوت قرآن بپردازد در حالی که مردهای بیگانه صدایش را می شنوند، از دو حالت خارج نیست :

۱- یا آن که بطور عادی و بدون آن که در صدایش غنا یا لطافتی باشد قرآن را قرائت می کند، که ایرادی بر آن نیست حتی اگر مردها بشنوند.

۲- و یا آن که آن زن قرآن را همراه با تحسین صوت و صدای غنایی و لطیف تلاوت می کند که به قرائتش زیبایی و جذابیت ببخشد، که چنین قرائت کردن نزد مردان جایز نیست، چون الله متعال می فرماید: { فَلَا تَخْضَعْنَ بِالْقَوْلِ فَیَطْمَعَ الَّذِی فِی قَلْبِهِ مَرَضٌ» یعنی : به نرمی سخن مگویید تا آن مردی که در قلب او مرضی هست به طمع افتد/سوره أحزاب ۳۲ }

أقوال علمای اسلام در حکم تحسین صوت (و زیبا تلاوت کردن) قرآن توسط دختران دانش آموز نزد مدرس (مرد) چیست؟

بیشتر علما تحسین صوت در قرائت قرآن توسط زنها را درست نمی دانند، زیرا الله تعالی می فرماید: «فَلَا تَخْضَعْنَ بِالْقَوْلِ فَیَطْمَعَ الَّذِی فِی قَلْبِهِ مَرَضٌ وَقُلْنَ قَوْلاً مَعْرُوفاً » یعنی: به نرمی سخن مگویید تا آن مردی که در قلب او مرضی هست به طمع افتد، و سخن نیکو و شایسته گوئید. از آنجا که اگر دختر دانش آموز قرآن را بصورت غنا و زیبا تلاوت کند ممکن است باعث فتنه شود،پس شایسته است قرآن را بصورت عادی قرائت کند».

والله اعلم

تهیه وتدوین ؛ عبدالله علی پور

منابع :دیدگاههای فقهی معاصر؛ زن در اندیشه اسلامی  ؛سایت جامع فتاوای اهل سنت و جماعت

نمایش بیشتر

عبدالله علی پور

@نویسنده و مترجم @ آذزبایجان غربی - نقده @ شغل : دعوتگر دینی و فعال اجتماعی - مدیر کانال تلگرامی @sozimihrab

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

همچنین ببینید
بستن
دکمه بازگشت به بالا