تاریخ

پیامبر فرزندانش را اینگونه تربیت می کرد

بهترین تربیت ،تربیت دوران کودکی می باشد،چون در این سن وسال ،کودک بهترین گیرنده است و به راحتی می توان تمایلات و طبع او را تغییر داد و مفاهیم را به او القا نمود و به قول گذشتگان تربیت دوران کودکی همانند نقش روی سنگ است که همیشه ماندگار خواهد بود.
در این جا خالی از لطف نیست که به سیره نبی مکرم اسلام نظری بیفکنیم و راه وروش ایشان را فرا راه زندگی خود قرار داده و الگو بگیریم و اگر فرزندی در منزل داریم او را به مانند توجیهات محبوبمان توجیه و تربیت کنیم و همانگونه که ایشان فرزندان و نوه های عزیز خود را تربیت و توجیه می کردند ما نیز چنین کنیم و همچنین فوائد بی شماری برای خود و فرزندانمان به دنبال دارد.
چند نمونه تربیتی از رسول اکرم (ص) درحق فرزندانش
پیامبر(ص)دخترش زینب را از نزدیک شدن به ابی عاص بعد ازگرفتن طلاق منع کرد.
قبل از آنکه اسلام و اختلاف در دین باعث جدایی زینب و ابی عاص شود ، ارتباط دختر پیامبر(ص)با شوهرش معلق شد و از معاشرت با همدیگر باز ماندند،درجمادی الاول سال ششم هجری سریه زید بن حارثه به قافله ای که ابی عاص در آن بود دست یافت و جماعتی از آنان را به اسارت در آورد ولی ابی عاص فرار کرد و از اسیر شدن نجات یافت و اموالش به دست مسلمانان افتاد،ابی عاص در شب به مدینه آمده و در جهت جستجو و بازپس گیری اموالش به زینب مراجعه نمود ،موقع صبح که پیامبر برای ادای نمازصبح به مسجد مراجعت فرمودند،زینب متوجه حضور ابی عاص شده و داد و فریاد راه انداخت،مسلمانان متوجه جریان شده و پیامبر بعد از دیگران خبردار شدند،لذا به زینب فرمودند:از ابی عاص با احترام پذیرایی کن و او را مورد تکریم قرار بده ولی مواظب باش به تو نزدیک نشود چون حلال همدیگر نیستید!
مورد بحث و شاهد ما در این واقعه فرموده رسول خدا در مورد پذیرایی و تکریم مهمان در رابطه با کسی است که با هم قربت زن و شوهری داشته و همزمان هشدار رسول خدا به فرزندش درمورد حرمت بین زینب و ابی عاص با وجود متارکه و طلاق درصورت اختلاف در دین و آیین است و یادآوری احکام مربوط به طلاق می باشد.
پس الزامی است که والدین مسلمان فرزندان خود را با موضوعاتی این چنینی آشنا کرده و فرزندان را برای مواجهه با هر پیشامدی آماده کنند و احکام مربوط به محرم و نامحرم را به گوش فرزندان آشنا نمایند تا مبادا نادانسته به گناهی آلوده شوند.
در جای دیگررسول خدا(ص)حسن بن علی را ازخوردن غذای زکات منع کرد و او را متذکرشد و احکام مخصوص به اهل بیت رسول الله را به فرزندانش آموخت و به آنان یاد داد که اموال زکات برای اهل بیت رسول الله حرام است وشان و مقام اولاد رسول خدا برتر از این است که از زکات بهره گیرند!
ابی هریره روایت می کند که حسن فرزند علی(رض) خرمایی از اموال زکات را برداشت و آن را در دهانش گذاشت تا بخورد پیامبر به او فرمود: ای حسن خرما را از دهانت دور کن و بدان که ما زکات نمی گیریم و آن را نمی خوریم.
امام نووی می فرماید:بچه ها نیزهمانند بزرگسالان توصیه می شوند و آنان را نیز باید از کارهایی که نباید انجام دهند منع کرد  و از لحاظ تربیتی منع فرزندان و اولاد از اعمالی که نباید انجام دهند بسیار اهمیت دارد و اینگونه باید آنان را بر ترک رذایل منع و بر انجام محاسن تشویق نمود.
موردی دیگر از تربیت رسول خدا(ص)دررابطه با فرزندانش تعلیم قنوت به نوه ی محبوبش حسین بن علی می باشد،پیامبر(ص)تمام مسائل دینی را به فرزندان و نزدیکان خود می آموخت و هر آنچه از عقائد و احکام و آداب و یا امور دینی که لازم بود را به نزدیکان وفرزندانش تعلیم می داد.
همزمان با یاد دادن قنوت به حسنین رسول خدا(ص)اذکار خُفتن و بیدار شدن ازخواب دعای خوردن و آشامیدن و کلمه توحید و سوره های کوچک قرانی را به آنان آموخت تا بدینوسیله به مسلمانان یادآور شود که تربیت فرزندان و آموختن احکام و مسائل دینی و اعتقادی از اوجب واجبات است و والدین مسلمان در این زمینه مسئولیت سنگینی برعهده دارند وباید وظیفه خود را در رابطه با تربیت فرزندان ادا نمایند تا بدین وسیله اوامر قرانی ازجمله (یا ایهاالذین امنوا قوا انفسکم واهلیکم نارا…)را اطاعت کرده و رضایت خدایی را جلب کرده وسعادت دین ودنیای خود وخانواده را تضمین کنند.
سایت الالوکه

مترجم:محمود خالدی زاده

نمایش بیشتر

محمود خالدی زاده

@نویسنده و مترجم @ آذزبایجان غربی - مهاباد @ شغل : امام جماعت مسجد

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا