اندیشه

جایگاه مسجد و فضیلت نماز جماعت

انما یعمر مساجد الله من امن بالله والیوم الاخر واقام الصلوة و اتی الزکاة ولم یخش الا الله فعسی اولئک ان یکونو من المهتدین

 مساجد خدا را تنها كسانى آباد مى‏كنند كه به خدا و روز بازپسين ايمان آورده و نماز برپا داشته و زكات داده و جز از خدا نترسيده‏اند، پس اميد است كه اينان از راه‏يافتگان باشند.
اصحاب ویاران با وفای رسول الله(ص) آنقدر برای نماز جماعت وحضور در مسجد ارزش قائل بودند که آنرا حد فاصل ایمان ونفاق می پنداشتند؛تا جایی که اگر یکی از آنان مریض می شد و توان رفت و آمد به مسجد را نداشت باز هم به مسجد آورده می شدند تا ثواب حضور در مسجد و نماز جماعت را از دست ندهند.
دلائل وشواهد زیادی بر فضیلت حضور در مسجد و نماز جماعت خیلی زیاد است تا جایی که قابل انکار و پوشیدن نمی باشد.
* مسلم از ابی بن کعب روایت می کند: مردی منزلش از مسجد دور بود به ایشان گفتیم الاغی بخر تا در تاریکی و گرما سوار بر آن به مسجد برسی، ایشان گفتند: دور بودن منزلم از مسجد نه تنها ناراحتم نمی کند ؛ بلکه برایم مسرت بخش است چون می خواهم ثواب تک تک قدم هایم در رفت و آمد به مسجد و برگشتن به منزلم برایم ثبت و نوشته شود. پیامبر(ص) این را که شنید فرمودند: به راستی خداوند همه را برایت جمع کرده و نوشته است.
-حضور در مسجد برای نماز جماعت ضیافتی روحی است، حتی رفتن و برگشتن به مسجد نیز مهمانی خداست که قلب را پر از آرامش ورضایت و نشاط می کند.
* شیخان از ابی هریره روایت می کنند که پیامبر(ص) فرمودند: هر کس به جهت حضور در نماز جماعت به مسجد آمد و شد داشته باشد برای هر بار حضور در مسجد خداوند قصری را در بهشت برایش آمادهمی کند.
مام احمد از ابن ماجه که ابن خزیمه وابن حبان و حاکم نیز آنرا تصحیح کرده اند از ابی هریره روایت می کنند،پیامبر فرمودند: اگر مرد مسلمانی مسجد را محل نماز و ذکر خود قرار دهد خداوند بسان خانواده ای که گمشده اش را یافته وخوشحال شده اند، خوشحال می شود.
هشدار در باره ترک مسجد و نماز جماعت
* ابن مکتوم از پیری و دور بودن منزل وکوری، همچنین نداشتن دستگیر و حمله حیوانات درنده شکایتی خدمت پیامبر برد و درخواست کرد که نمازش را در منزل بخواند، پیامبر(ص) فرمود:صدای اذان را می شنوی؟ عرض کرد بلی رسول خدا، پیامبر فرمود رخصتی برای تو نیست و باید در مسجد حضور یابی.
حال باید گفت آیا برای ما مسلمانان امروزی که حضورمان جهت نماز جماعت در مسجد بسیار کمرنگ می باشد، چگونه عمل خود را در پیشگاه خداوند و رسولش توجیه می کنیم؟!
حضور برای نماز جماعت فجر وعشاء دلیل صدق ایمان است
* قرآن در تعریف نماز صبح سنگ تمام نهاده و آنرا شاهد و گواهی بر ایمان قرار داده است.

ز ابن عمر روایت شده است که می گفت: اگر یکی از ما برای نماز صبح و عشاء غایب می شد و حضور نداشت به او گمان بد می بردیم.
*رسول خدا بر حضور در این دو نماز(صبح و عشاء) تأکید وافر داشتند.
* نکته آخر: یکی از فضیلت های اسلام بر سایر ادیان جمع کردن مردم در مسجد جهت نماز جماعت است، که از مترقی ترین اصول آموزش عملی در اسلام نیز می باشد که پیامدهای ارزشمند زیر را به دنبال می آورد:
1-بیانگر مساوات وبرابری می باشد و طبقه بندی نژاد پرستانه و جاهلی را بر نمی تابد.
2- یک دلی و یک رنگی را در اراده وظاهر بوجود می آورد.
3- تک روی واستبداد را نفی می کند.
4- تنبلی را مردود دانسته و نشاط و فعالیت را جایگزین می کند.
5-روح مثبت اندیشی و امیدواری را پرورش می دهد.
محمود خالدی زاده- مهاباد

نمایش بیشتر

محمود خالدی زاده

@نویسنده و مترجم @ آذزبایجان غربی - مهاباد @ شغل : امام جماعت مسجد

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

همچنین ببینید
بستن
دکمه بازگشت به بالا