تاریخ

پیامبر(ص) اینگونه اختلافات خانوادگیش را حل می نمود

اختلافات خانوادگی پیامبر(صلی الله علیه و سلم)

پیامبر گرامی اسلام،حضرت محمد (صلی الله علیه و آله و سلم)، با نرمی و مهربانی وصف ناپذیری با همسرانش رفتار می کرد .

روایت شده که  بین پیامبر(صلی الله علیه و آله و سلم)و عایشه (رضی الله عنها)اختلافی پیش آمد، پیامبر(صلی الله علیه و آله و سلم)به او فرود:«آیا راضی هستی که عمر (رضی الله عنه)بین من و تو داوری کند؟! عایشه جواب داد: « هرگز راضی نیستم که عمر داور ما باشد ؛ زیرا او مردی خشن و سخت گیر است» پیامبر(ص) فرمود:«آیا به داوری پدرت ابوبکر راضی هستی؟»عایشه(رض)گفت:«بلی» ؛ پس ابوبکر (رض) جهت داوری بین داماد و دخترش فراخوانده شد و زمانی که در خانه ی پیامبر(ص)حضور یافت، پیامبر (ص) خطاب به عایشه فرمود:«تو سخن می گویی و یا من سخن آغاز کنم؟» عایشه گفت:«تو سخن بگو،اما نباید چیزی غیر از حقیقت بگویی!» ابوبکر (رض) از سخن عایشه برآشفته شد، دستش را بلند نمود و بر صورت دخترش عایشه یک سیلی محکمی زد ، عایشه از دست پدرش گریخت و پشت پیامبر(ص) قایم شد تا این که پیامبر(ص) به ابوبکر(رض)فرمود:« به خدا قسم تو را برای این -که عایشه را بزنی – دعوت ننموده بودیم.»

پس ابوبکر (رض) بدون اینکه موفق به ادامه داوری شود خانه رسول الله (ص) را ترک نمود ؛ هنگامی که از خانه ی پیامبر(ص)خارج شد، عایشه از پشت پیامبربرخاست ؛ پیامبر(ص) از او خواست که نزد او بیاید اما او نیامد ، پیامبر(ص) با تبسم به او فرمود:« چرا نمی آیی در حالی که چند لحظه قبل از ترس زدن پدرت به پشت من چسبیده بودی؟» ….

وقتی که ابوبکر(رض)برگشت، پیامبر(ص)و عایشه(رض)را دید که با هم صحبت می کنند و می خندند؛پس خطاب به آنها گفت:« من را نیز در آرامش و آسایش خود شریک گردانید همان گونه که در ناراحتیتان من را شریک نمودید!

آری، طریقه تعامل پیامبر(ص)با اختلافاتی که گاه گاه در خانواده اش بروز می کرد ، بهترین راهنما و الگوی نیک برای زندگی مشترک ماست.

روزی پیامبر(صلی الله علیه و آله و سلم) وارد منزل همسرش صفیه دختر حیی(رض) شد و او را دید که گریه می کند ، از او پرسید چرا گریه می کنی؟ صفیه گفت: حفصه – دیگر همسر آن حضرت –  به من می گوید: که یهودی زاده ای بیش نیستی! پیامبر(صلی الله علیه و سلم) فرمود: « به او بگو – با افتخار می گویم که – همسرم محمد، پدرم هارون و عمویم موسی می باشد»!

پیامبر(صلی الله علیه و آله و سلم) این گونه اختلافات را با روشی نیک و پسندیده و با کلماتی ساده و بدون مبالغه و حاشیه سازی حل می نمود.

پیامبر(صلی الله علیه و سلم) در رفتار و برخوردش با دیگران نمونه و الگو بود. ایشان هرگز با دستانش به زنی یا خدمتکاری و یا هیچ کس دیگری جز در میدان جهاد ِدر راه خدا ، ضربه ای نزده است.

پیامبر(صلی الله علیه و آله و سلم) هرگاه از زنانش خشمگین می گشت روش دوری و ترک همخوابگی را به عنوان روشی برای علاج مشکل بر می گزید ؛ ایشان مدتی از همسرانش دوری می گزید، و مشکل حل می شد.

سوده دختر زمعه بیوه زنی پیر بود و از زیبایی ظاهری بهره ای نداشت ، پیامبر(صلی الله علیه و آله و سلم) او را به عقد خود در آورد اما سوده همواره احساس می کرد که پیامبر(صلی الله علیه و آله و سلم) به علت ترحم و نه بخاطر عشق او را به عقد خود در آورده است و از این رو همواره در رنج بود ، پیامبر(صلی الله علیه و آله و سلم)برای این که او را از این حالت عذاب آور نجات دهد تصمیم گرفت که از او جدا شود و عزم خود را به اطلاع سوده رساند ؛ سوده با این عمل ، از ناراحتی روانی نجات یافت اما تقاضایی در دل داشت که آن را این گونه بیان نمود:« ای پیامبر خدا! من حرصی به زندگی زناشویی ندارم و پیر شده ام اما دوست دارم زمانی که خداوند در روز قیامت من را زنده می کند، همسر تو باشم پس من را طلاق نده و شبی را که نوبت من است  و قرار است پیشم باشی به عایشه(رضی الله عنها) اختصاص ده» ؛ پیامبر(صلی الله علیه و آله و سلم) از سخنان سوده متأثر شد، او را نگه داشت و با او با مهربانی رفتار کرد و بدین گونه درس دیگری از جوان مردی به ما داد.

-موضع پیامبر(صلی الله علیه و آله و سلم)در داستان افک،آن داستانی که نه تنها خانه ی پیامبر(صلی الله علیه و آله و سلم) بلکه تمام جامعه ی اسلامی را تکان داد، چراغی روشن فرا راه هر مسلمان می باشد و به ویژه در زمانه ای که اتهام به زنان و یا شوهران با علت و یا بدون علت زیاد گشته است ، پیامبر(صلی الله علیه و آله و سلم) پس از شنیدن شایعه ی افک با نرمی و ملایمت مخصوص به خود ، با عایشه (رضی الله عنها) سخن گفت و به او فرمود:«ای عایشه! خبرهایی این چنین به من رسیده است، اگر بی گناه باشی خداوند برائت تو را اعلام خواهد کرد و اگر دچار گناه گشته ای، از خداوند طلب بخشش نما و به سوی او توبه کن» خداوند وحی خود را از بالای هفت آسمان مبنی بر برائت عایشه(رضی الله عنها)نازل فرمود و قلب پیامبر(صلی الله علیه و آله و سلم)،عایشه (رضی الله عنها)و تمام مسلمانان را شاد نمود.

منبع/کتاب:هزار نکته برای خوش بختی زندگی زناشویی/مؤلف: بثنیه سیدالعراقی/مترجم:صلاح الدین توحیدی/انتشارات :کردستان/چاپ:دوم ۱۳۸۸

بثنیه سیدالعراقی/مترجم:صلاح الدین توحیدی

محمد رسول الله

نمایش بیشتر

ســــۆزی میــــحڕاب

سایت ســــۆزی میــــحڕاب در آذرماه 1392 با همت جمعی از اهل قلم خوشنام و گمنام تاسیس شد ســــۆزی میــــحڕاب بدون جنجال و در اوج عملگرایی به ترویج مبانی میانه روی می پردازد ســــۆزی میــــحڕاب با هیچ جریان و هیچ احدی درگیری ندارد ســــۆزی میــــحڕاب رسالتی جز همزیستی و دگرپذیری ندارد

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا