فتاویفقه

حکم شرعی شرکت در انتخابات و رأی دادن به انسان های ناشایست !

قره داغی: دادن رای به کسانی که شایستگی نمایندگی مردم را ندارند خیانت وتضییع حقوق عامه است..

دکتر قره داغی درفتاوای خود پیرامون انتخابات ، می گوید :

-بر مسلمانان واجب است در انتخابات آزاد وعادلانه شر کت کنند.
– رای یک مسلمان گواهی و امانتی است که باید به کسانی که شایستگی اخلاقی ، دینی و خدمت به مردم را دارند داده شود.
– لازم است کسی انتخاب شود که برای نمایندگی مردم واجد شرایط باشد ، برنامه و پروژه ای موفق داشته باشد و انتخاب کسی یا کسانی که صلاحیت لازم را برای حمل اعتماد مردم ندارند جایز نیست.

-دادن رای به کسانی که شرایط نمایندگی ندارند، خیانت وتضییع حقوق مردم است.


خلاصه ای از نظرات پژوهشگر برجسته ، دکتر قره داغی درمورد همه انتخابات .


اولا: موضع اسلام در مورد انتخابات به شرح زیر است

انتخابات وسیله ای برای ابراز عقاید مردم در مورد مسایل سیاسی و وسیله ای برای تحقق اهداف سیاسی و نتایج آن است ، لهذا می توان گفت: وسیله ای که از طریق آن به واجبی خواهید رسید واجب بوده و وسیله رسیدن به حرام نیز، حرام است.

دانشمندان وعلمای ما می فرمایند: ابزارها ووسایل ،  حکم اهداف را کسب می کنند؛ امروزه انتخابات ، روشی برای انتخاب رئیس واعضای مجلس و دولت است  و از آنجا که انتخاب یک شخص مسلمان ، صالح و شایسته طبق قانون لازم و ضروری است ، شرکت در انتخابات برای انتخاب فرد صالح هم یک وظیفه است ؛  چون آنچه موجب و وسیله تحقق یک واجب است خودش نیز واجب است وغیر از این دلایل دیگری نیز وجود دارد.

علاوه بر این رای یک مسلمان گواهی و شهادت است و کتمان شهادت هم درست نیست ؛ چون خداوند می فرماید: { ولاتکتموا الشهادة ومن یکتمها فإنه آثم قلبه} شهادت را کتمان نکنید زیرا هرکس کتمان شهادت نماید گناهکار است.

از آنجا که رای دادن یک مسلمان به معنای اعتماد به طرف  است ، باید به کسی که سزاوار آن است و او برای این مقام صلاحیت داشته باشد داده شود؛  باید به کسی که شایستگی اخلاقی ، تعهد و توانایی خدمت به مملکت و مردم خویش داشته باشد رأی داد ؛ باید به کسی که عادل و بدور از فساد وبی اخلاقی است رأی داد در غیر این صورت ، شخص رای دهنده گناهکار خواهد بود ، زیرا او در به منصب رساندن افراد ناشایست کمک کرده است و طبق فرموده رسول خدا مرتکب خیانت شده است و این کار او یکی از نشانه های رستاخیز است‌” إذا وسد الأمر إلی غیر أهله فانتظرالساعة”هر گاه کار ها به نا اهلان سپرده شد انتظار قیامت و رستاخیز را داشته باشید ؛ پس باید شخصی انتخاب شود که شایستگی حمل این امانت را داشته باشد و اگر انتخاب شخص برای ریاست دولت است باید شخصی قوی ، امین، مخلص و متخصص،دارای تجربه و علم باشد.

انتخاب شخص فاسد، ظالم، فاسق و حریص وهمچنین ۻعیف و لو متدین باشد درست نیست ؛ چنانچه سیدنا یوسف علیه السلام فرمودند { إجعلنی علی خزائن الارض إنی حفیظ أمین}مرا حافظ و امین بیت المال قرار بده که به درستی نگهبان امینی خواهم بود .. منظور از ” حفیظ” امانت، اخلاص، عدالت، مساوات وعدم تفریط در حقوق و تکالیف محوله است و همچنین توانایی نگهداری از الزامات دولت و دارایی مردم را در نهایت شفافیت است.

ومنظور از” علیم” آگاهی کامل از موضوع و تجربه کافی و کمک گرفتن از اهل فن و تخصص در همه ی زمینه هاست ، به گونه ای که بتواند بار و مسؤلیت دولت را به سر منزل مقصود برساند.

پیامبر صلی الله علیه وسلم به ابوذر هنگامی که مسؤلیت را خواستند فرمودند: ” یا أباذر إنک ضعیف وإنها أمانة وإنها یوم القیامة خزی وندامة إلا من أخذها بحقها وأدی الذی علیه فیها” ای اباذر شما ضعیف هستی و مسؤلیت امانتی است که ذلت را در روز قیامت به همراه دارد مگر برای کسانی که مسؤلیت پذیر باشند وآن را به حق ادا کنند ..

این درحالی است که ابوذر از بزرگان صحابه بود؛ از آنجا رای یک مسلمان در انتخابات گواهی و شهادت است ، کاندیدا باید صلاحیت های علمی را برای این منصب داشته باشد و به دنبال آن انتخابگر هم ، اطمینان اخلاقی ، دینی و رفتاری از کاندیدا برای احراز این منصب را داشته باشد  و همچنین کاندیدا در مظنه فساد مالی و اداری ، تجاوز ، سرکشی و استبداد نباشد ؛ چنانچه درحدیث آمده” إذا علمت مثل الشمس فاشهد وإلا فدع” اگر مانند خورشید واضح وروشن بود و به آن علم داشتی رای بده والا آن را رها کن .

گواهی دادن از واجبات است خداوند می فرماید: { ولاتکتموا الشهادة ومن یکتمها فانه آثم قلبه} وشهادت را مخفی نکنید وهر کس شهادت را مخفی کند قلبی گناهکار دارد} .

واین بیانگر این است که دادن رای به کسی که استحقاق آن را دارد از واجبات شرعی است زیرا در صورتی که فرد با لیاقت وشایسته به این منصب نرسد ، غیر از او از اهل فساد، تجاوزو گناهکار به پیروزی می رسند  و معلوم همگان است که رای دادن به کسانی که استحقاق این پست دارند از اصلاح طلبان سودمند ، نوعی تعاون و همکاری به اشاعه خوبی ها و تقوی در جامعه است و این هم از واجبات است. و همچنین رای دادن به افراد فاسد کمک به گناه و معصیت است که این هم بالاجماع حرام وگناه است.

{و تعاونوا علی البر والتقوی ولاتعاونوا علی الإثم والعدوان واتقواالله إنالله شدید العقاب} .بر کارهای نیک و تقوی همیار وهمکار باشید و بر معصیت همدیگر را کمک و همیار نباشید و در نهایت تقوای الهی را داشته باشید که عقاب خدا سخت است .

از طرف دیگر باز کردن درهای رحمت و کمک و مشارکت برای استقرار و پایه ریزی اصلاح ، عدالت و آگاهی جامعه از واجبات است که  ادله زیادی در شرع مقدس بر آن وجود دارد  و در مقابل پیش گیری از ابزار فساد(سدالذرائع)، بستن درهای تبهکاری و همچنین پیشگیری از ابزارهایی که به ظلم و فساد سر می کشند با توجه به دلایل زیاد از اهم واجبات است.

ثانیا: هنگامی که انتخابات نا سالم بوده به گونه ای که  که در آن تقلب وجود داشته باشد ، در این صورت لازم است متقلبین ، رسوا شده  و از شرکت در آن انتخابات خودداری شود و اگر امکان داشت انتخابات به طور کلی از طرف همه ی افراد جامعه تحریم شود و این از واجبات شرعی است.
ثالثا: بنابر آنچه گذشت ، انتخاب آن شخصی که از شایستگان حمل این امانت بوده و همچنین  در حوزه ی استحفاظیه است، واجبی شرعی و ملی است و لو اینکه در بعۻی مسایل با ایشان اختلاف نظر داشته باشیم. برای انتخاب فرد اصلح باید مصالح کلی وعمومی را در نظر گرفت و انتخاب ناشایست برای پست های بالا و پایین درست نیست؛  زیرا این کار کمک به معصیت است و این هم  به استناد کتاب و سنت و اجماع حرام است.
در این خصوص فقه تطبیقی و رعایت مصالح و مفاسد را هم باید در نظر گرفت؛  زیرا تحمل ضرر اندک برای دفع ضرر بزرگ تر باید رعایت شود و باید مصالح مهم و بزرگ در نظر گرفته شوند و لو اینکه به مفاسد کوچک منتهی شود.
از خداوند بلند مرتبه می خواهم مردم و ملت ما را برای انتخاب  فرد اصلح ، انفع ، مخلص و نگهبان و امین توفیق دهد زیرا جامعه با رهبری ونمایندگی فرد آگاه و موفق، به پیشرفت ، پویایی ، سربلندی و حیات می رسد و با نمایندگی اشخاص فاسد ،جامعه از هم می پاشد و دچار اختلاف و ضعف می شود..
والله اعلم.

نویسنده : دکتر علی قره داغی

دبیر کل اتحاد علمای اسلام

ترجمه : رحمان مام رش – پیرانشهر

از طريق
رحمان مام رش
منبع
https://sozimihrab.org/
نمایش بیشتر

رحمان مام رش

@ استان آذربایجان غربی- پیرانسهر @@ دبیر - نویسنده و مترجم

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

همچنین ببینید
بستن
دکمه بازگشت به بالا