فتاویفقه

عیدی دادن به بچه ها ! آری یا خیر ؟!

چندین قاعده اصولی و شرعی داریم که به ما می آموزد نباید بی جهت اموری را حلال یا حرام بدانیم ؛ چرا که این دو امر ، خط قرمز به شمار آمده و تنها خدا و پیامبران حق دارند وارد این دو حیطه شده و قانون گذاری نمایند..

✅اینک به نقل دو نمونه از اصول فوق می پردازیم که عبارت است از:

” حرام ، آن چیزی است که توسط خدا حرام اعلام شده است” و ” اصل در هر کاری این است که حلال باشد مگر خلاف آن ثابت شود “

علمای اسلام بر این دو اساس قوانین زیبای شریعت را وضع نموده اند…

متاسفانه امرزه چیزهای زیادی وجود دارد که عده ای از ما جوانان و رهبران احساسی آن را بر مردم حرام می کنیم در حالی علمای شریعت در اوج سخت گیری آن را مکروه ـ کاری که عدم انجام آن بهتر است ـ به شمار آورده اند!

این کار اشتباه است ؛ ما – مفتیان و دعوتگران – صد در صد باید پایبند موازین شریعت باشیم و گر نه همانگونه که امروزه با چشمان خود می بینیم دُچار بدبختی و هرج و مرج خواهیم شد.

گویا ابن تیمیه گفته است : هر کس یک تخم مرغ به عنوان نوروزانه ـ عیدی ـ به کسی بدهد ، کافر می شود.

در پاسخ و توضیح این گفته می گویم : اگر به شرایط زمانی صدور این فتوا توسط اَبَر دانشمند مجاهد و نستوه ـ ابن تیمیه ـ بنگریم درخواهیم یافت که : مغول ها سرزمین مسلمین ؛ همانا شام را اشغال کرده و قوانین دیارشان را زیرپا گذاشته بودند و قوانین مغول ها در سرزمین شام جاری و ساری بود و آنان با انگیزه ای شیطانی اقدام به دادن عیدی و نوروزاه می کرده اند !

آری در این شرایط ـ حساس سیاسی ـ شیخ الاسلام به صدور این فتوای شجاعانه ! مبادرت ورزیده است.

✅از سخن شیخ الاسلام نتیجه باید گرفت : مادامی که دادن عیدی به نیت، بستگی دارد و ملت کورد مسلمان پاک سرشت ـ تو بخوان مسلمان کورد ! ـ با نیت صدقه و دورشدن اعضای خانواده و از دنیا رفتگانشان از بلایا ، عیدی می دهد ، به گونه ای که اگر از تک تک کوردانی که عیدی می دهند بپرسی :چرا به بچه ها عیدی می دهی؟ این گونه پاسخ خواهد داد ؛ بنابراین دادن نوروزانه کوردان مورد تایید شریعت می باشد.

پیامبر بزرگوار صلی الله علیه و سلم می فرماید: ؛ اگر با هدیه دادن یک حبه خرما هم باشد برای شادکردن دل مردم تلاش کنید .

????تو دقت کن به آن خانواده هایی که برای دریافت عیدی، بچه ها زنگ منزلشان را به صدا در می آورند ؛ ولی در را بر آنان باز نمی کنند یا آنان را طرد می کنند ؛ چه حال و روزی برای این بچه ها پیش می آید ؟ این فرزندان معصوم هرگز این بی مهری را فراموش نکرده و از آن همواره به عنوان خاطره ای تلخ یاد می کنند!

????علاوه بر این باید گفت: اسلام ، به جز ابن تیمیه ی عالِم ، هزاران دانشمند فرهیخته دیگر را تربیت نموده که مثل ابن تیمیه فکر نمی کنند ؛ از جمله آنان علمای کورد زبان که خیلی زیبا به مساله “دادن عیدی” نگریسته و آن را مُباح می دانند.

✴️از دیدگاه علمای کوردستان تجلیل از آداب و سُنن قومی مادامی که با مبانی و اصول دین مخالف نباشد ، وظیفه ای است ملی و البته دینی و مقابله با آن آداب و رسوم کاری است ناروا و باعث تعجب!

❗️ بسیاری از ما که خود را دلسوز ملت و دین می پنداریم با این آداب و رسوم مقابله می کنیم و به گمان خود با این کار داریم به دین خدمت می کنیم ؛ ولی اطمینان داشته باشید که این کار ما هیچ ربطی به اسلام ندارد ؛ و صرفاً از برداشت اشتباه ما از نصوص دینی سرچشمه می گیرد!

❇️ چند خواهش از دعوتگران

ـ در هیچ شرایطی نمایندگی خدا و دین را یدک نکشیم و بی جهت گسترەی مُحرّمات را توسعە ندهیم.

ـ بیایید تمام تلاش ها و زحماتمان را بر این متمرکز کنیم که مردم در دایرەی اسلام ماندگار بمانند و نگذاریم مردم از دین فرار کرده که بعدها با هزار واویلا و فغان نتوانیم جلودارشان باشیم!

ـ بیایید در این واپسین ایام سال به بچه ها و فرزندانمان عیدی بدهیم و به آنان بقبولانیم که ملت کورد علیرغم تنگدستی توام با ستمدیدگی همواره اهل سخاوت بوده است.

✅ولی ، دادن عیدی زمانی ناپسند است که این کار با نیتی آلوده و دین ستیزانه انجام شود ؛ در غیر این صورت عادتی است مبارک و ارزشمند.

????ناگفته نماند مردم ، در برخی مناطق کوردستان در دادن عیدی زیاده روی کرده و پول های زیادی را برای این کار هزینه می کنند و حتی بعضی ها پول قرض می گیرند! که این گونه هزینه ها و تصرفات اضافی ، حرام می باشد .
اصل عادت عیدی دادن حرام نیست بلکه هزینه های اضافی که عده ای متحمل می شوند کاری ناروا و حرام است و باید این عادت پسندیده را از این حواشی ناپسند پاک نمود

نویسنده : سعدی مرادی ـ بانه
ترجمه : سەوزە حیدری ـ بانە

از طريق
سه وزه حیدری
منبع
sozimihrab
نمایش بیشتر

سه وزه حیدری

@ مترجم وشاعر @ آذزبایجان غربی - مهاباد ☑ کارشناسی روانشناسی

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا