تربیت فرزندانجوانانخانواده

آموزش کودکان بر نفاق!!

آموزش کودکان بر نفاق!!

نویسنده : دکتر جاسم المطوع

11 مصداق برای آموزش کودکان بر نفاق

رفتارها و برخوردهایی وجود دارد که ما روزانه با کودکانمان می کنیم و بدون اینکه متوجه شده باشیم آنان را بر نفاق و ریا آموزش داده ایم، وقتی پدر، به فرزندش وعده ای می دهد، ولی بدان عمل نمی کند، در واقع او را بر وفا نکردن به وعده که یکی از ویژگی های منافقان است، پرورش داده است.

اگر یکی از والدینِ سیگاری به یکی از فرزندانش که می خواهد سیگار کشیدن را تجربه کند بگوید: این کار، اشتباه است و برای تو ضرر دارد! در این شرایط ما فرزندمان را بر نفاق پرورش می دهیم، زیرا او می بیند که انجام یک کار-سیگار کشیدن- برای وی ناروا ولی برای پدرش مُجاز می باشد.

مثال های فراوانی وجود دارد که حاکی از تناقض بین رفتار روزانه ما و آنچه در قالب راهنمایی به کودکانمان می گوییم، می باشد.

مصداق سوم اینکه کودک شاهد تماس تلفنی مادرش با دوستش باشد و متوجه شود برخی پاسخ های او نادرست و دروغ است، که عملاً او را بر دروغ و نفاق آموزش می دهد.

مثال چهارم: یکی از دوستان می گفت: خانمی را می شناسم که لباسهایش را از جایی می خرد که تا دو روز، اجناس فروخته شده را پس می گیرد و قیمت را به صاحبش باز می گرداند، آن زن، از سیاست آن مرکز خرید سوء استفاده می کند، طوری که لباسی را از آن جا می خرد و در فرصت دو روزه آن را برای مناسبتی از مناسبت ها می پوشد و سپس به بهانه اینکه برایم مناسب نیست آن را به مغازه دار پس می دهد! این حیله را جلوی چشمان دخترش انجام می دهد! آیا این، آموزش بر نفاق نیست؟

مثال پنجم مربوط است به مسافرت، اینکه زن، وقتی در شهر خود و در میان اقوام و فامیل است از حجاب کامل برخوردار است، ولی در مسافرت قبل از اینکه هواپیما پرواز کند و جلوی چشم فرزندانش حجابش را می کند! آیا این کار، آموزش فرزندان بر نفاق نیست؟!

مثال ششم مربوط می شود به واکنش پدر نسبت به پخش عکس بی شرمانه ای از تلویزیون که بلافاصله کانال را عوض نموده و بر فرزندانش خشمگین می شود، در حالی که فرزندانش عکس ها و فیلم های بی شرمانه زیادی را در گوشی پدرشان سراغ دارند! آیا، این نیز آموزش فرزندان بر نفاق نیست.

مثال هفتم: کودک، پدر و مادرش را می بیند که در ماه رمضان، کاملا اهل نماز و روزه هستند ولی همینکه رمضان پایان یافت دنبال نماز و روزه را نمی گیردند! قطعاً این هم تربیت کودکان بر نفاق محسوب می شود.

مثال هشتم: کودک خردسال ، وقتی به اعضای خانواده اش دشنام می دهد ، همه به نشان رضا به او می خندند، ولی وقتی به مهمان دشنام می دهد بر او خشمگین می شوند و می گویند این کار، زشت اشت! کودک، این تناقض رفتاری واضح را نمی فهمد. این هم آموزش فرزندان بر نفاق است.

مثال نهم بیشتر توسط مادران اتفاق می افتد؛ مادر از دختر یا پسرش می خواهد که اجازه دهد بجای او تکالیف مدرسه اش را بنویسد و به او می گوید: هرگاه معلم از تو پرسید که چه کسی مشق ها را نوشته است؟ بگو: خودم! این هم آموزش نفاق به فرزند است.

مثال دهم: پدر و مادر، در ایام مدرسه خانوادگی به مسافرت می روند و بدین وسیله کودکشان از رفتن به مدرسه باز می ماند و سپس گواهی پزشکی مبنی بر اینکه او مریض بوده را جهت ارائه به مدرسه تهیه می کنند، در حالی که او در سفری تفریحی و گردشگری بوده است! این،هم آموزش فرزندشان بر نفاق است.

مثال یازده و پایانی این که به فرزندمان توصیه کنیم نسبت به والدینش احترام داشته باشد و به آنان نیکی کند ولی والدینش را می بیند وقتی با پدر و مادرشان سخن می گوید از آنان احترام نمی گذارد یا اینکه پشت سر آن ها سخن می گوید و سخنشان را قطع کرده و از رفتارهایشان انتقاد می کند!

آنچه گذشت نمونه هایی بود که گردآوری کرده بودم و گرنه مثال های فراوانی در آموزش متاقض وجود دارد، کودک وقتی ما را می بیند که به وی دستور می دهیم کاری انجام دهد و یا خودمان کاری می کنیم ولی خلاف آن را به وی سفارش می نماییم دچار سرگیجه شده و باورهایش به هم می ریزد.

چکیده همه آنچه از نظرتان گذشت در “الگوی نیکو” متبلور می شود، اگر والدین بر این نکته تمرکز کنند که “الگوی نیکو” برای فرزندانشان باشند هرگز تربیت منافقانه و ریاکارانه لاتفاق نمی افتد، باید با فرزندانمان صادق باشیم و هرگاه به آنان وعده ای دادیم باید بدان وفا کنیم و به تصمیم های خود و آنان احترام بگذاریم و هرگاه اشتباهی از ما رخ داد باید عذرخواهی نماییم تا بدین وسیله فرزندانمان بدانند آنچه از ما سر زده، یک اشتباه گذرا بوده نه مشی و منشی که با شخصیت مان عجین شده است.

نشانه های انسان منافق را پیامبر بزرگوار اسلام صلى الله عليه وسلم بیان نموده آنجا که می فرماید (آية المنافق ثلاث: اذا حدث كذب واذا وعد اخلف واذا اؤتمن خان.ترجمه : نشان منافق سه چيز است : 1-سخن به دروغ بگويد. 2-از وعده اش تخلف كند. 3 – در امانت خيانت نمايد.صحيح مسلم، كتاب الايمان ، ح 89

ترجمه: یوسف ساجدی

از طريق
یوسف ساجدی
منبع
https://sozimihrab.org/
نمایش بیشتر

یوسف ساجدی

نویسنده و مترجم و مدرس دانشگاه

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا