خانواده

روزه ی چشم!

روزه و پایین انداختن چشم”غض بصر”
غض درلغت عرب به دو معنا به کاررفته است،یکی به معنای دست کشیدن و نقص است ، دوم به معنای طراوت وشادابی است که دراینجا معنای اول مورد نظر است.
ودراصطلاح به این معناست که مسلمان چشمش را ازچیزی که بر او حرام شده ببندد و فقط به چیزهایی نگاه کندکه نگاه کردنشان برای او جایز است.
امام قرطبی می فرماید : چشم دروازه بزرگی است به سوی قلب و حیات بخش ترین و شکوفاترین راه حواس به سوی قلب است.

 بدین سبب سقوط کردن از این جهت زیاد است و بر ما لازم است که ازنگاه هایمان مواظبت کنیم و پایین انداختن و بستن چشم از همه محرمات و از هرچیزی که باعث فتنه می شود، بر ما واجب است.
از نصوص امرکننده به فروبستن چشم ،فرموده خداوند است که می فرماید” قل للمؤمنین یغضوا من ابصارهم ویحفظوفروجهم ذالک ازکی لهم ان الله خبیربما یصنعون وقل للمؤمنت یغضضن من ابصارهن” ترجمه : ای پیامبر به مردان مؤمن بگوچشمان خو را (از نکاه به نامحرم) فرو گیرند و عورتشان را (با پوشاندن و دوری از پیوند نامشروع ) مصون دارند ، این برای شما زیبنده تر وبهتر است بی گمان خداوند ، برآنچه انجام می دهید ، آگاه است و به زنان مؤمنه بگو :چشمانشان را (ازنامحرم) فروگیرند(چشم چرانی نکنند) و عورتشان را (باپوشاندن و دوری از رابطه نامشروع) مصون دارند.(نور آیات 30و31 )
ابن کثیر در تفسیر این آیه می فرماید: این دستوریست ازطرف خداوند متعال برای بندگان مؤمنش که نگاهشان را از نامحرم ها باز دارند مگر جاهایی که نگاه کردنشان جایز است و اگر به صورت اتفاقی نگاه انسان برحرام و ممنوعی افتاد، فوراً باید نگاهش را از آن برگرداند.
امام احمد از عُباده بن صا مت روایت کرده که پیامبر(ص) فرمود: شش چیز را برایم ضمانت کنید من هم بهشت رابرای شما ضمانت می کنم :

1 – وقتی که سخن گفتید صادق با شید و دروغ نگویید.

 2- زمانی که وعده دادید به آن وفا کنید.

3- زمانی که امانتی را به شما سپردند آن را سالم به صاحبش تحویل دهید.

4- شرمگاهتان را از خلاف حفظ کنید.

5- چشم ونگاهتان را فرو بندید.

6-دستانتان را نگه دارید و به مردم آسیب نرسانید.
دوباره امام احمد روایت کرده که رسول خدا (ص) به حضرت علی  (رضی الله عنه) فرمود:ای علی بعد از نگاه اتفاقی اول به نامحرم ،دوباره آن را نگاه نکن،چون نگاه اول اتفاقی بوده اشکالی ندارد اما نگاه دوم برای تو جایز نیست.
امام مسلم از جریربن عبدلله روایت کرده که فرمود: ازپیامبر نگاه و نظر اتفاقی را سؤال کردم که اینگونه من را سفارش نمود که نگاهم رابرگردانم(یعنی بعداز نگاه اول زود چشم رابرگردانم)
معنای نگاه اتفاقی این است که بدون عمد نگاهت به زن نامحرمی بیافتد، پس درنگاه اول گناهی برتو نیست
اما لازم است فورا چشم خود را برگردانی که اگر سریع تر این کار را بکند ، گناهی بر او نیست اما اگر ادامه داد گناهکار می شود.

امروزه چقدر زیادند مناظری که حتما باید از دیدن آن ها خودداری کنیم و به آن ها نگاه نکیم. کانال های ماهواره ای (شیطانی) که دست اندرکاران آن با نشان دادن تصاویر مبتذل وعریان واصوات تحریک کننده باعث فریب وگمراهی نسل جوان شده اند.
حتی امروزه مبارزه بانفس برای جلوگیری از نظر کردن ،از اهمّ مهمات است چرا که این کار زمینه فساد را برای جوانان فراهم می کند و آن ها را به دام فحشا و منکرات می اندازد و آن ها را از امور خیر دور می کند.
چشم فروبستن از نگاه حرام فوایدی دارد به شرح زیر
1-چشم فروبستن، پیروی وتبعیت از دستورخداوند است که باعث سعادت انسان دردنیا وآخرت است.
2- مانع اصابت تیر زهرآلود شیطان به قلب انسان می شود.
3-باعث پیوند قلب باخدای سبحان می شود.
چون فروبستن چشم فقط به خاطر خداست وبه همین خاطر خداوندآن را حرام کرده است که خود درقرآن چنین می فرماید:” الابذکرلله تطمئن القلوب” دل ها بایادخدا آرام می گیرند.(رعدآیه 28)
4- قلب راقوی وشاداب می کندهمچنانکه نگاه به نامحرم قلب را ضعیف ومحزون می کند.
5- دل رانورانی می کند ،چنانکه آزادگذاشتن چشم آن را تاریک می کند.

بعضی ازسلف گفته اند که هرکس چشمش را حفظ کند، خداوند بصیرت و آگاهیش را زیادمی کند.
6- باعث تیزهوشی انسان می شود که بواسطه آن می تواند حق را از باطل و صادق را از کاذب تشخیص دهد.
7- قلب را قوی وشجاع می کند و خداوند نیرو و توان قدرت و قوت را یکجا برایش جمع می کند.
8- راه نفوذ شیطان را به قلب می بندد. چون شیطان درهنگام نظر کردن با سرعت باد به داخل دل انسان نفوذ می کند.
9- قلب را به آنچه یه سودش است مشغول می کند.
اما برتوست ای جوان مؤمن که نا امید نشوی ، هرچندکه شیطان تو را فریب داده باشد و با برنامه های ماهواره ای و اینترنتی یا با تماشای تصاویر مبتذل مشغول کرده باشد. بلکه لازم است که همیشه از خداوند طلب استغفار وآمرزش کنی و شب و روز آن را برزبان جاری کنی و خود را ازقافله کاروان”المستغفرین باالاسحار”کسانی که درسحرگاهان آمرزش خواهند، جا نگذاری
دراستغفارکردن نکات مهمی مطرح است ازجمله:

 ازبین بردن آثارگناه نگاه حرام وصفای قلب ،تقویت عزم واراده وسرورقلب وسعادت نفس، وجوددارد.

حمد وثنای خداوند ،که مجال توبه را برای مؤمنان فراهم کرده وآنان را برای استغفار ترغیب نموده ووعده عفووگذشت داده است.
مسلمان موظف است که نگاهش را از چیزهایی که خدا بر او حرام کرده است، در همه مکان ها و زمان ها، ببندد واین امر مهم درماه مبارک رمضان بیشتر توصیه شده است.چون ماه عبادت ونزدیکی به خدای سبحان است. پس انجام دادن کارهایی که او را از پروردگارش دور می کند درشأن یک مسلمان نیست این درحالی ست که دراین ماه مبارک بایستی بیشتر به خداوند نزدیک شویم.
والحمدلله اولاً و آخراً

منبع: اسلام ویب

مترجم : محمدقادری (کوخان)

نمایش بیشتر

محمد قادری

@نویسنده و مترجم @ آذزبایجان غربی - میاندواب @ شغل : امام جماعت مسجد

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا