تاریخ

چگونه به استقبال و بدرقه ماه رمضان برویم؟

خداوند در سوره بقره آیه ۱۸۵ می فرماید:

شَهْرُ رَمَضَانَ الَّذِی أُنْزِلَ فِیهِ الْقُرْآنُ هُدًى لِلنَّاسِ وَبَیِّنَاتٍ مِنَ الْهُدَى وَالْفُرْقَانِ فَمَنْ شَهِدَ مِنْکُمُ الشَّهْرَ فَلْیَصُمْهُ وَمَنْ کَانَ مَرِیضًا أَوْ عَلَى سَفَرٍ فَعِدَّهٌ مِنْ أَیَّامٍ أُخَرَ یُرِیدُ اللَّهُ بِکُمُ الْیُسْرَ وَلَا یُرِیدُ بِکُمُ الْعُسْرَ وَلِتُکْمِلُوا الْعِدَّهَ وَلِتُکَبِّرُوا اللَّهَ عَلَى مَا هَدَاکُمْ وَلَعَلَّکُمْ تَشْکُرُونَ ترجمه فارسی :
ماه رمضان [همان ماه] است که در آن قرآن فرو فرستاده شده است [کتابى ] که مردم را راهبر و [متضمن] دلایل آشکار هدایت و [میزان] تشخیص حق از باطل است پس هر کس از شما این ماه را درک کند باید آن را روزه بدارد و کسى که بیمار یا در سفر است [باید به شماره آن] تعدادى از روزهاى دیگر [را روزه بدارد] خدا براى شما آسانى مى‏ خواهد و براى شما دشوارى نمى‏ خواهد تا شماره [مقرر] را تکمیل کنید و خدا را به پاس آنکه رهنمونیتان کرده است به بزرگى بستایید و باشد که شکرگزارى کنید

سپاس و ستایش برای خداوند که  به ما فرصت داد تا برای بار دیگر به خدمت ماه مبارک رمضان برسیم ، بر ما لازم است بدانیم که چگونه از این ماه استقبال کنیم ، همه ی ما برای آمدن مهمان ، چند روز پیش خودمان را آماده می سازیم  تا از او به خوبی استقبال نمائیم ، در حالی که نمی دانیم آیا این مهمان شایستگی این همه پذیرایی را دارد یا نه ، خوب باشد یا بد از او به خوبی استقبال می کنیم .

 کدام یک از ما فکر کرده و از خو د پرسیده ایم که چگونه از ماه رمضان استقبال کنیم که سالی یک بار مهمان ما می شود ، این سوالی است که بیشتر ما به آن توجه نمی کنیم.

(معلی پسر فضل) می گوید:

سلف صالح یک ماه قبل از  فرا رسیدن رمضان ، از خداوند مسئلت می خواستند تا به خدمت ماه مبارک رمضان برسند ، و از این مهمان عزیز استقبال نمایند.

همان گونه که شاعر می گوید:

اذا رمضان اتی مقبلا…. فاقبل فبا لخیر یستقبل لعلک تخطئه قابلا……وتاتی بعذر فلا یقبل.

یعنی: ماه رمضان به سوی شما آمد پس شما هم به استقبال او بروید.

خیلی ها بودند آرزو داشتند در این ماه روزه بگیرند اما متاسفانه آرزو هایشان با آنان خیانت کردند ، و قبل از فرا رسیدن ماه رمضان مهمان تاریکی قبر شدند .  چندین کس  بودند که از اول روز این ماه استقبال کردند ولی روزه را سپری نکردند ، خیلی هم بودند نیت داشتند صبح روزه باشند ولی اجل به آنان مهلت نداد .

اگر می دانستید وقت مرگتان کی فرا می رسد از آرزو کردن بدتان می آمد

  این تذکر را جهت یادآوری برای خودم و شما بیان می کنم ، تا نقشه راهی مناسب برای استقبال از ماه مبارک رمضان و بدرقه کردن این ماه به نحو احسن باشد ، تا به امید خدا پاداش فراوانی نصیب ما مسلمانان شود . حالا هر یک از شما به اندازه‌ی توان این نقشه راه را طی کنید تا ان شاءالله رضایت خداوند و بهشت ابدی را به دست آورید .  پس ما مسلمانان به شرح زیر از رمضان استقبال می کنیم :

الف: آیا تصمیم توبه کردن را گرفته ای ؟

ب:آیا تصمیم گرفته ای از گناه و معصیت دست برداری ؟

ج:آیا تصمیم گرفته ای ورق زندگییت را عوض و بر گردانی ؟

 د:آیا اقدام کرده ای از غیبت و سخنان بیهوده اجتناب کنید؟

ع: آیا برای ماه مبارک رمضان هیچ برنامه ریزی کرده ای ؟

ل: آیا از جدال و خورد کردن و غیبت دیگران خوددارای کرده ای؟

برادران و خواهران گرامی !  مثل یک برادر کوچک و دلسوز ، شما را توصیه می کنم تا ماه مبارک رمضان را با توبه و استغفارآغاز و بدرقه نمائیم . 

 چون خداوند می فرماید:


یَا أَیُّهَا الَّذِینَ آمَنُوا تُوبُوا إِلَى اللَّهِ تَوْبَهً نَصُوحًا عَسَى رَبُّکُمْ أَنْ یُکَفِّرَ عَنْکُمْ سَیِّئَاتِکُمْ وَیُدْخِلَکُمْ جَنَّاتٍ تَجْرِی مِنْ تَحْتِهَا الْأَنْهَارُ یَوْمَ لَا یُخْزِی اللَّهُ النَّبِیَّ وَالَّذِینَ آمَنُوا مَعَهُ نُورُهُمْ یَسْعَى بَیْنَ أَیْدِیهِمْ وَبِأَیْمَانِهِمْ یَقُولُونَ رَبَّنَا أَتْمِمْ لَنَا نُورَنَا وَاغْفِرْ لَنَا إِنَّکَ عَلَى کُلِّ شَیْءٍ قَدِیرٌ  تحریم آیه ۸ .
اى کسانى که ایمان آورده‏ اید به درگاه خدا توبه‏ اى راستین کنید امید است که پروردگارتان بدیهایتان را از شما بزداید و شما را به باغهایى که از زیر [درختان] آن جویبارها روان است درآورد در آن روز خدا پیامبر [خود] و کسانى را که با او ایمان آورده بودند خوار نمى‏ گرداند نورشان از پیشاپیش آنان و سمت راستشان روان است مى‏ گویند پروردگارا نور ما را براى ما کامل گردان و بر ما ببخشاى که تو بر هر چیز توانایى

باز هم می فرماید:

وَقُلْ لِلْمُؤْمِنَاتِ یَغْضُضْنَ مِنْ أَبْصَارِهِنَّ وَیَحْفَظْنَ فُرُوجَهُنَّ وَلَا یُبْدِینَ زِینَتَهُنَّ إِلَّا مَا ظَهَرَ مِنْهَا وَلْیَضْرِبْنَ بِخُمُرِهِنَّ عَلَى جُیُوبِهِنَّ وَلَا یُبْدِینَ زِینَتَهُنَّ إِلَّا لِبُعُولَتِهِنَّ أَوْ آبَائِهِنَّ أَوْ آبَاءِ بُعُولَتِهِنَّ أَوْ أَبْنَائِهِنَّ أَوْ أَبْنَاءِ بُعُولَتِهِنَّ أَوْ إِخْوَانِهِنَّ أَوْ بَنِی إِخْوَانِهِنَّ أَوْ بَنِی أَخَوَاتِهِنَّ أَوْ نِسَائِهِنَّ أَوْ مَا مَلَکَتْ أَیْمَانُهُنَّ أَوِ التَّابِعِینَ غَیْرِ أُولِی الْإِرْبَهِ مِنَ الرِّجَالِ أَوِ الطِّفْلِ الَّذِینَ لَمْ یَظْهَرُوا عَلَى عَوْرَاتِ النِّسَاءِ وَلَا یَضْرِبْنَ بِأَرْجُلِهِنَّ لِیُعْلَمَ مَا یُخْفِینَ مِنْ زِینَتِهِنَّ وَتُوبُوا إِلَى اللَّهِ جَمِیعًا أَیُّهَ الْمُؤْمِنُونَ لَعَلَّکُمْ تُفْلِحُونَ نور آیه ۳۱.
و به زنان با ایمان بگو دیدگان خود را [از هر نامحرمى] فرو بندند و پاکدامنى ورزند و زیورهاى خود را آشکار نگردانند مگر آنچه که طبعا از آن پیداست و باید روسرى خود را بر سینه خویش [فرو] اندازند و زیورهایشان را جز براى شوهرانشان یا پدرانشان یا پدران شوهرانشان یا پسرانشان یا پسران شوهرانشان یا برادرانشان یا پسران برادرانشان یا پسران خواهرانشان یا زنان [همکیش] خود یا کنیزانشان یا خدمتکاران مرد که [از زن] بى ‏نیازند یا کودکانى که بر عورتهاى زنان وقوف حاصل نکرده‏ اند آشکار نکنند و پاهاى خود را [به گونه‏ اى به زمین] نکوبند تا آنچه از زینتشان نهفته مى دارند معلوم گردد اى مؤمنان همگى [از مرد و زن] به درگاه خدا توبه کنید امید که رستگار شوید 

مسلمانان ! ما گناهکاریم و بی عیب و ایراد نیستیم ، همگی نیاز شدید به توبه و استغفار داریم . پس بیاییم پیامبر ( ص) را الگو قرار بدهیم ، پیامبر  با این که مرتکب گناه و معصیت نمی شد روزانه چندین بار از خداوند طلب آمرزش  می نمود.

 همان گونه که می فرماید : ( توبوا الی الله تعالی، فانی اتوب الیه کل یوم مائه مره ) ( صحیح جامع الصغیر).

یعنی: با توبه و استغفار به سوی الله رجوع کنید چون من در طول شب و روز ۱۰۰ بار توبه و استغفار می کنم ، فدایت شویم یا رسول الله اگر تو با نبود گناه و معصیت این قدر توبه و استغفار کنید ، پس ما بنده ی عاصی و گناهکار باید در طول شب و روز چند بار توبه و استغفار کنیم تا خداوند ما را ببخشاید.

 خواهران و برادران عزیزم ! بیائید این هدیه بزرگ الهی را از دست ندهیم ، وبا رجوع به سوی پروردگار از این ماه استقبال کنیم و استقبالمان همانند رسول الله و یارانش باشد .

پیامبر( ص) می فرماید:

( اتاکم شهر رمضان شهر مبارک فرض الله علیکم صیامه تفتح فیه ابواب الجنه وتغلق فیه ابواب الجحیم وتغل فیه مرده الشیاطین و فیه لیله هی خیر من الف شهر من حرم خیرها فقد حرم) ( صحیح جامع الصغیر ).

ماه مبارک رمضان  برایتان فرا رسید ، که روزه آن بر شما فرض گردیده است ، درهای بهشت در آن ماه گشوده می گردند ودرهای دوزخ  بسته می شوند و شیاطین در آن ماه به زنجیر کشیده می شوند ، در آن ماه شبی وجود دارد که عباد ت در آن شب بهتر از عبادت هزار ماه است ، به راستی کسی که از خیر و برکت عبادت در آن شب محروم گردد او به راستی محروم است .

پس بیاییم  با قلبی پر از ایمان و اخلاص خودمان را آماده سازیم و

 این فرصت طلایی را از دست ندهیم ، در این ماه پر خیر و برکت خودمان را فرمت کنیم .

این را هم بدانیم که پروردگار درهای توبه را از مغرب تا طلوع آفتاب بر روی بندگانش می گشاید .

شبها نیز به آسمان دنیا پایین می آید همان گونه که پیامبر اسلام( ص) می فرماید:

( ینزل الله فی کل لیله الی السماء الدنیا ، فیقول: هل من سائل فاعطیه؟ هل من مستغفر فاغفر له ؟ هل من تائب فاتوب علیه؟ حتی یطلع الفجر ) ( رواه مسلم).

هر شب خداوند به آسمان دنیا پایین می آید ، و می فرماید آیا طالبی هست تا به او ببخشم ؟ آیا استغفار کننده ای هست تا او را مورد عفو قرار دهم ؟ آیا توبه کننده ای هست تا او را ببخشایم؟ این گفتگو تا دم صبح ادامه دارد.

 حالا که با قلبی پر از ایمان و اخلاص توبه کردیم شما را توصیه می کنم هر کس به اندازه ی توان ، خود را مهیا نماید تا این ۲۱ توصیه را در ماه مبارک رمضان عملی سازد ( به امید قبولی طاعات و عبادات ) .

۱- سحری خوردن : پیامبر می فرماید: ( تسحر وا فا ن فی  السحور برکه )( رواه البخاری و مسلم ) سحری بخورید چون در آن برکت است  .

لذا اگر برای یک جرعه آب هم باشد بلند شوید تا از نعمت سحری بی نصیب نباشید .

۲- روزه گرفتن : پیامبر می فرماید:

( کل عمل ابن آدم یضاعف، الحسنه  بعشر امثالها الی سبعمائه ضعف ) قال الله تعالی: “الا الصوم ، فانه لی و انا اجزی به ” ( متفق علیه )  .

هر عمل فرزند آدم چند برابر می شود نیکی به ده برابر ش تا هفتصد برابرش _ الله تعالی فرمود : مگر روزه که همانا برای من است وفقط من بدان پاداش می دهم .

۳_ قرآن خواندن : پیامبر می فرماید:( الصیام و القرآن یشفعان للعبد یوم القیامه، یقول الصیام: ای رب انی منعته الطعام و الشهوات بالنهار، فشفعنی فیه ، یقول القرآن: رب منعته النوم باللیل، فشفعنی فیه، فیشفعان ) . صححه الا لبانی فی جامع الصحیح .

روزه و قرآن کریم برای بنده فرماندار خداوند، در روز رستاخیز شفاعت می کنند: روزه می گوید: ای پروردگارا من در روز او را از خوردنی و آرزوهای نفسانی باز داشته ام بنابراین شفاعت مرا در باره او بپذیر . وقرآن کریم می گوید: من در شب او را از خواب باز داشته ام و او شب قرآن می خواند ، بنابراین شفاعت مرا در باره او بپذیر. و خداوند شفاعت آنها را می پذیرند.

باز هم پیامبر می فرماید:( اقرءوا القرآن فانه یاتی یوم القیامه شفیعا لاصحابه ) (صحیح جامع الصغیر).

 قرآن بخوانید چون در روز قیامت برای اصحابش شفاعت می کند .” یعنی برای کسانی که در دنیا قرآن خوانده اند” .

و در فرموده ی دیگری می فرماید:

( الماهر بالقرآن مع السفره الکرام البرره والذی یقراء القرآن ویتتعتع فیه و هو علیه شاق له اجران ) متفق علیه.

کسی که قرآن را درست و روان بخواند همراه با فرشتگان گرامی خدا خواهد بود ، و کسی که قرآن را با سختی و مشقت بخواند برای او دو پاداش می باشد.

تا مسلمان بیشتر قرآن را حفظ کند  و آن را بخواند درجه اش در قیامت زیاد تر است.

۴_ نماز جماعت: پیامبر اکرم صلی الله علیه و آله و سلم می فرماید:

( صلاه الجماعه تفضل صلاه الفذ بسبع وعشرین درجه ) .

یک نماز بصورت جماعت خواندن بیست و هفت برابر پاداش نماز انفرادی را دارد و هفت درجه از آن بهتر است.

۵_ افطاری دادن به روزه داران:

پیامبر اسلام صلی الله علیه و آله و سلم می فرماید: (من فطر صائما کان له مثل اجره غیر انه لا ینقص من اجر الصائم شئ ) ( صحیح ترغیب و ترهیب )

 کسی که روزه داری را افطاری دهد ، برای او مثل ثواب آن روزه دار وجود دارد ، بدون اینکه از ثواب روزه دار چیزی کاسته شود .

۶_ دعا به هنگام روزه دار بودن:

پیامبر اسلام صلی الله علیه و آله و سلم می فرماید:

( ثلاث دعوات مستجابات : دعوه الصائم ، و دعوه المظلوم، و دعوه المسافر) .( صحیح جامع الصغیر )

سه نوع دعا هستند که مستجاب می شوند ۱_ دعای روزه دار ۲_ دعای مظلوم ۳_ دعای مسافر .

۷_ نماز تراویح: پیامبر می فرماید:

( من قام رمضان ایمانا و احتسابا غفر له ما تقدم من ذنبه ).

کسی که از روی ایمان و باور برای رضای خدا نماز تراویح را بگزارد ، گناهان پیشین  وی آمرزیده می شود.

۸_ مسواک زدن: پیامبر اکرم صلی الله علیه و آله و سلم می فرماید:

(لو لا ان اشق علی امتی لامرتهم بالسواک عند کل صلاه ) .

اگر بر امتم سخت نمی شد دستور می دادم با هر نمازی که می خوانند مسواک بزنند .

۹_ خواندن کتاب‌های آئینی و مذهبی.

خداوند در قرآن سوره زمر آیه ۹ می فرماید:

۱۰_ صدقه دادن:

پیامبر اسلام صلی الله علیه و آله و سلم می فرماید: ( الصدقه تطفئ  الخطیئه کما یطفئ الماء النار )( صححه الا لبانی فی مشکله الفقر) .

صدقه آتش گناه را خاموش می کند همان گونه که آب آتش را خاموش می کند.

۱۱_ ماندن در مسجد بعد از نماز صبح تا خورشید طلوع می کند:

پیامبر اسلام صلی الله علیه و آله و سلم می فرماید( من صلی الفجر فی جماعه ثم قعد یذکر الله حتی تطلع الشمس ثم صلی رکعتین کانت له کاجر حجه و عمره ) .( حسن ، مشکاه المصابیح )

هر کس بعد از خواندن نماز صبح با جماعت ، در مسجد بنشیند و تا طلوع آفتاب مشغول ذکر و اوراد

باشد ، اجر و پاداش حج و عمره  نصیب او می شود .

راوی می گوید: قال رسول الله صلی الله علیه و آله و سلم (تامه تامه تامه). یعنی پاداش حج و عمره ای تمام به او داد ه می شود .

۱۲ _ دادن زکات فطریه:

ابن عباس فرموده است:

( فرض رسول الله صلی الله علیه و آله و سلم زکاه الفطر طهره الصائم من اللغو والرفث وطعمه للمساکین ) ( صححه الا لبانی فی مشکله الفقر )،

پیامبر اسلام صلی الله علیه و آله و سلم زکات فطر را جهت پاک شدن روزه داران از سخنهای لهو و لعب و همچنین طعامی برای فقرا فرض کرده است .

 اما برای این که خیر و ثواب زکات فطریه نصیب ما شود به جای پول ، طعام و خوراک به فقرا بدهیم .

۱۳_ حضور در مجالس نیکو :

پیامبر اسلام صلی الله علیه و آله و سلم می فرماید:( ما من قوم اجتمعوا یذکرو ن الله عز و جل لا یریدون بذالک الا وجهه الا ناداهم مناد من السماء ان قوموا مغفورا لکم قد بدلت سیئاتکم حسنات ) . ( صحیح ترغیب و ترهیب )

اگر عده ای در مکانی فقط به خاطر ذکر و یاد خدا گرد هم آیند ، حتما ندا دهنده ای از آسمان ندا می کند که برخیزید خداوند از شما خوشنود گردیده و سیئات شما را به حسنات تبدیل کرده است .

۱۴_ شب قدر : خداوند در سوره مبارکه قدر آیه ۳ می فرماید:

 پیامبر اسلام( ص) هم می فرماید: ( من قام لیله القدر ایمانا و احتسابا غفر له ما تقدم من ذنبه ) . ( متفق علیه )

هر کس از روی ایمان و باور شب قدر را بپای دارد و بیدار بماند خداوند گناهان گذشته او را می آمرزد.

۱۵_ یاری دادن بیوه زنان و یتیمان :

 پیامبر می فرماید: ( الساعی علی الارمله والمسکین کالمجاهد فی سبیل الله عز و جل ) . ( صحیح سنن النسائی ) .

 سرپرستی و کمک کردن  بیوه زنان و یتیمان ، اجر و پاداشش به اندازه ی پاداش جهاد گران در راه خدا است  .

۱۶_ عمره کردن در ماه رمضان:

پیامبر اسلام صلی الله علیه و آله و سلم می فرماید( عمره فی رمضان تعدل حجه ) و فی روایه

” تعدل حجه معی” ( صحیح البخاری ) .

انجام دادن عمره ای در ماه رمضان پاداشش معادل حج تمتع است ، و در روایت دیگری آمده ،

پاداش عمره به اندازه حجی است که همراه من انجام داده باشد  .

۱۷_ اگر می خواهید از چند راه به بهشت تعارف شوید به این مژده پیامبر گوش فرا دهید:

پیامبر اکرم صلی الله علیه و آله و سلم می فرماید:

( وللجنه ابواب: فمن کان من اهل الصلاه دعی من باب الصلاه ، و من کان من اهل الجهاد دعی من باب الجهاد ، و من کان من اهل الصدقه دعی من باب الصدقه ، ومن کان من اهل الصیام دعی من باب الریان ) ( متفق علیه ) .

بهشت دارای چندین دروازه است :کسی که اهل نماز باشد از دروازه نماز به سوی بهشت فرا خواند ه می شود ، و اگر کسی اهل جهاد باشد از دروازه جهاد فرا خوانده می شود ، و اگر اهل صدقه و خیرات باشد از دروازه صدقات فرا خوانده می شود ، و اگر اهل روزه باشد از دروازه ریان به سوی بهشت فرا خوانده می شود .

۱۸_ دعا خواندن بعد از سحر :

خداوند در قرآن سوره ذاریات آیه ۱۸ می فرماید:
وَبِالْأَسْحَارِ هُمْ یَسْتَغْفِرُونَ –
و در سحرگاهان [از خدا] طلب آمرزش میکردند

۱۹_ طلب مغفرت نمودن :

خداوند در قرآن سوره غافر آیه ۶۰ می فرماید:
وَقَالَ رَبُّکُمُ ادْعُونِی أَسْتَجِبْ لَکُمْ إِنَّ الَّذِینَ یَسْتَکْبِرُونَ عَنْ عِبَادَتِی سَیَدْخُلُونَ جَهَنَّمَ دَاخِرِینَ
و پروردگارتان فرمود مرا بخوانید تا شما را اجابت کنم در حقیقت کسانى که از پرستش من کبر مى ‏ورزند به زودى خوار در دوزخ درمى ‏آیند

۲۰_ تعلیم و تعلم قرآن:

پیامبر اسلام( ص) می فرماید:

( خیرکم من تعلم القرآن وعلمه ) ( رواه البخاری ) .

بهترین شما کسی است که قرآن را فرا بگیرد و به دیگران هم بیاموزد .

۲۱_ خواندن نماز عشاء:

پیامبر اسلام  می فرماید:

( ان الرجل اذا صلی مع الامام حتی ینصرف کتب له قیام لیله )( صحیح جامع الصغیر ).

اگر کسی همراه امام ، نماز عشاء را با جماعت بخواند آن شب برای او قیام الیل محسوب می شود  .

در خاتمه خطاب به برادران و خواهران گرامی می گویم :

حالا که فهمیدیم که چگونه باید از این ماه پر خیر و برکت استقبال کنیم ، بیائید همگی با خدا پیمان ببندیم و با قلبی پاک توبه ی نصوح کنیم و سعی نمائیم بعد از پایان ماه مبارک رمضان هم پایبند عبادات الله باشیم ، و روزه بودنمان هم خالصانه برای رضایت خداوند باشد نه این که برای گرسنگی و تشنگی ،  سعی کنیم بعد از هر نماز برای اتحاد و یکپارچه گی  مسلمانان و همچنین برای مجاهدان و دعوتگران و زندانیان مسلمان در زندانهای کفار دعای فرج بخوانیم ، امیدواریم خداوند همگی ما را زیر سایه ی رحمت خویش قرار دهد و به ما توفیق حاصل نماید تا بتوانیم این ماه پر خیر و برکت را به خوبی و خوشی بدرقه نمائیم .

و آخر دعوانا ان الحمدلله رب العالمین.

نویسنده: علی هولیری.

مترجم: علی ملازاده.

۹۸/۱/۳۰     نقده

از طريق
علی ملا زاده
منبع
sozimihrab
نمایش بیشتر

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا