خانواده

26 سؤال مهم برای کسانی که می خواهند ازدواج کنند

با گروهی از جوانان که عمرشان در حدود 20 سال بود و برخی متاهل بودند نشستم. از میان آنها، چهار نفر در اولین سال ازدواج خویش، همسرانشان را طلاق داده و بار دیگر ازدواج کرده بودند، به همین علت در مورد جدایی زودهنگام از آنها پرسیدم، آنها جواب دادند که زمانی وارد ازدواج اول شدند که در باره ی زندگی زناشویی و کیفیت رفتار و معاشرت با همسر چیزی نمی دانستند. پس ازدواج اولشان وسیله ای برای کسب تجارب بود و از این راه تجربه های زیاد و چگونگی تعامل با جنس زن را آموختند و این خود موجب موفقیت در ازدواج دوم گردید. علاوه بر این در مورد مشکل عدم آمادگی خود برای ازدواج گفتگو کردند که همین موجب شکست دراولین ازدواج شده است.
برای شرکت کنندگان در جلسه، مجموعه ای از سؤالات را مطرح نمودم که شنیدن پاسخ آن برای کسانی که در آستانه ی ازدواج هستند ضروری است. این پرسش ها عبارتند از:
1- هدف از ازدواج چیست؟
2- برای مراسم شب عروسی چگونه برنامه ریزی کنیم تا مشکلی پیش نیاید؟
3- کارهای شب اول عروسی چیست؟
4- حقوق و واجبات زندگی زناشویی و آیین همسرداری کدامند؟
5- مهارت های حل اختلافات خانوادگی کدامند؟
6- تفاوت میان جنس زن و مرد و سبک و روش تفکر آن ها در چیست؟
7- آیا خوشبختی در تمام ایام و دوران ازدواج ادامه دارد؟
8- چه چیزی ضروری است که ماهیانه شوهر به همسرش بپردازد؟
9- چه زمانی برای حل اختلافات زوجین، دخالت بستگان ضروری است؟
10- اگر یکی از زوجین بخیل یا لجباز یا خشن و تندخو باشد، طرف مقابل باید چه رفتاری داشته باشد؟
11- آیا مرد حق دارد که مانع کار همسرش شود یا حقوق یا مالش را از او بگیرد؟
12- احکام شرعی روابط جنسی چیست؟
13- چگونه زوجین برای آینده ی خویش برنامه ریزی کنند؟
14- بهترین زمان برای تولید مثل و صاحب فرزندشدن کدام است؟
15- اگر والدین و بستگان در زندگی زوجین دخالت نمایند، چگونه زوجین با آنان رفتار نمایند؟
16- کدام یک از زوجین با خویشاوندان آرامش دهنده تر یا آرامش دهنده ی مستقلی است؟
17- چگونه زوجین با اسرار خانوادگی تعامل می کنند؟
18- میزان و حدود رابطه ی زوجین با دوستانشان چیست؟
19- چگونه یکی از زوجین دیگری را ستایش کند؟
20- چگونه اعتماد میان زوجین به وجود می آید؟
21- طرف سوم که زوجین به هنگام اختلاف به او پناه می برند، کیست؟
22- مهارت های گفتگو و گوش دادن موفقیت آمیز چیست؟
23- کی جدایی یا طلاق، راه کار صحیح است؟
24- چگونه هر یک از زوجین، رضایت خاطر فامیل و خویشان طرف مقابل را بدست آورد؟
25- در صورت وجود تفاوت میان محیط و فرهنگ زوجین، چگونه تعامل نماییم؟
26- چگونه مهارت چشم پوشی از اشتباهات را یاد بگیریم؟
جوانی گفت: حقیقتاً این ها سؤالات مهمی هستند؛ اما پاسخ های درست آن را چگونه بدانیم؟ به او گفتم: اصل این است که تو جواب این سؤال ها را از پدر و مادرت یاد بگیری،و مدرسه و تریبون های تبلیغاتی و رسانه ها و برنامه های تربیتی به والدین کمک کنند، یکی از جوانان به سبک جوانی در تحلیل جواب من چنین گفت: دکتر این سخن نظری را از تو نمی پذیرم و نمی خواهم از والدینم چیزی یادبگیرم؛ چون آنها تجربه ی ناموفقی در ازدواج دارند، پس چگونه از آنها بپذیرم که مهارت های ازدواج موفقیت آمیز را به من یاد بدهند؟ اما در مورد تعلیم، مدارس، چیزی در مورد خانواده و ازدواج موفقیت آمیز به ما یاد نداده اند و ما در مورد برنامه های آموزشی، از سخنرانی ها و همایش ها خسته شده ایم، ما اطلاعاتی سریع و مختصر و مفید می خواهیم که با شرایط و اوضاع عصر حاضر سازگار باشد.
فوری به آنها جواب دادم و گفتم: اگر بر مطالعه و بررسی سیره ی پیامبر گرامی (ص) با همسرانش تاکید کنیم، بسیاری از مشکلات و سختی ها درباره ی سخنانم در مورد ازدواج برای ما آسان خواهد شد. پیامبر گرامی (ص) یا همسران خود موضع و دیدگاه های متنوعی داشته است و ایشان روش تعامل و رفتار با کوچک و بزرگ و بیوه و دوشیزه و طلاق گرفته و پیرزن و آسان گیر و سخت گیر و نرم خو و تندخو را به ما یاد می دهد. ما به یک قرائت و دیدگاه اجتماعی نسبت به سیره و آموزش مهارت های روابط خانوادگی نیاز داریم.
یکی از جوانان گفت: من در مورد ازدواج فکر نکرده ام هرچند نزدیک به سی سال دارم، نظرتان در این مورد چیست؟ به او گفتم: این پدیده ای رایج میان جوانان امروزی است و آنها خوشبختی فردی را بر خوشبختی خانوادگی اشان مقدم می دانند. در حالی که هر روزی که از ازدواج عقب بمانی، واقعاً تو بسیار زیان خواهی دید؛ زیرا خانواده به تو، دوستی و قدردانی و امنیت وسلامتی و آسایش و ثبات و پایداری می بخشد. تو امروز به علت سرگرم شدن با دوستانت به این مفاهیم نیازی نداری؛ اما وقتی که سن و سالی از تو بگذرد، اهمیت سخنم را درک خواهی کرد.. پس در ازدواج عجله کن.
آن جوان در پاسخ گفت: تشکیل خانواده تا این اندازه مهم است؟ به او گفتم: به خاطر اهمیت خانواده بود که پیامبر خدا(ص) همراهی با همسر را بر جهاد مقدم دانست؛ هنگامی که مردی به ایشان خبر داد که می خواهد به جهاد برود، در حالی که همسرش قصد حج دارد. پیامبرخدا(ص) به او جواب داد: با او به حج برو. جوان گفت: شگفتا، اولین بار است این سخن را می شنوم، پس به او گفتم: برای همین بود که من به تو گفتم در ازدواج بشتاب؛ زیرا خانواده دربی بزرگ از دربهای بهشت است، بنا بر این نسبت به آن حریص باش؛ اما اول آمادگی ازدواج را داشته باش تا همان اشتباهی را که دوستانت مرتکب شده اند، تکرار نکنی، او با صدای بلند جواب داد: « من امروز دو تصمیم گرفتم: اول آمادگی برای ازدواج و دوم ازدواج» با شنیدن این سخن جوانان خندیدند و ما هم با آنها خندیدیم.

دکتر جاسم المطوع
ترجمه: حمید محمودپور – مهاباد
http://www.drjasem.com/articalDetailesView.aspx?id=87

نمایش بیشتر

حمید محمود پور

@نویسنده و مترجم @ آذزبایجان غربی - مهاباد @ شغل : دبیر آموزش و پرورش

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

همچنین ببینید
بستن
دکمه بازگشت به بالا