عباداتفقه

تکبیر یا گفتن الله اکبر درعید

تکبیر مستحب است همزمان با غروب خورشید در دو شب عید فطر و عید قربان، در منازل، راه ها، مساجد و حتی در بازارها، آن هم با صدای بلند، تا زمانی که امام جماعت شروع به نماز عید می کند و الله اکبر ـ تکبیره الاحرام ـ می گوید.

دلیل سنت بودن آن فرمودەی خداوند متعال است که : وَلِتُكْمِلُوا الْعِدَّةَ وَلِتُكَبِّرُوا اللَّهَ عَلَىٰ مَا هَدَاكُمْ وَلَعَلَّكُمْ تَشْكُرُونَ
ترجمه: تا تعداد روزهای رمضان را کامل کنید و خدا را بر این کار که شما را هدایت کرده است ، بزرگ دارید ـ تکبیر گوییدـ و از او سپاس گزاری کنید. سورەی بقرە ایە ۱٨۵

علما می گویند: این آیە دلیل سنت بودن تکبیر در عید فطر است و عید قربان هم بر آن قیاس شده است.
اما در عید قربان برای هر یک از حاجی و غیر حاجی مستحب است که بعد از همەی نمازهای فرض پنجگانە، تکبیر بگوید و این کار، از نماز صبح روز عرفه شروع شده و تا بعد از نماز عصر روز سوم ایام التشریق ادامه می یابد
{ایام التشریق به سه روز بعد از روز عید قربان گفتە می شود}.
برای شخص حاجی سنت نیست شب عید قربان تکبیر بگوید؛ بلکه برای او مستحب است بجای تکبیر، تلبیه ـ لبیک اللهم لبیک ـ زمزمە کند؛ البتە او نیز از ظهر روز عید قربان شروع می کند بە تکبیرگفتن.

اما در عید فطر گفتن تکبیر بعد از نمازهای پنجگانە سنت نیست و تنها مستحب آن هنگامی است که امام جماعت شروع به نماز عید می کند و الله اکبر تکبیره الاحرام را می گوید و نماز به پایان می‌رسد.
دلیل همەی این اعمال پیروی از فعل رسول الله صلی الله علیه و آله و سلم می باشد و آن چیزی است که اصحاب -رضی الله عنهم-بر آن مواظبت می کردەاند .
از حضرت علی و عمار-رضی الله عنهما-روایت شده است که: ان النبی-صلی اللە علیە و سلم -کان یکبر یوم عرفه، صلاه الغداه و یقطعها صلاه العصر آخر ایام التشریق )-رواه الحاکم:۲۹۹/۱-ترجمه:(پیامبر اکرم (ص)از نماز صبح روز عرفه تکبیر می گفتند و بعد از نماز عصر روز سوم ایام التشریق آن را قطع می کردند.
و در روایت بخاری: کتاب العیدین، باب التکبیر ایام منی-آمده است که ابن عمر -رضی الله عنهما-در چادر خویش در ایام التشریق در منی تکبیر می گفت و اهل مسجد آن را شنیدند و با او تکبیر گفتند بطوری که از شدت تکبیر صداها در هم پیچید. لازم به ذکر است که ابن عمر هم بعد از نمازها و هم هنگام خواب بر روی رختخواب وهم در حال نشستن در چادر و در حال راه رفتن تکبیر می گفت.
اما تکبیری که ثواب زیادی دارد این گونه است:(الله اکبر ، الله اکبر ، الله اکبر ، لا اله الا الله ، الله اکبر ، الله اکبر ، و لله الحمد )

منابع:
۱- مغنی محتاج جلد ۱-ص ۳۱۴ الی۳۱۶
۲- منهاج تک جلدی -ص ۹۶
۳- فقه المنهجی جلد ۱-ص ۲۲۷و۲۲۸-

تهیە و تنظیم : امیر خالدی

از طريق
امیر خالدی
منبع
sozimihrab
نمایش بیشتر

امیر خالدی

آذربایجان غربی- پیرانشهر @ نویسنده و مترجم # مدرس و فعال دینی و اجتماعی @

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا