عقایدقرآن

خصوصیات بهشت و جهنم از دیدگاه قرآن و حدیث(2-1)

بهشت در قرآن

نویسنده: محمد حامدی

انسان جزو آن دسته از موجوداتی است که قبل از انجام هر کاری به این امر می‌پردازد که آیا از طریق آن به سودی اعم از مادی یا معنوی خواهد رسید یا نه؟ از جهتی دیگر به دنبال این است که آیا از این طریق ضرری اعم از مادی یا معنوی را دفع خواهد نمود یا نه؟ گرچه گاهی ممکن است در اثر گذشت زمان و شناخت ضعیف، نسبت به پاداش و اجر کارها تا حدودی مشکوک شود و آن را جدی نگیرد. و یا حتی شاید در هنگام تشویق نسبت به دریافت آنها کاملاً بی‌اعتماد شده و آن را خرافه و شوخی بپندارد.

موضوع بهشت و جهنم نیز در میان مسلمانان در اثر ناتوان معرفی کردن دین خدا از جانب تعدادی از مبلغین دینی و ایجاد شبهات و تحریف از جانب بدخواهان و بی‌باوران، در نزد تعدادی از مسلمانان، دچار چنین وضعیتی شده و در هنگام تبیین آنها غالباً جدی گرفته نشده و حتی گاهی در قالب مزاح‌ و امور فکاهی در مجالس‌شان به عنوان وسیله‌ای برای خندیدن به کار گرفته می‌شوند. البته یکی از دلایل جدی نگرفتن خصوصیات بهشت و جهنم این است که تحقق چنین وعده‌های بزرگی در مقایسه با توان بشر، ناممکن جلوه می‌کنند و این امر یکی مشکلات بزرگ بشر بوده که همیشه اخبار و وعده‌ها را با توان خویش می‌سنجد و در نهایت، اموری را که با توان خویش هم‌خوانی نداشته، خرافی می‌پندارد.

در حالی که وعده‌های موجود، از جانب خداوند توانا صادر شده‌اند نه بشر ناتوان. که قطعاً در این مورد جایز نیست چنین مقیاس نادرستی را بکار گرفت. با این وصف چنین کاری را انجام می‌دهد. که این امر باعث تأسف بسیار است؛  خصوصاً از این جهت نارواست که خصوصیات بهشت و جهنم از جانب خداوندی بیان شده که تواناترین و صادق‌ترین گویندگان بوده و دلیلی برای بیان وعده‌های دروغین و خرافی از جانب ایشان وجود ندارد، زیرا ایشان دارای جمیع صفات کمال در حد بی‌نهایت بوده و غنی و بی‌نیاز است و نیازی به انسان و سایر مخلوقات ندارد، تا برای نیل به اهدافش دچار خلاف وعده شود. به عبارت دیگر موضوع بهشت و جهنم در طی گذشت زمان لوث و بی‌خاصیت شده‌اند. و برای اینکه مجدداً جدی گرفته شوند، نیازمند گذشت زمان و معرفی توانمند دین خدا هستیم تا از این طریق، صحابه‌وار آنها را جدی گرفته و به خاطر نیل به بهشت، جان و مال خویش را تقدیم خداوند کنیم. و از این طریق در زندگی دنیا به حیات طیبه و خوشبختی مادی و معنوی نایل شده و در آخرت نیز در بهشت جاودان داخل شویم و در صدد تأمین نیازهای مادی و معنوی بی‌نهایت خویش به بهره‌برداری از آنها مشغول شویم.

ما در این نوشته‌ی کوتاه بر‌ آنیم که بر اساس مندرجات قرآن و سنت نبوی در حد توان به بعضی از خصوصیات بهشت و جهنم به تفکیک اشاره نماییم، تا شاید برای مؤمنین حقیقی، مفید واقع شود. و برای بی‌باوران نیز اتمام حجت صورت گیرد. در ابتدا به بیان خصوصیات بهشت می‌پردازیم و در ادامه خصوصیات جهنم را نیز بیان خواهیم نمود.

خصوصیات بهشت بر اساس قرآن و سنت

۱. بهشت جایگاهی است که همه‌ی امور خوشایند مادی و معنوی انسان در حد بی‌نهایت در آن وجود دارد. و هیچ گونه امور ناخوشایند ی در آن وجود ندارد.

لَهُمْ فِيهَا مَا يَشَاءُونَ خَالِدِينَ ۚ كَانَ عَلَىٰ رَبِّكَ وَعْدًا مَسْئُولًا [سوره الفرقان: آیه ۱۶]که در آن بهشت هر چه خواهند و آرزو کنند بر آنها حاضر است و آن مقام همیشگی آنهاست، وعده‌ای است بر خدا که مؤمنان از او درخواست کرده‌اند و او اجابت فرموده است.

۲. زمان ماندگاری انسان در بهشت، جاودان و ابدی است.

وَالَّذِينَ آمَنُوا وَعَمِلُوا الصَّالِحَاتِ سَنُدْخِلُهُمْ جَنَّاتٍ تَجْرِي مِنْ تَحْتِهَا الْأَنْهَارُ خَالِدِينَ فِيهَا أَبَدًا ۖ وَعْدَ اللَّهِ حَقًّا ۚ وَمَنْ أَصْدَقُ مِنَ اللَّهِ قِيلًا [سوره النساء: آیه ۱۲۲]
و آنان که به خدا گرویدند و کارهای شایسته کردند به زودی آنها را به بهشتی درآوریم که زیر درختانش نهرها جاری است و همیشه برای ابد در آن باشند. وعده خدا حق است، و کیست در گفتار راستگوتر از خدا؟!

۳. جنس زمین و خاک بهشت، از طلا و نقره‌ی خالص است.

حدیث از پیامبر اسلام:
«اَلجَنَّةُ بَناؤُها لَبِنَةٌ مِن فِضَّةٍ وَلَبِنَةٌ مِن ذَهَبٍ وَمِلاطُهَا المِسكُ الأَذفَرُ وَحَصباؤُهَا اللُّؤلُؤُ وَالياقوتُ وَتُربَتُهَا الزَّعفرانُ»
ساختمان بهشت خشتى از نقره و خشتى از طلاست، گِل آن مُشك بسيار خوشبو و سنگريزه آن لؤلؤ و ياقوت و خاك آن زغفران است.

۴. دیوار و خشت قصرهای بهشتی نیز از طلای خالص است.

حدیث از پیامبر اسلام:
«اَلجَنَّةُ بَناؤُها لَبِنَةٌ مِن فِضَّةٍ وَلَبِنَةٌ مِن ذَهَبٍ وَمِلاطُهَا المِسكُ الأَذفَرُ وَحَصباؤُهَا اللُّؤلُؤُ وَالياقوتُ وَتُربَتُهَا الزَّعفرانُ»
ساختمان بهشت خشتى از نقره و خشتى از طلاست، گِل آن مُشك بسيار خوشبو و سنگريزه آن لؤلؤ و ياقوت و خاك آن زغفران است.

۵. در بهشت، آفتاب سوزان و سرما وجود ندارد، بلکه نوری ملایم و خوشایند در آن وجود دارد.

مُتَّكِئِينَ فِيهَا عَلَى الْأَرَائِكِ ۖ لَا يَرَوْنَ فِيهَا شَمْسًا وَلَا زَمْهَرِيرًا [سوره الأنسان: آیه ۱۳] که در آن بهشت بر تختها (ی عزت) تکیه زنند و آنجا نه آفتابی سوزان بینند و نه سرمای ز مهریر (بلکه در هوایی بسیار خوش و باغی وسیع و دلکش تفرج کنند).

۶. در بهشت، امراض جسمی و روحی، مرگ، فقر، ظلم، غم، ترس، کار و وظیفه، رقابت، خصومت، حسادت، افسردگی، خستگی، پیری، زشتی قیافه، کوتاهی قد، تبعیض، پارتی بازی، محرومیت، بد اخلاقی، مردم آزاری و … وجود ندارد.

لَهُمْ فِيهَا مَا يَشَاءُونَ خَالِدِينَ ۚ كَانَ عَلَىٰ رَبِّكَ وَعْدًا مَسْئُولًا [سوره الفرقان: آیه ۱۶] که در آن بهشت هر چه خواهند و آرزو کنند بر آنها حاضر است و آن مقام همیشگی آنهاست، وعده‌ای است بر خدا که مؤمنان از او درخواست کرده‌اند و او اجابت فرموده است.

۷. باغ‌های بهشتی دارای سایه‌ای ممتد بوده و درختانش در هم تنیده است.

وَظِلٍّ مَمْدُودٍ [سوره الواقعه: آیه ۳۰]و در سایه بلند درختان.

۸. زیبایی حوریان بهشتی و همسرانشان (یعنی مردان) وصف ناپذیر است.

إِنَّا أَنْشَأْنَاهُنَّ إِنْشَاءً [سوره الواقعه: آیه ۳۵]
که آنها را ما در کمال حسن و زیبایی بیافریده‌ایم.

۹. سن بهشتیان حدوداً میان ۱۵ تا ۳۳ سال می‌باشد.

فَجَعَلْنَاهُنَّ أَبْكَارًا ⭐️ عُرُبًا أَتْرَابًا [سوره الواقعه: آیات ۳۶ و ۳۷] و همیشه آن زنان را با کره گردانیده‌ایم. ⭐️ و شوهر دوست و با غنج و ناز و جوان و همسالان دلنواز.

۱۰. جایگاه پایین‌ترین درجات اهل بهشت به حدی بزرگ است که می‌تواند همه‌ی اهل زمین را برای صرف غذا دعوت کند. با این وصف از هیچ جهتی دچار کمبود نمی‌شود.

وَإِذَا رَأَيْتَ ثَمَّ رَأَيْتَ نَعِيمًا وَمُلْكًا كَبِيرًا [سوره الأنسان: آیه ۲۰]و چون آن جایگاه نیکو را مشاهده کنی عالمی پر نعمت و کشوری بی نهایت بزرگ خواهی یافت.

۱۱. برای هر کدام از بهشتیان حدود ۸۰۰۰ خدمتکار از زیباترین نوجوانان بهشتی وجود دارد.

۞ وَيَطُوفُ عَلَيْهِمْ غِلْمَانٌ لَهُمْ كَأَنَّهُمْ لُؤْلُؤٌ مَكْنُونٌ [سوره الطور: آیه ۲۴]و پسرانی مانند لؤلؤ مکنون گردشان (بر انجام خدمت) می‌گردند.

۱۲. در بهشت، برای تأمین خواسته‌های انسان، سنت تدریج جاری نمی‌شود. بلکه به محض خواستن هر چیزی، فوراً آماده می‌شود.

وَالَّذِينَ آمَنُوا وَعَمِلُوا الصَّالِحَاتِ سَنُدْخِلُهُمْ جَنَّاتٍ تَجْرِي مِنْ تَحْتِهَا الْأَنْهَارُ خَالِدِينَ فِيهَا أَبَدًا ۖ وَعْدَ اللَّهِ حَقًّا ۚ وَمَنْ أَصْدَقُ مِنَ اللَّهِ قِيلًا [سوره النساء: آیه ۱۲۲]
و آنان که به خدا گرویدند و کارهای شایسته کردند به زودی آنها را به بهشتی درآوریم که زیر درختانش نهرها جاری است و همیشه برای ابد در آن باشند. وعده خدا حق است، و کیست در گفتار راستگوتر از خدا؟!

۱۳. انسان در بهشت دارای صفتی عاریتی از صفات خداوند می‌شود. یعنی اینکه هر چه را اراده کند، فورا انجام می‌شود.

مَا كَانَ لِلَّهِ أَنْ يَتَّخِذَ مِنْ وَلَدٍ ۖ سُبْحَانَهُ ۚ إِذَا قَضَىٰ أَمْرًا فَإِنَّمَا يَقُولُ لَهُ كُنْ فَيَكُونُ [سوره مریم: آیه ۳۵]خدا را هرگز نشاید که فرزندی اتخاذ کند، که وی منزه از آن است، (او قادری است که) چون حکم نافذش به ایجاد چیزی تعلق گیرد همین که گوید: «موجود باش» بی‌درنگ آن چیز موجود می‌شود.

لَهُمْ فِيهَا مَا يَشَاءُونَ خَالِدِينَ ۚ كَانَ عَلَىٰ رَبِّكَ وَعْدًا مَسْئُولًا [سوره الفرقان: آیه ۱۶]که در آن بهشت هر چه خواهند و آرزو کنند بر آنها حاضر است و آن مقام همیشگی آنهاست، وعده‌ای است بر خدا که مؤمنان از او درخواست کرده‌اند و او اجابت فرموده است.

۱۴. تنوع گوشت‌ها و میوه‌های بهشتی در حد بی‌نهایت است.

وَلَحْمِ طَيْرٍ مِمَّا يَشْتَهُونَ [سوره الواقعه: آیه: ۲۱]و گوشت مرغان و هر غذا که مایل باشند.

۱۵. میوه‌های بهشتی کاملاً در دسترس هستند.

وَفَاكِهَةٍ كَثِيرَةٍ [سوره الواقعه: آیه ۳۲]و میوه‌های بسیار.

وَدَانِيَةً عَلَيْهِمْ ظِلَالُهَا وَذُلِّلَتْ قُطُوفُهَا تَذْلِيلًا [سوره الأنسان: آیه ۱۴] و سایه درختان بهشتی بر سر آنها و میوه‌هایش در دسترس و به اختیار آنهاست.

۱۶. جلسات عمومی بهشتیان در بلندترین جاهای بهشت بر تخت‌های بلند برگزار می‌شود.

أُولَٰئِكَ لَهُمْ جَنَّاتُ عَدْنٍ تَجْرِي مِنْ تَحْتِهِمُ الْأَنْهَارُ يُحَلَّوْنَ فِيهَا مِنْ أَسَاوِرَ مِنْ ذَهَبٍ وَيَلْبَسُونَ ثِيَابًا خُضْرًا مِنْ سُنْدُسٍ وَإِسْتَبْرَقٍ مُتَّكِئِينَ فِيهَا عَلَى الْأَرَائِكِ ۚ نِعْمَ الثَّوَابُ وَحَسُنَتْ مُرْتَفَقًا [سوره الکهف: آیه ۳۱]
آنهایند که بهشتهای عدن که نهرها زیر درختانش جاری است خاص آنهاست در حالی که آنان را در آن بهشت به دستبندها و زیورهای زرین بیارایند و لباس‌های سبز حریر و دیبا درپوشند و بر تخت‌ها تکیه زنند، که آن بهشت نیکو اجری و خوش آرامگاهی است.

۱۷. خداوند، در بهشت شخصاً از بهشتیان پذیرایی می‌کند.

عَالِيَهُمْ ثِيَابُ سُنْدُسٍ خُضْرٌ وَإِسْتَبْرَقٌ ۖ وَحُلُّوا أَسَاوِرَ مِنْ فِضَّةٍ وَسَقَاهُمْ رَبُّهُمْ شَرَابًا طَهُورًا [سوره الأنسان: آیه ۲۱]
بر بالای بهشتیان، لطیف دیبای سبز و حریر ستبر است و بر دستهاشان دستبند نقره خام، و خدایشان شرابی پاک (و گوارا از کوثر عنایت) بنوشاند.

۱۸. مناظر و خوردنی‌های بهشت هر لحظه در جهت زیباتر شدن و لذیذتر شدن بوده و در حال تغییر هستند. تا بهشتیان دچار خستگی و ملال نشوند.

لَهُمْ مَا يَشَاءُونَ فِيهَا وَلَدَيْنَا مَزِيدٌ [سوره ق: آیه ۳۵]
بر آن بندگان در آنجا هر چه بخواهند مهیّاست و باز افزون‌تر از آن نزد ما خواهد بود.

۱۹. پهنای بهشت، به اندازه‌ی آسمان‌ها و زمین است. و طول آن را فقط خداوند می‌داند.

سَابِقُوا إِلَىٰ مَغْفِرَةٍ مِنْ رَبِّكُمْ وَجَنَّةٍ عَرْضُهَا كَعَرْضِ السَّمَاءِ وَالْأَرْضِ أُعِدَّتْ لِلَّذِينَ آمَنُوا بِاللَّهِ وَرُسُلِهِ ۚ ذَٰلِكَ فَضْلُ اللَّهِ يُؤْتِيهِ مَنْ يَشَاءُ ۚ وَاللَّهُ ذُو الْفَضْلِ الْعَظِيمِ [سوره الحدید: ۲۱]
به سوی آمرزش پروردگارتان بشتابید و به راه بهشتی که عرضش به قدر پهنای آسمان و زمین است و برای اهل ایمان به خدا و پیمبرانش مهیّا گردیده. این فضل خداست که به هر کس خواهد عطا می‌کند و خدا دارای فضل و کرم بسیار عظیم است.

۲۰. تنوع تفریحات و بازی های بهشتی به حدی است که بهشتیان همیشه احساس تنوع و شادابی می‌کنند.

فَرِحِينَ بِمَا آتَاهُمُ اللَّهُ مِنْ فَضْلِهِ وَيَسْتَبْشِرُونَ بِالَّذِينَ لَمْ يَلْحَقُوا بِهِمْ مِنْ خَلْفِهِمْ أَلَّا خَوْفٌ عَلَيْهِمْ وَلَا هُمْ يَحْزَنُونَ [سوره آل‌عمران: آیه ۱۷۰]
آنان به فضل و رحمتی که خدا نصیبشان گردانیده شادمانند، و دلشادند به حال آن مؤمنان که هنوز به آنها نپیوسته‌اند و بعداً در پی آنها به سرای آخرت خواهند شتافت که بیمی بر آنان نیست و غمی نخواهند داشت.

۲۱. در بهشت، همه‌ی خانواده‌ها به شرط وجود ایمان، به همدیگر ملحق می‌شوند.

وَالَّذِينَ آمَنُوا وَاتَّبَعَتْهُمْ ذُرِّيَّتُهُمْ بِإِيمَانٍ أَلْحَقْنَا بِهِمْ ذُرِّيَّتَهُمْ وَمَا أَلَتْنَاهُمْ مِنْ عَمَلِهِمْ مِنْ شَيْءٍ ۚ كُلُّ امْرِئٍ بِمَا كَسَبَ رَهِينٌ [سوره الطور: آیه ۲۱]
و آنان که ایمان آوردند و فرزندانشان هم در ایمان پیرو ایشان شدند ما آن فرزندان را به آنها برسانیم و از پاداش عمل آنان هیچ نکاهیم. هر نفسی در گرو عملی است که اندوخته است.

۲۲. اهل بهشت از پیامبران، صدیقین، شهدا و صالحین دیدار می‌کنند.

وَمَنْ يُطِعِ اللَّهَ وَالرَّسُولَ فَأُولَٰئِكَ مَعَ الَّذِينَ أَنْعَمَ اللَّهُ عَلَيْهِمْ مِنَ النَّبِيِّينَ وَالصِّدِّيقِينَ وَالشُّهَدَاءِ وَالصَّالِحِينَ ۚ وَحَسُنَ أُولَٰئِكَ رَفِيقًا [سوره النساء: آیه ۶۹]
و آنان که اطاعت خدا و رسول کنند البته با کسانی که خدا به آن‌ها لطف فرموده یعنی با پیغمبران و صدّیقان و شهیدان و نیکوکاران محشور خواهند شد، و اینان نیکو رفیقانی هستند.

۲۳. در بهشت، به تمام سوالات و اعتراضات انسان، پاسخی یقین بخش داده می‌شود.

أَلَا لِلَّهِ الدِّينُ الْخَالِصُ ۚ وَالَّذِينَ اتَّخَذُوا مِنْ دُونِهِ أَوْلِيَاءَ مَا نَعْبُدُهُمْ إِلَّا لِيُقَرِّبُونَا إِلَى اللَّهِ زُلْفَىٰ إِنَّ اللَّهَ يَحْكُمُ بَيْنَهُمْ فِي مَا هُمْ فِيهِ يَخْتَلِفُونَ ۗ إِنَّ اللَّهَ لَا يَهْدِي مَنْ هُوَ كَاذِبٌ كَفَّارٌ [سوره الزمر: آیه ۳]
آگاه باشید که دین خالص (بی هیچ شرک و ریا) برای خداست، و آنان که غیر خدا را (چون بتان و فرعونان) به دوستی و پرستش برگرفتند (گفتند) ما آن بتان را نمی‌پرستیم مگر برای اینکه ما را به درگاه خدا نیک مقرب گردانند. خدا البته (این عذر نپذیرد و) میان آنها در آنچه اختلاف می‌کنند حکم خواهد کرد، که خدا هرگز آن کس را که بسیار دروغگو و کافر نعمت است هدایت نخواهد کرد.

۲۴. در بهشت، لذات معنوی انسان نیز به شیوه‌ی دائمی افزایش می‌یابند.

لَهُمْ مَا يَشَاءُونَ فِيهَا وَلَدَيْنَا مَزِيدٌ [سوره ق: آیه ۳۵]
بر آن بندگان در آنجا هر چه بخواهند مهیّاست و باز افزون‌تر از آن نزد ما خواهد بود.

۲۵. بهشتیان، به دیدار جمال بی‌مانند خداوند جمیل، مشرف می‌شوند.

وُجُوهٌ يَوْمَئِذٍ نَاضِرَةٌ ⭐️ إِلَىٰ رَبِّهَا نَاظِرَةٌ [سوره القیامه: آیات ۲۲ تا ۲۳]
آن روز رخسار طایفه‌ای (از شادی) بر افروخته و نورانی است.به سوی پروردگارشان می نگرند. ⭐️ و به چشم قلب جمال حق را مشاهده می‌کنند.

۲۶. در بهشت، حمد و تسبیح انسان‌ها در قالب تنعم و تلذذ ادامه می‌یابد.

دَعْوَاهُمْ فِيهَا سُبْحَانَكَ اللَّهُمَّ وَتَحِيَّتُهُمْ فِيهَا سَلَامٌ ۚ وَآخِرُ دَعْوَاهُمْ أَنِ الْحَمْدُ لِلَّهِ رَبِّ الْعَالَمِينَ [سوره یونس: آیه ۱۰]
و در آن بهشت زبان شوق به تقدیس خدا گشایند که بار الها تو از هر نقص و آلایش پاک و منزهی و درود آنها در بهشت «سلام» است و آخرین سخنشان حمد پروردگار عالمیان است.

۲۷. در بهشت، اعضای پیش ساخته در انواع بسیار متنوع و زیبا وجود دارد. تا بهشتیان برابر خواسته‌ی خود، آنها را در جای اعضای قبلی خویش بگذارند. تا از این طریق از یکنواختی زندگی خارج شوند.

 ۲۸. در بهشت، انواع شراب‌های لذیذ و رودها از نوشیدنی‌های مختلف وجود دارند که به فرمان انسان و به همراه او حرکت خواهند کرد.

فِيهَا عَيْنٌ جَارِيَةٌ [سوره الغاشیه: آیه ۱۲]در آن بهشت چشمه‌ها (ی آب زلال و گوارا) جاری است.

مَثَلُ الْجَنَّةِ الَّتِي وُعِدَ الْمُتَّقُونَ ۖ فِيهَا أَنْهَارٌ مِنْ مَاءٍ غَيْرِ آسِنٍ وَأَنْهَارٌ مِنْ لَبَنٍ لَمْ يَتَغَيَّرْ طَعْمُهُ وَأَنْهَارٌ مِنْ خَمْرٍ لَذَّةٍ لِلشَّارِبِينَ وَأَنْهَارٌ مِنْ عَسَلٍ مُصَفًّى ۖ وَلَهُمْ فِيهَا مِنْ كُلِّ الثَّمَرَاتِ وَمَغْفِرَةٌ مِنْ رَبِّهِمْ ۖ كَمَنْ هُوَ خَالِدٌ فِي النَّارِ وَسُقُوا مَاءً حَمِيمًا فَقَطَّعَ أَمْعَاءَهُمْ [سوره محمد: آیه ۱۵]
داستان بهشتی که به متقیان وعده دادند این است که در آن باغ بهشت نهرهایی از آب زلال دگرگون ناشدنی است و نهرها از شیر بی آنکه هرگز طعمش تغییر کند و نهرها از شراب ناب که نوشندگان را به حد کمال لذّت بخشد و نهرها از عسل مصفّی و تمام انواع میوه‌ها بر آنان مهیّاست و (فوق همه لذّات) مغفرت و لطف پروردگارشان، (آیا حال آن که در این بهشت ابد است) مانند کسی است که در آتش مخلّد است و آب جوشنده حمیم به خوردشان دهند تا اندرونشان را پاره پاره گرداند؟

۲۹. بهشتیان، دارای ملک، پادشاهی و نعمت وصف‌ناپذیری خواهند شد.

وَإِذَا رَأَيْتَ ثَمَّ رَأَيْتَ نَعِيمًا وَمُلْكًا كَبِيرًا [سوره الأنسان: آیه ۲۰]
و چون آن جایگاه نیکو را مشاهده کنی عالمی پر نعمت و کشوری بی نهایت بزرگ خواهی یافت.

۳۰. ظرف‌های بهشتی از طلاست و لیوان‌های مملو از شراب‌های بهشتی از بهترین نوع شیشه‌ها تهیه شده است.

وَيُطَافُ عَلَيْهِمْ بِآنِيَةٍ مِنْ فِضَّةٍ وَأَكْوَابٍ كَانَتْ قَوَارِيرَا ⭐️ قَوَارِيرَ مِنْ فِضَّةٍ قَدَّرُوهَا تَقْدِيرًا [سوره الأنسان: آیات ۱۵ و ۱۶]
و (ساقیان زیبای حور و غلمان) با جامهای سیمین و کوزه‌های بلورین بر آنها دور زنند. ⭐️ که آن بلورین کوزه‌ها به رنگ نقره خام و به اندازه و تناسب (اهلش) مقدر کرده‌اند.

۳۱. بهشت، دارای هشت طبقه است و طبقه‌ی هشتم مخصوص پیامبران، صدیقین، شهدا و صالحین می‌باشد. پس بایستی برای رسیدن به این مقام والا تلاش نماییم.

جَنَّاتِ عَدْنٍ مُفَتَّحَةً لَهُمُ الْأَبْوَابُ [سوره ص: آیه ۵۰]باغهای بهشت ابد که درهایش به روی آنان باز است.

وَمَنْ يُطِعِ اللَّهَ وَالرَّسُولَ فَأُولَٰئِكَ مَعَ الَّذِينَ أَنْعَمَ اللَّهُ عَلَيْهِمْ مِنَ النَّبِيِّينَ وَالصِّدِّيقِينَ وَالشُّهَدَاءِ وَالصَّالِحِينَ ۚ وَحَسُنَ أُولَٰئِكَ رَفِيقًا [سوره النساء: آیه ۶۹]
و آنان که اطاعت خدا و رسول کنند البته با کسانی که خدا به آن‌ها لطف فرموده یعنی با پیغمبران و صدّیقان و شهیدان و نیکوکاران محشور خواهند شد، و اینان نیکو رفیقانی هستند.

« … إِلاَّ فُتِحَتْ لَهُ أَبْوَابُ الْجَنَّةِ الثَّمَانِيَةُ، يَدْخُلُ مِنْ أَيِّهَا شَاءَ»
مگر اینکه دروازه‌های هشتگانه‌ی بهشت برای او باز می‌شوند تا از هر کدام بخواهد وارد شود.

۳۲. مهمترین نعمت خداوند در بهشت، رضوان خداوند است که تنها ایشان حقیقت آن را می‌داند.

وَعَدَ اللَّهُ الْمُؤْمِنِينَ وَالْمُؤْمِنَاتِ جَنَّاتٍ تَجْرِي مِنْ تَحْتِهَا الْأَنْهَارُ خَالِدِينَ فِيهَا وَمَسَاكِنَ طَيِّبَةً فِي جَنَّاتِ عَدْنٍ ۚ وَرِضْوَانٌ مِنَ اللَّهِ أَكْبَرُ ۚ ذَٰلِكَ هُوَ الْفَوْزُ الْعَظِيمُ [سورە التوبه: آیه ۷۲]
خدا اهل ایمان را از مرد و زن وعده فرموده که در بهشت خلد ابدی که زیر درختانش نهرها جاری است درآورد و در عمارات نیکو و پاکیزه بهشت عدن منزل دهد و برتر و بزرگتر از هر نعمت، مقام رضا و خشنودی خداست و آن به حقیقت فیروزی بزرگ است.

ادامه دارد

از طريق
محمد حامدی
منبع
https://sozimihrab.org/
نمایش بیشتر

محمد حامدی

استان کردستان- شهرستان بانه پژوهشگر دینی ? محمد حامدی در سال ۱۳۴۲ شمسی در خانواده‌ای هرچند فقیر اما مقید و مذهبی در شهر بانه به دنیا آمد. ایشان دوره ابتدایی و متوسطه خود را در مدارس توحید و سلمان فارسی در شهر بانه به اتمام رساند. بعد از اخذ مدرک دیپلم به دلیل مشکلات مالی و جنگ تحمیلی هشت ساله از تحصیلات عالیه بازماند. ? ایشان در سال ۱۳۶۷ شمسی در اداره ثبت احوال بانه مشغول به کار شد. استاد حامدی در سال ۱۳۶۹ ازدواج کرد که حاصل آن دو فرزند پسر می‌باشد. وی در بهمن ماه سال ۱۳۹۵ از کار بازنشسته شد. ? ایشان در اوان نوجوانی مدام درگیر پرسش‌های بنیادین زندگی انسان بود و همین امر سبب شد به مطالعه منابع و کتب دینی و ... روی بیاورد. حاصل چهل سال مطالعه‌ی ایشان در زمینه‌ی خوشبختی و سعادت انسان، ضبط صدها نوار صوتی با موضوع اسماء الحسنی و شناخت خدا، روز قیامت، خوشبختی، قضا و قدر، انسان شناسی قرآنی، آزمایش و ابتلا، چگونگی تعامل با ماهواره، فضایل اخوت، خانواده، جوانان، نفاق و ... و همچنین تألیف هشت کتاب با عناوین زیر بوده است: ▫️ انسان در جستجوی خوشبختی ▪️ آسیب‌شناسی مفاهیم دینی ▫️ چرا معامله با خداوند ▪️ مشکلات جنسی جوانان ▫️ روابط دختران و پسران (قبل از ازدواج) ▪️ ماهواره در ترازوی عقل و دین ▫️ نگاهی بر انسان‌شناسی قرآنی ▪️ رویارویی دین با چالش‌های معاصر (در پنج جلد)که جلد اول آن جدیدا چاپ گردیده است. ? مبنای کار فکری ایشان با محوریت قرآن و بازگشت به مفاهیم اصیل دینی بوده و پاسخ به این پرسش که راه خوشبختی انسان چیست؟ ? الحمدلله ایشان در قید حیات هستند و همچنان به کار پژوهش دینی و مشاوره و راهنمایی خانواده‌ها و جوانان برای ایجاد زندگی بهتر تلاش می‌کنند. ? از خداوند منان عمر باعزت و کرامت بیشتر برایشان طلب می‌کنیم.

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

همچنین ببینید
بستن
دکمه بازگشت به بالا