اصول

فضیلت «عُمره» درماه مبارک رمضان

منبع: اسلام ویب

مترجم : محمد محمودی

 {وأذّن فی الناس بالحج} (ای پیغمبر!)به مردم اعلام کن که به حجّ کعبه بیایند (و ندای تو را پاسخ گویند).(الحج:۲۷)

این آیه ی شریفه اشاره دارد به ندای پیامبر بزرگوار حضرت ابراهیم خلیل الله(علیه السلام )هنگامی که مردم را به پاک ترین وشریف ترین مکان دعوت نمود . 

وظیفه ی ایشان دعوت و فراخواندن مردم و وظیفه ی مردم قبول واستجابت بود.

  کاروان های حجاج به سوی مکه همیشه و پیوسته تا به امروز برای استجابت به دعوت و ندای حضرت ابراهیم خلیل الله(علیه السلام ) در تمامی سالها در میان مسلمانان ، برای کسانی که قصد سفر به مکه و انجام فریضه ی حج وقربانی را داشته اند توقفی نداشته و همه ساله در تمامی فصول مسلمانان از تمامی نقاط دنیا برای انجام مراسمات حج وعمره رهسپار مکه می شوند.

 اما حج خانه ی خدا روزها و ایامش محدود و در چند ماه معلوم برگزار می گردد؛ ولی حج عمره در همه ی ایام سال شب و روز درحال برگزاری می‌باشد. 

“حج عمره در ماه رمضان”

انجام دادن حج عمره در ماه مبارک رمضان دارای مزیتها و برتریهایی است که در ماه های دیگر سال وجود ندارد ، دراحادیث پیامبر اکرم(ص) آمده است که ابی معقل (رض)روایت شده که پیامبر صلی الله علیه وسلم فرموده‌اند: «عمره فی رمضان تعدل حجه». یعنی: عمره‌ در رمضان معادل یک حج است.

معنی حدیث همانگونه که علما فرموده اند: انجام عمره در ماه رمضان موجب ساقط شدن فریضه ی حج نخواهد شد ، یعنی اگر کسی در ماه رمضان عمره بجای آورد ولی حج فرض را انجام ندهد، بریء الذمه نخواهد شد. مقصود از اینکه «عمره‌ در رمضان معادل یک حج است» در حقیقت تشبیه اجر و ثواب عمره ی رمضان با حج واجب است نه اینکه جایگزین آن شود.

با این وجود باز برابری اجر و ثواب عمره ی رمضان با حج واجب فقط در اندازه ی ثواب است ، ولی (اجر و ثواب آن دو) در جنس و نوع برابر نیستند ، پس بدون تردید حج واجب – از حیث جنس عمل – از عمره ی رمضان افضل تر است.

 خلاصه اینکه هرکس در ماه رمضان عمره برود ، به اندازه ی اجر و ثواب یک حج واجب کسب می کند ، با این تفاوت که حج واجب دارای فضایل و مزایا و مکانتی است که  در عمره وجود ندارد ، عمره ی رمضان و حج واجب در قدر و اندازه (یعنی در عدد) اجر و ثواب مساوی هستند ، اما آندو در کیف و نوع مساوی نیستند.

همانگونه که امام ابن القیم جوزی (رحمه الله)می فرمایند انجام دادن حج عمره در ماه رمضان به خاطر فضیلت و برتری وقت آن پاداش آن نیز افزایش می یابد همانگونه که اجر وثواب اعمال و حسنات دیگر نیز درآن ماه مبارک افزایش دارند.

و درحدیث: «ابْنِ عَبَّاسٍ قَالَ: قَالَ رَسُولُ اللهِ ، لاِمْرَأَهٍ مِنَ الأَنْصَارِ: مَا مَنَعَکِ أَنْ تَحُجِّینَ مَعَنَا قَالَتْ: کَانَ لَنَا نَاضِحٌ فَرَکِبَهُ أَبُو فُلاَنٍ وَابْنُهُ (لِزَوْجِهَا وَابْنِهَا) وَتَرَکَ نَاضِحًا نَنْضَحُ عَلَیْهِ، قَالَ: فَإِذَا کَانَ رَمَضَانُ اعْتَمِرِی فِیهِ، فَإِنَّ عُمْرَهً فِی رَمَضَانَ حَجَّهٌ أَوْ نَحْوًا مِمَّا قَالَ».

یعنی: «ابن عباس می فرماید: پیغمبر(ص) از یک زن انصارى پرسید: چه  چیزى باعث شد که با ما حج انجام ندهى؟ گفت: شوهر و پسرم با یک شتر به حج رفتند و شتر دیگرى براى ما باقى مانده بود که با آن آبکشى مى‌کردیم ، پیغمبر(ص) فرمود: وقتى که رمضان آمد در آن  عمره انجام بده ، همانا ثواب عمره رمضان معادل حج است ، و یا همچون عبارتى را فرمودند».

«ناضح: شتر مخصوص آبکشى است».

ما در اینجا می بینیم که پیامبر صلی الله علیه و سلم زنی را که نتوانسه همراه همسرش به حج برود راهنمایی می کند تا اجر وثوابی را که در ماهای گذشته از دست داده است دوباره بتواند به دست بیاورد ، یعنی هرکسی که در ماه رمضان عمره بجای آورد مشمول آن فضیلت خواهد شد ، یعنی عمره در رمضان معادل یک حج واجب است ، واین چیز عجیبی نیست چون شب وروزهای ماه رمضان مملو ازبرکت ورحمت خداوند است وبرتریها وفضیلتهای آن به حساب نمی آیند .

 هنگامی که مردان به همه ی درها می زنند تا اجر و ثوابی به دست آورند امکان ندارد که زنان نیز از این بهره وثواب محروم بمانند ، لذا خداوند متعال برای آنها جهادی تعیین نمود که در آن جنگ و مبارزه وجود ندارد.

 عَنْ عَائِشَهَ أُمِّ الْمُؤْمِنِینَ رَضِیَ اللَّه عَنْهَا أَنَّهَا قَالَتْ: یَا رَسُولَ اللَّهِ، نَرَى الْجِهَادَ أَفْضَلَ الْعَمَلِ، أَفَلا نُجَاهِدُ؟ قَالَ: «لا، لَکِنَّ أَفْضَلَ الْجِهَادِ حَجٌّ مَبْرُورٌ». (بخارى:۱۵۲۰)

ترجمه: از عایشه رضی الله‏ عنها روایت است که عرض کرد : ای رسول خدا! جهاد را بهترین عمل می دانیم. پس چرا به جهاد نرویم؟ رسول‏ الله(ص) فرمود: «خیر، بزرگترین جهاد برای شما حج مقبول است».

بدون شک تمامی احادیث مذکور فضایل وبرتری عمره را به صورت عموم وخصوصا فضل وبرتری حج عمره درماه رمضان را بیان می کنند.

 عَنْ أَبِی هُرَیْرَهَ(رض) أَنَّ رَسُولَ اللَّهِ (ص) قَالَ: الْعُمْرَهُ إِلَى الْ

 عُمْرَهِ کَفَّارَهٌ لِمَا بَیْنَهُمَا وَالْحَجُّ الْمَبْرُورُ لَیْسَ لَهُ جَزَاءٌ إِلاَّ الْجَنَّهُ». (بخارى:۱۷۷۳)

ترجمه: از ابوهریره  روایت است که رسول ‏الله (ص) فرمود : «یک عمره تا عمره دیگر ، موجب بخشش و کفاره گناهانی می‏شود که میان آن دو عمره ، انجام گرفته اند. و حج مقبول پاداشی جز بهشت ندارد».

 وصحّ عن عبد الله بن مسعود رضی الله عنه أن رسول الله صلى الله علیه وسلم، قال: (تابعوا بین الحج والعمره؛ فإنهما ینفیان الفقر والذنوب کما ینفی الکیر خبث الحدید، والذهب، والفضه) رواه الترمذی

ابن مسعود صحابی جلیل (رزای خداوند براوباد)می فرماید : که پیامبر (ص) فرمودند : حج و عمره را باهم و دنبال هم انجام دهید ، چون فقر وگناهان را از بین می برند ، همانگونه که آهن وطلا ونقره به هنگام گداختن درکوره جرم و تفاله ی آنها ازهم جدا می شود ، وحج خالص ومقبول خداوند پاداشش تنها بهشت است.

 ثبت عن ابن عمر رضی الله عنهما أن النبی صلى الله علیه وسلم، قال: (الغازی فی سبیل الله، والحاج والمعتمر، وفد الله، دعاهم فأجابوه، وسألوه فأعطاهم) رواه ابن ماجه.

عبدالله بن عمر(رزای خداوند بر او باد)می فرماید ؛ که پیامبر (ص) فرمودند: کسانی که در راه خدا جنگ می کنند ، حاجی و عمره گزار مهمان خدایند. اگر چیزی بخواهند به ایشان  خواهد داد. اگر او را بخوانند، پاسخ می گوید.

…………….

والسلام

نمایش بیشتر

محمد محمودی

نویسنده و مترجم آذربایجان غربی- سردشت فعال دینی

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

همچنین ببینید
بستن
دکمه بازگشت به بالا