خانواده

آفتی به نام «عجله»

عجله

سخن گفتن با عجله، ازدواج ها با عجله، تربیت ها با عجله و در نهایت طلاق ها هم با عجله

اکثر این موارد در این زمانه با عجله و سریع السیر انجام می شود، انجام واجبات و آموزش و حتی ارتباطات همگی به سرعت و با عجله طی می شوند، خلاصه زندگی ها از صبح تا شب بر پایه سرعت و عجله سپری می شود.

حتی نمازها و اذکار و عباداتمان را با سرعت انجام می دهیم و همانطور که نبی اکرم(صلی الله علیه و سلم) بیان کرده اند کە «تقارب الزمان» یکی از نشانه های آخرالزمان می باشد و این مطلب خود برای ما قابل فهم است که این نزدیکی نسبت به سابق به دلیل پیشرفت تکنولوژی و سهم آن در نزدیک کردن مسافتها می باشد. ولی آیا این سخن شامل عجله و سرعتی که در ارتباط با تربیتی در میان خانواده ها نفوذ پیدا کرده هم می شود، به گونه ای که حتی صبر و حلم و بردبار ی امروزه عملی کم یاب و نادر در میان خانواده ها می باشند!!

این مسئله خود نیازمند بحث و گفتگو می باشد و آنچه مرا به تفکر در این باره واداشت، مشکلات بسیاری بود که در این باره با آن روبه رو می شدم و دوستان خواستار هرچه سریعتر حل شدن آن بودند. من نیز تبیین و توضیح آن را برعهده گرفته و برای شما شرح خواهم داد که مشکلات تربیتی و رابطه بین همسران نیازمند وقت و زمان می باشد تا بتوان به طور کامل آن را تحت معالجه قرار داد.

چند روز پیش مادری برای رفع مشکل پسر تازه بلوغ یافته اش نزد من آمد و به او گفتم که حل این مشکل حداقل نیاز به یک سال زمان دارد. او در پاسخ به من گفت: آیا شما نمی توانید این مشکل را ظرف چند ساعت حل کنید؟ لبخندی زدم و به او گفتم: من نه جادوگرم و نه می توانم معجزه کنم!! تعامل و رفتار با فرزندان و رفع مشکلات آنان نیازمند سه عنصر طلایی صبر و برنامه ریزی و دعا می باشد.

زوجی به من گفت می خواهد مشکل بین خود و همسرش را سریع حل کند، به او لبخندی زدم و گفتم: شما با یک وسیله یا یک جسم تعامل نمی کنید، بلکه او انسان است و از خاک خلق شده است نه از آهن و معالجه مشکل شما نیازمند سه عنصر طلایی «صبر، برنامه ریزی و دعا» می باشد. معالجه ی اکثر مشکلات تربیتی و خانوادگی نیازمند وقت می باشند. همانطور که نمی توان ثمرات را قبل از رسیدن و کامل شدنِ شکل و طعم آن چید، پس ما زمانی می توانیم بگوییم بنده ی خداوند هستیم که بر ابتلائات و امتحانات خداوند صبر داشته باشیم، حال این امتحان می‌خواهد مریضی، مشکل خانوادگی و یا تربیتی یا هر چیز دیگری باشد.

پس اگر با مشکلی روبه رو شدیم اول باید آن را از دو زاویه مورد بررسی قرار داد: ۱_ دنیایی ۲_ اخروی. این همان برنامه و منهج رسول اکرم(صلی الله علیه و سلم) است که من و شما به آن واقف هستیم.

روزی کنیزی خدمت رسول اکرم(صلی الله علیه وسلم) آمد که دچار بیماری صرع شده بود، از ایشان خواست که برایش دعا کند که خدا شفایش دهد. رسول اکرم(صلی الله علیه وسلم) فرمودند: بردباری کن که برایت بهتر است و اگر هم می‌خواهی خدا شفایت دهد، برایت دعا می کنم، گفت من صبر می‌کنم ولی مردم حال مرا می‌دانند، دعا کن این وضعیتم از مردم پوشیده باشد، پیامبر(صلی الله علیه وسلم) نیز برایش دعا کرد که زمانی دچار صرع می شود، «عورتش» را آشکار نسازد و از دید مردم پنهان بماند. در این جریان رسول اکرم(صلی الله علیه وسلم) دو مسیر را برای او انتخاب کرد، اول صبر بر آن و رسیدن به بهشت و دوم علاج سریع برای رفع مشکل، که او به شرط حمایت از نفس و آبرویش و پوشیده ماندن عورت و جسم او صبر را اختیار کرد.

این حدیث منبع و برنامه ای کامل برای نحوه برخورد ما با مشکلاتی است که با آن مواجه می شویم و در آن فوائد بزرگی برای ما نهفته است:

اولاً- حل کردن تمامی مشکلات با سرعت و عجله به صلاح نمی باشد.

دوماً_ صبر را پایه و اساسی مناسب برای رفع بسیاری از مشکلاتی که با آن روبه رو می‌شویم، قرار دهیم‌.

ثالثاً_ نباید از این نکته غافل شویم، زمانیکه در زندگی با مشکلاتی مواجه می شویم، مراقب آخرت خود باشیم که حتماً نزد خداوند خیر و صلاحی در آن نهفته است.

رابعاً_ مادامی که مؤمن در تحمل سختی‌ها و آزارها صبر را اختیار کند، قطعا راه بهشت را برگزیده و ثواب عظیمی را به دنبال دارد.

پس صبر کلید گشایش هاست. مثالی زیبا برای بیان صبر: «روزی حاکمی به مرد فقیری گفت: اگر بگذاری که من با این شاخه نازک و نرم ضرباتی به تو بزنم در عوض هزار دینار به تو عطا می‌کنم، به راستی ضربات برای مرد فقیر خوشایندتر است. نه به خاطر اینکه دردش نمی گیرد، بلکه به امید پاداشی که بعد از ضربه خوردن دارد، هرچند ضربه خوردن او را به درد آورد. اینچنین است کسی که بر ابتلائات و مشاکل صبر می‌کند، آنگاه که ثواب و اجر صبر را در ذهن می آورد، بلا و مصیبت بر وی آسان می شود.

و این سخنی است برای تمام کسانی که در حل مشکلات خانوادگی عجله می کنند، ولی راه علاج در عجله کردن نیست. چه بسیارند مشکلاتی که من شخصاً در حین معالجه آنها ناامیدی را در چهره دارندگانشان مشاهده کرده ام، ولی با این حال گشایش و فرج در طول انتظار آنها خواهد آمد.

من مردی را می‌شناسم که در دام اعتیاد افتاده بود و همسر او به مدت ۲۲ سال برای معالجه او تلاش و صبر کرد و بلأخره طعم شیرین سلامتی را بعد از سختی ها و صبر بسیار چشید. همچنین زوج دیگری به دلیل عدم باردار شدن همسرش ۱۲ سال صبر کردند و سپس خداوند فرزندی را رزق و روزیشان کرد.

و زوج سوم که بر خیانت همسرش به مدت ۸ سال صبر کرد و زوج چهارم که خانه و فرزندش را به مدت ۵ سال ترک کرده بود و سپس نزد آنان باز گشت. در پایان زوجی را می‌شناسم که همسر او به مدت ۳۵ سال در حال نوشیدن خمریات و مستی بود و بعد از این مدت ترک کرد.

آیا جای تأمل نیستند!!

نویسنده: دکتر جاسم المطوع
ترجمه: مژگان جواهری
ویراستار: سوزی میحراب

نمایش بیشتر

مژگان جواهری

@نویسنده و مترجم @ آذزبایجان غربی - مهاباد @ مدرس و فعال دینی

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

همچنین ببینید
بستن
دکمه بازگشت به بالا