اصول

استخاره

جابر (رضی الله عنه) مي‎گويد : پيامبر اكرم (صلی الله علیه وسلم) استخاره را به ما همانند سوره‎اي از قرآن ياد مي‎دادند و مي فرمودند: هر فردي كه قصد كاري نمايد دو ركعت نماز سنت اداء كند و بعد از آن اين دعا را بخواند:
«اللَّهُمَّ إِنِّي أَسْتَخِيرُكَ بِعِلْمِكَ وَأَسْتَقْدِرُكَ بِقُدْرَتِكَ وَأَسْأَلُكَ مِنْ فَضْلِكَ الْعَظِيمِ فَإِنَّكَ تَقْدِرُ وَلَا أَقْدِرُ وَتَعْلَمُ وَلَا أَعْلَمُ وَأَنْتَ عَلَّامُ الْغُيُوبِ اللَّهُمَّ إِنْ كُنْتَ تَعْلَمُ أَنَّ هَذَا الْأَمْرَ خَيْرٌ لِي فِي دِينِي وَمَعَاشِي وَعَاقِبَةِ أَمْرِي (عَاجِلِ أَمْرِي وَآجِلِهِ) فَاقْدُرْهُ لِي وَيَسِّرْهُ لِي ثُمَّ بَارِكْ لِي فِيهِ وَإِنْ كُنْتَ تَعْلَمُ أَنَّ هَذَا الْأَمْرَ شَرٌّ لِي فِي دِينِي وَمَعَاشِي وَعَاقِبَةِ أَمْرِي (عَاجِلِ أَمْرِي وَآجِلِهِ) فَاصْرِفْهُ عَنِّي وَاصْرِفْنِي عَنْهُ وَاقْدُرْ لِيَ الْخَيْرَ حَيْثُ كَانَ ثُمَّ أَرْضِنِي (رضِّنِيِ بِه)» (بخاري رقم1166)
بار خدايا به وسيله علمت از تو طلب خير مي كنم و بوسيله قدرتت از تو توانايي مي خواهم و از تو فضل و بزرگي ات را مسئلت مي نمايم. زيرا تو قادر و توانايي و من توانايي ندارم، و تو مي داني و من نمي دانم و تو به امورات غيب و پنهاني آگاه هستي. خدايا! اگر مي داني اين كار در دين و در امور زندگي و در سرانجام كارم چه در دنيا و چه در آخرت برايم نيكو است آن را برايم مقدر و آسان كرده و در آن بركت بيانداز و اگر ميداني اين كار در دين و در امور زندگي و در سرانجام كارم چه در دنيا و چه در آخرت باعث شر و بدي است آن را از من دور فرما و مرا از از آن دور نما و خير و نيكويي را هر كجا باشد برايم مقدر نموده و سپس مرا راضي و خشنود بگردان.
كسي كه با پروردگار استخاره كند و با بندگان مؤمن مشورت كند بشرطي كه بر كارش استوار و ثابت قدم باشد پشيمان نمي شود. چرا كه خداوند مي فرمايد: (وَ شَاوِرْهُمْ فِي الأَمْرِ فَإِذَا عَزَمْتَ فَتَوَكَّلْ عَلَي اللهِ(آل عمران/159)و در كارها با آنها مشورت كن و هنگامي كه ( پس از مشورت و تبادل آراء) تصميم به انجام كاري گرفتي (قاطعانه دست به كار شو و) بر خدا توكل كن.
توضیحاتی در مورد استخاره
هر شخص مسلمان چه زن و چه مرد خود مي‎تواند استخاره كند زيرا استخاره براي هر مسلماني مقدور است. و مي توان در همه امور كوچك و بزرگ استخاره نمود چه بسا مسئله‎اي از ديد ما كوچك، ولي نتيجه آن بسيار مهم و بزرگ باشد.
امام نووي رحمه الله در كتاب اذكار مي فرمايد : بعد از هر سنت قبليه وبعديه يا تحية المسجد يا هر سنت ديگري مي توان استخاره كرد چون هدف خواندن دو ركعت نماز مي باشد.
استخاره در تمامي امور مباح صحيح است، اما در امور واجب و حرام و مستحبات و مكروهات استخاره وجود ندارد. ليكن جايز است كه در واجب و مستحب مخير و در آنچه وسعت زماني دارد استخاره بجا بياوريم. (فتح الباري11/ 188)
بعد از استخاره ، هر عملي كه احساس دلگرمي و آسودگي خاطر كند انجام دهد.و فرق نمي كند آرامش قلبي داشته باشد يا نه، زيرا در آن خير است ، و در حديث شرط آرامش قلبي يا خواب ديدن وجود ندارد. (طبقات الشافعيه ـ تاج بن السبكي 9/357 )
ابن حجر مي‌گويد: ظاهر حديث نشان مي دهد كه فرد حاجت خود را ذكر كند و احتمال دارد هنگام دعا نمودن قصد آن عمل در قلبش باشد.
طبق نظر اول: حاجت خويش را بعد از دعا بگويد.
طبق نظر دوم: جمله حاليه است (و در حالي استخاره مي‎كند كه در قلبش قصد عملي را دارد.) (فتح الباري 11/190)

سوزی میحراب

 

نمایش بیشتر

ســــۆزی میــــحڕاب

سایت ســــۆزی میــــحڕاب در آذرماه 1392 با همت جمعی از اهل قلم خوشنام و گمنام تاسیس شد ســــۆزی میــــحڕاب بدون جنجال و در اوج عملگرایی به ترویج مبانی میانه روی می پردازد ســــۆزی میــــحڕاب با هیچ جریان و هیچ احدی درگیری ندارد ســــۆزی میــــحڕاب رسالتی جز همزیستی و دگرپذیری ندارد

نوشته های مشابه

یک نظر

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

همچنین ببینید
بستن
دکمه بازگشت به بالا