تاریخشخصیت ها

سید سابق ، عالِم نامی مصری را بشناسیم

سید سابق را بشناسیم
تهیه و ترجمه : عبدالرحمن رسولیان بانه

سید سابق نویسنده ی کتاب معروف و مشهور فقه السنه فارغ التحصیل موسسه ی عالی آموزشهای شرعی و یکی از دانشمندان طراز اول دانشگاه ازهر و از دوستان و نزدیکان امام بنا و یکی از اعضای جنبش اخوان المسلمین و معاصر و همفکر نو اندیشانی چون محمد غزالی و شیخ عبدالمعز بن عبدالستارمی باشد.
وی در استان منوفیه در مرکز باجور در روستای اسطنها در ماه ینایر سال ۱۹۱۵ میلادی موافق با ۱۳۳۵ هجری دیده به جهان گشوده است .
ایشان بیشتر از سایر همفکران و همقطارانش به فقه اشتغال داشته و اولین مکتوب خود را تحت عنوان فقه طهارت در مجله ی هفتگی اخوان المسلمین به چاپ رساند. و همچون کتاب سبل السلام صنعانی و بلوغ المرام ابن حجر و نیل الاوطار شوکانی ، فقهی معتمد بر حدیث را تالیف کرد ه و در این راستا از کتاب الدین الخالص علامه شیخ محمود خطاب سبکی و از کتاب مغنی ابن قدامه و زاد المعاد ابن قیم استفاده کرده و منهجی را در فقه بر عدم تجریح و تعصب مذاهب و استناد به نصوص کتاب و سنت و اجماع ، خودداری از تعقیدات لفظی ، برخورداری از عمق تعلیل و استدلال ، میل و گرایش به آسان گیری ، استفاده از رخصتها و فرصتها تدوین کرده است.
در قضیه ی ترور محمود فهمی نقراشی پاشا به اتهام اینکه سید سابق فتوای ترور او را در مقابل غیر قانونی اعلام کردن حرکت اخوان المسلمین برای عبدالمجید حسن صادر کرده ، وی را دادگاهی و به پای میز محاکمه کشانده اما چون نتوانستند این ادعا را به اثبات برسانند ایشان را آزاد کردند.
سید سابق بعدها همچون سایر همفکرانش ، همراه مجموعه ای از جوانان اخوان المسلمین در سال۱۹۴۹ راهی زندانهای جمال عبدالناصر شد . اما وی در زندان هم بیکار ننشست و جلسات فقه و حلقات ذکر را دایر و اداره کرد.
مدتی بعد از آزادی از زندان مدیریت اداره ی فرهنگ و ارشاد اسلامی در وزارت اوقاف را در زمان ریاست شیخ احمد حسن باقوری به عهده داشت و در این مدت جایگاه رفیعی را در این وزارت به دست آورده و به عنوان انسانی باشخصیت شناخته شد.
اما زمانیکه دکتر محمد بهی سکاندار وزارت اوقاف شد به دلیل ارتباط ناخوشایندی که با شیخ محمد غزالی و سید سابق داشت آنان را به دانشگاه الازهر انتقال داده و این بزرگواران عرصه ی دین و دعوت را از فعالیتهای معهود و مشهودشان بیرون کرد.
سید سابق در سالهای اخیر عمر با برکت خود به دانشکده ی ام القری در مکه ی مکرمه انتقال داده شد و در سال ۱۴۱۳ هجری جایزه ی ملک فیصل در فقه اسلامی را از آن خود کرد.
ایشان در روز یکشنبه ۲۳ ذی القعده سال ۱۴۲۰ هجری موافق با ۲۷ فبرایر ۲۰۰۰ میلادی در عمر ۸۵ سالگی به رحمت ایزدی پیوست ودر گورستان زادگاهش روستای اسطنها در میان خانواده و خویشانش به خاک سپرده شد.
مهمترین تالیفات وی
ایشان در میادین وسیعی قلم فرسایی نموده و مطالبی را به رشته ی تحریر در آورده اما کتاب فقه السنه ی ایشان در نوع خود بی نظیر و چون به مذهبی خاص ارتباط نداشته و منبعی آسان برای تشنگان فقه بوده، توجه بسیاری از روشنگران و صاحب نظران دینی را به خود جلب کرده و بارها در سطح وسیعی حتی بدون اجازه ی مولف هم به چاپ رسیده و در میان مسلمانان توزیع شده است.

از آثار دیگر وی می توان به کتاب هایی چون

-مصادر القوه فی الاسلام .
-الربا والبدیل .
-رساله فی الحج .
-رساله فی الصیام .
-تقالید و عادات یجب ان تزول فی الافراح والمناسبات.
-تقالید و عادات یجب ان تزول فی الماتم.
-العقاید الاسلامیه.
-اسلامنا.
و ایشان بحث و گفتگو و مکتوبات دیگری را در زمینه های متعدد دارد.
خداوند ایشان را غریق رحمت خود گردانیده و ما را به این کاروان نور و هدایت برساند.

                             والسلام

از طريق
عبدالرحمان رسولیان
منبع
sozimihrab
نمایش بیشتر

عبدالرحمن رسولیان

@ استان کردستان- شهرستان بانه @ نویسنده - مترجم @ فعال دینی و امام جمعه

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

همچنین ببینید
بستن
دکمه بازگشت به بالا