زنشبهاتقرآن

سیمای یک زن فرزانه در جهان

سیمای یک زن فرزانه در جهان

نویسنده: محمد احمدیان- کنشگر قرآنی

مقایسه ی فرزانه ی جهانی؛ با فرزانه ی قرآنی

این روزها عملکرد سیاستمدار فرزانه؛ “خانم انگلا مرکل” سر تیتر اخبار جهان گردیده است. علت مطرح بودن ایشان چنانچه از سیاست ورزی( 16) ساله ی ایشان روشن است؛ چشم انداز تازه ای را برای کشور آلمان خلق نمود؛ از جمله اقتصاد ورشکسته ی آلمان را به رتبه ی چهارم جهان رسانید.
خانم مرکل اساس سیاست خارجه خود را بر همگرایی بنا نهاد؛ همانگونه که خودش می گوید: ” من بیشتر بدنبال کنار هم بودن هستم؛ تا رو در روی هم بودن” این بینش سیاسی در رهبری خانم “مرکل ” باعث تحولاتی در اتحادیه اروپا گردید که شخصیت او همانندی ستونی همبستگی اتحادیه اروپا را؛ بیشتر مستحکم نمود.
حسی همگرایی و بشر دوستی در شخصیت این “زن فرزانه”؛ کاملاً مشهود بود بر همین اساس در حمایت از آوارگان سوریه سنگ تمام را نهاد؛ و برخلاف اتحادیه اروپا از آوارگان سوریه استقبال گرمی به عمل آورد و دولت آلمان را به یک کانون گرمی برای یک میلیون آواره ی سوریه ای فراهم نمود.

ویژگیهای شخصیتی خانم مرکل

روزنامه ی “همشهری” برای این زن فرزانه ویژگیهایی را تیتر نموده که اشاره به چند ویژگی آن؛ سیمای این زن فرازانه را بهتر معرفی می نماید. ویژگیهای تیتر شده خانم “مرکل” ما را به یاد ویژکیهای فرزانه ی قرانی” ملکه سبأ” می اندازد؛ گویی قرآن این پیام را به مخاطبانش می دهد؛ ضمن شایستگی زنان برای مدیریت کلان سیاسی- اجتماعی؛ تاریخ تکرار پذیر است.
چند ویژگی خانم مرکل:

1- مرکل نشان داد هیچگاه مغلوب هیجانات و یا تحریک احساسات توسط رقبای سیاسی یا رهبران سیاسی کشورها نمی شود.
2- مرکل بیش از پیروزی؛ به جلوگیری از شکست فکر میکند.
3- مرکل از مواضع رقبا به نفع خود استفاده می کند؛ به این صورت که اگر بحران یا مشکلی وجود داشته باشد؛ و او تواند راه حلی برای آن در نظر بگیرد؛ به راحتی مواضع احزاب رقیب یا اپوزیسیون را اختیار می‌کند.
4- مرکل هیچگاه زمان خود را صرف حمله به رقبا نمی کند.
5- مرکل به خوبی متوجه شد؛ مردم آلمان بعد از اتحاد به دنبال چه هستند؛ آرامش؛ تنش زدایی و رفاه؛
6- در فرآیند تصمیم گیری؛ مرکل هیچگاه گزینه ای را رد نمی‌کند؛ همه گزینه ها در زمان تصمیم گیری روی میز باقی می مانند تا وقتی اطمینان حاصل نکند؛ تصمیم نهایی گرفتن میشود.
7- (18) سال ثبات در رهبری یک حزب در دوران بحران ها؛ به هیچ وجه کار آسانی نیست؛ این ویژگی مرکل در سایر سیاستمداران بندرت دیده می‌شود.
8- خانم مرکل بر خلاف سایر رهبران سیاسی؛ کمتر با بحران روبرو می شود. این خصوصیت شاید به این دلیل است که از همان ابتدا فضای تصمیم گیری مناسبی برای خود ایجاد کرده؛ و این ویژگی باعث شده تا هر دستاورد سیاسی و تصمیم گیری مهم؛ تنها با مشارکت مرکل امکان پذیر باشد.

تکرار تاریخ
آنچه مسلم است حوادث تاریخی تکرارپذیر است و هر بار در برهه ای از زمان حوادثی از نظر اجتماعی – سیاسی تکرار می شود و شخصیت هایی بر روی صحنه می آیند که در گذشته دارای سابقه بوده است. خانم مرکل به عنوان یک “زن فرزانه ی جهانی”؛ تکرار سیما یک ” زن فرزانه ی قرآنی” است که قرآن از آن به عنوان “ملکه سبأ” نام می برد؛ لذا می توان گفت خانم مرکل سیمای ثانی فرزانه ی قرآنی است در صحنه ی سیاست.
لذا با عنایت به آیات قرآن ویژگی های ملکه سبا برمی شماریم؛ ومقایسه این دو شخصیت را به خوانندگان ارجمند وا می نهیم:

ویژگیهای ملکه ی سبأ از زبان قرآن

1-دور اندیشی در سیاست داخلی؛ ملکه در مقابل نامه ی سلیمان ضمن اینکه سران قوم را فرا می خواند؛ با واژه ی “نامه محترمانه” حکیمانه قومش را متوجه نامه ی سلیمان می کند:
“قَالَتْ يَا أَيُّهَا الْمَلَأُ إِنِّي أُلْقِيَ إِلَيَّ كِتَابٌ كَرِيمٌ”
(بلقیس رو به رجال دربارش کرد و) گفت: ای رجال کشور، نامه بزرگی به من رسیده است( نمل/29)
“انهُ مِنْ سُلَيْمَانَ وَإِنَّهُ بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيمِ “﴿۳۰﴾

اين نامه از سليمان است و چنين مي‏باشد: به نام خداوند بخشنده مهربان … (۳۰)

“أَلَّا تَعْلُوا عَلَيَّ وَأْتُونِي مُسْلِمِينَ” ﴿۳۱﴾
توصيه من اين است برتري جوئي نسبت به من نكنيد و به سوي من آئيد در حالي كه تسليم حق هستيد. (۳۱)

2- شورا محوری در مدیریت ملکه سبأ

“قَالَتْ يَا أَيُّهَا الْمَلَأُ أَفْتُونِي فِي أَمْرِي مَا كُنْتُ قَاطِعَةً أَمْرًا حَتَّىٰ تَشْهَدُونِ”
آن‌گاه گفت: ای رجال کشور، شما به کار من رأی دهید که من تاکنون بی‌حضور شما به هیچ کار تصمیم نگرفته‌ام.( نمل/32).
3- مقبولیت ملکه در میان لشکریان و سیاسیون؛ همراهی و همگانی آراء ونظرات عمومی در سیاست داخلی و خارجی

“قَالُوا نَحْنُ أُولُو قُوَّةٍ وَأُولُو بَأْسٍ شَدِيدٍ وَالْأَمْرُ إِلَيْكِ فَانْظُرِي مَاذَا تَأْمُرِينَ”

(رجال ملک به او اظهار داشتند که ما دارای نیروی کامل و مردان جنگجوی مقتدری هستیم، لیکن اختیار با شما تا به فکر روشن چه دستور فرمایی) نمل/33.
4- استقلال و حفظ حاکمیت ملی در سیاست داخلی و خارجی ملکه؛ و ترسیم چشم انداز آینده نتیجه جنگ و شکست برای ملتش:

“قَالَتْ إِنَّ الْمُلُوكَ إِذَا دَخَلُوا قَرْيَةً أَفْسَدُوهَا وَجَعَلُوا أَعِزَّةَ أَهْلِهَا أَذِلَّةً وَكَذَلِكَ يَفْعَلُونَ” ﴿۳۴﴾

[ملكه] گفت پادشاهان چون به شهرى درآيند آن را تباه و عزيزانش را خوار مى‏ گردانند و اين گونه مى كنند (۳۴)

5- گریز از جنگ و سیاست مهار ملکه در روابط خارجی:
“وَإِنِّي مُرْسِلَةٌ إِلَيْهِمْ بِهَدِيَّةٍ فَنَاظِرَةٌ بِمَ يَرْجِعُ الْمُرْسَلُونَ” ﴿۳۵﴾
و [اينك] من ارمغانى به سويشان مى‏ فرستم و مى ‏نگرم كه فرستادگان [من] با چه چيز بازمى

6- تصدیق محققانه ملکه سبا در مقابل پرسش مطرح در مورد کرسی سلطنتش؛ چنان سنجیده صحبت می کند؛ گویی سنجیده اظهار نظر نمدن یکی دیگر از ویژگی‌های سخنوری در سیاست ملکه سبأ است؛ که امروزه سیاستمداران واقعی بیشتر از آن بهره مند می باشند:

“قَالَ نَكِّرُواْ لَهَا عَرۡشَهَا نَنظُرۡ أَتَهۡتَدِيٓ أَمۡ تَكُونُ مِنَ ٱلَّذِينَ لَا يَهۡتَدُونَ” (41)
سلیمان) گفت: «تخت او را برایش ناشناس سازید؛ ببینم آیا متوجّه مى‏شود یا از کسانى است که هدایت نخواهند شد؟!
“فَلَمَّا جَآءَتۡ قِيلَ أَهَٰكَذَا عَرۡشُكِۖ قَالَتۡ كَأَنَّهُۥ هُوَۚ وَأُوتِينَا ٱلۡعِلۡمَ مِن قَبۡلِهَا وَكُنَّا مُسۡلِمِينَ” 42
هنگامی که بلقیس آمد از او پرسیدند که عرش تو چنین است؟ وی گفت: گویا همین است و ما از این پیش بدین امور دانا و تسلیم (امر خدا) بودیم.

7- ملکه سبا و طرح امنیت ملی؛ ملکه در مقابل پیشنهاد سلیمان؛ صادقانه ایمان می‌آورد؛ لذا هم از نظر درونی و هم از نظر بیرونی واجتماعی؛ امنیت را برای قومش به ارمغان می‌آورد:

“قِيلَ لَهَا ادْخُلِي الصَّرْحَ ۖ فَلَمَّا رَأَتْهُ حَسِبَتْهُ لُجَّةً وَكَشَفَتْ عَنْ سَاقَيْهَا ۚ قَالَ إِنَّهُ صَرْحٌ مُمَرَّدٌ مِنْ قَوَارِيرَ ۗ قَالَتْ رَبِّ إِنِّي ظَلَمْتُ نَفْسِي وَأَسْلَمْتُ مَعَ سُلَيْمَانَ لِلَّهِ رَبِّ الْعَالَمِين”(نمل/44)
آن‌گاه او را گفتند که در ساحت این قصر داخل شو، وی چون کوشک را مشاهده کرد (از فرط صفا و تلألؤ) پنداشت که لجّه آبی است و جامه از ساقهای پا برگرفت، سلیمان گفت: این قصری است از آبگینه صاف، بلقیس گفت: بار الها، من سخت بر نفس خویش ستم کردم و اینک با (رسول تو) سلیمان تسلیم فرمان یکتا پروردگار عالمیان گردیدم.
نکات پایانی:
نکته ی اول: از مطرح نمودن موضوع ملکه ی سبأ و بر شماردن ویژگیهای شخصیتی توسط قرآن این پیام را می رساند که در میان زنان هستند کسانی در مدیریت کلان ” اجتماعی- سیاسی” این رسالت را به شایسته انجام می دهند؛ ومطرح شدن خانم ” مرکل” در عصر(21) ضمن تکرار تاریخ اثبات این حقیقت است.
نکته ی دوم: هر چند اعلامیه ی حقوق بشر( 1948- م) میلادی بر تساوی حقوق زنان با مردان تأکید می کند و روی این موضوع بسیار تبلیغ می شود در عرصه ی غرب نسبت به این موضوع صادقانه عمل نکرده است؛ مصداق این نا صداقتی این است؛ طی بررسی جهانی در سال( 2017-م) از مجموع 197 کشور تحت نظام حقوقی سازمان ملل متحد؛ تنها(13) شخصیت زن از پست مدیریت کلام( ریاست جمهوری؛ نخست وزیری؛ صدر اعظمی و ریاست پارلمان) را عهده دار بودند؛ که با گذت ( 70) از تساوی حقوقی مردان با زنان در مدیریت کلان سیاسی فاصله بسیار است.

4 مهر 1400

نمایش بیشتر

ســــۆزی میــــحڕاب

سایت ســــۆزی میــــحڕاب در آذرماه 1392 با همت جمعی از اهل قلم خوشنام و گمنام تاسیس شد ســــۆزی میــــحڕاب بدون جنجال و در اوج عملگرایی به ترویج مبانی میانه روی می پردازد ســــۆزی میــــحڕاب با هیچ جریان و هیچ احدی درگیری ندارد ســــۆزی میــــحڕاب رسالتی جز همزیستی و دگرپذیری ندارد

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

همچنین ببینید
بستن
دکمه بازگشت به بالا