اندیشه

چطور با انتقادهای منفی کنار بیاییم؟

آگاهی از نظرات و انتقادات دیگران، به شرط اینکه از روی غرض ورزی نباشد، می‌تواند بسیار سازنده بوده و باعث رشد و بهبود کارها شود.

چطور با انتقادهای منفی کنار بیاییم؟

آیا تا به حال نظر کسی را در مورد یکی از فعالیت‌ها، کارها و آثار خود پرسیده‌اید؟ مثلاً، ممکن است نظر کسی را در مورد شعر یا متنی که نوشته‌اید یا نقاشی‌ای که کشیده‌اید، بپرسید. اگر شما خواهان شنیدن نظرات دیگران در مورد بازخوردهای کارهایتان هستید، پس باید تحمل شنیدن و پذیرش هر نوع نظر منفی را هم داشته باشید.

حقیقت این است که برای هر کسی، شنیدن یا خواندن نظرات منفی در مورد کارش، سخت است و برای برخی، سخت‌تر!

شنیدن نظرات منفی در مورد کار یا اثر یک نفر، می‌تواند به راحتی به اعتبار و ارزش شخصی فرد، ضربه بزند و باعث ایجاد احساس بی لیاقتی در فرد شود. اما بسیاری از هنرمندان و نویسنده‌های به نام یا حتی شرکت‌های مطرح و بزرگ، با وجود شنیدن و خواندن انتقادات تند و صریح، موفق شده‌اند. پس چگونه بیاموزیم که بدون اینکه به هم بریزیم، انتقادات منفی را بپذیریم؟

1- فقط شما پیوند عاطفی با کار و اثر خود دارید

وقتی یک اثر جدید خلق می‌کنید، طبیعی است که به آن افتخار کنید. اگر این کار حتی در حد رنگ آمیزی نرده‌ها یا حصار یک باغ باشد، باز هم یک رضایت خاطری در شما ایجاد می‌شود. هرقدر کاری که انجام می‌دهید وقت و انرژی بیشتری از شما بگیرد و بیشتر روی آن کار کنید، به همان اندازه بیشتر به آن افتخار می‌کنید و به آن وابسته می‌شوید.

طبیعی است کسانی که شما از آن‌ها می‌خواهید تا نظرشان را در مورد کارتان بگویند، پیوند احساسی همانند شما با کارتان نداشته باشد. شما نظر آن‌ها را خواسته‌اید، آن‌ها هم نظرشان را می‌گویند.

حقیقت این است که برای هر کسی، شنیدن یا خواندن نظرات منفی در مورد کارش، سخت است و برای برخی، سخت‌تر!

آن‌ها ساعت‌ها وقت شان را مثل شما روی آن کار نگذاشته‌اند، بنابراین نظر آن‌ها بی‌طرفانه و بی‌تعصب است. پس به جای اینکه در قبال نظریات منفی موضع‌گیری کنید، سعی کنید شما هم به کارتان از دریچه دید کسی که تعصب خاصی ندارد، نگاه کنید.

2 – اکثر مردم دشمنی ندارند

اگر کسی در مورد کار شما نظر منفی داد، به راحتی می‌توانید متوجه منظور او بشوید. مسلماً اکثر مردم با نیت بد و از روی دشمنی، نظر بد نمی‌دهند. بلکه بیشتر کسانی که حتی نظر خوبی نمی‌دهند با هدف و نیت کمک به شما و در جهت پیشرفت کارتان اینگونه اعلام نظر می‌کنند. البته اغلب کسانی که با این نیت مثبت، شما را نقد می‌کنند، حتماً حداقل به یک نکته مثبت کار شما اشاره می‌کنند، زیرا قصد رنجاندن شما را ندارند، بلکه می‌خواهند به تمام توانایی‌های بالقوه خود نایل شوید.

این تیپ آدم‌ها اگر کار شما به نظرشان کاملاً وحشتناک و بد برسد، احتمالاً از اعلام نظر خودداری می‌کنند.

3- منفی‌ها را به مثبت تبدیل کنید

وقتی کسی انتقاد سازنده‌ای از کار شما می‌کند، اگر به آن با ذهنیت درست نگاه کنید می‌توانید آن انتقاد منفی را به نقطه نظری مثبت تبدیل کنید.

مثلاً تصور کنید کسی در مورد داستان کوتاهی که شما نوشته‌اید بگوید: «به اندازه کافی توصیفی نیست». شما می‌توانید با خودتان بگویید «تو تصور خوب و کافی برای نوشتن یک داستان کوتاه نداشتی»، اما با این شیوه فقط به ارزش‌های خود آسیب وارد می‌کنید.

در این موقعیت، بهتر است دست به کار شده و با اعمال تغییرات لازم و رفع اشکالات آن، یک داستان کوتاه توصیفی خوب از آن بسازید.

زمانی که شما از یک انتقاد منفی یک استفاده مثبت کنید، می‌بینید که می‌توانید به چیزهایی بزرگ‌تر از تصورات خود دست پیدا کنید.

4- بدخواهان را نادیده بگیرید

گرچه همان طور که اشاره شد بیشتر مردم از روی بدخواهی و دشمنی کار شما را نقد نمی‌کنند، اما همان طور که هر قانونی استثنا دارد، کسانی هم هستند که از روی بدخواهی طوری رفتار می‌کنند که در دیگران احساس بدی ایجاد می‌کنند و انتقادات این آدم‌ها معمولاً به نیت ممانعت از پیشرفت و موفقیت دیگران است.

این نوع انتقادها احتمالاً به علت این است که این آدم‌ها هیچ‌وقت در زندگی خویش موفقیتی نداشته‌اند. به همین دلیل هیچ گاه نباید توقع داشته باشید در قبال کارهای شما مثبت برخورد کنند.

در مواجهه با این انتقادات غرض‌ورزانه بهترین کار نادیده گرفتن آن است. همت خود را بر انتقادات سازنده بگذارید که ارایه کنندگان آن، خواهان رشد و موفقیت شما هستند.

باشگاه کاربران تبیان 

نمایش بیشتر

ســــۆزی میــــحڕاب

سایت ســــۆزی میــــحڕاب در آذرماه 1392 با همت جمعی از اهل قلم خوشنام و گمنام تاسیس شد ســــۆزی میــــحڕاب بدون جنجال و در اوج عملگرایی به ترویج مبانی میانه روی می پردازد ســــۆزی میــــحڕاب با هیچ جریان و هیچ احدی درگیری ندارد ســــۆزی میــــحڕاب رسالتی جز همزیستی و دگرپذیری ندارد

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

همچنین ببینید
بستن
دکمه بازگشت به بالا