گفتگو

چند واقعیت تلخ از زندگی مسلمانان چین

مسلمانان چین با مشکلات عدیده ای دست و پنجه نرم می کنند که از جمله آنها می توان به ابزارهای سرکوب و ظلم دولت چین در ممانعت از روزه داری است، ممنوعیت مردان در بلند کردن محاسن خود و ممنوعیت زنان از پوشیدن حجاب اشاره کرد.

ده واقعیتی که مسلمانان چین با آن مواجه هستند و کمتر مورد توجه قرار گرفته عبارت است از:

✅ پیشینه ۱۴۰۰ ساله
مسلمانان در چین حضور خود را به عنوان بازرگانان و سربازان در قرن هفتم آغاز کردند؛ آن ها باری بر دوش کشور نبودند بلکه مشارکت کنندگان ارزشمندی بودند. تا قبل از این که مغولان در قرن سیزدهم چین را فتح کنند، مسلمانان که به عنوان “میهمانان خارجی” بر شمرده می شدند اجازه نداشتند به هر کجا می خواهند بروند و به آن‌ها امتیاز شهروندی اعطاء نشده بود. فتح چین توسط مغولان آغازگر توسعه‌ یک فرهنگ کاملاً بومی چینی اسلامی گشت. مغولان که خودشان یک اقلیت محسوب می شدند مهاجرت مسلمانان را به چین ترغیب می کردند و با اقتدار میلیون‌ها مهاجر مسلمان را جا و مکان دادند و آن‌ها را به عنوان مقامات دولتی استخدام کردند و در سراسر چین پراکنده ساختند. در طی دوران سلسله پادشاهی مینگ (Ming) واژه‌ هویی عنوان معیار برای مسلمانان چینی گشت و آن‌ها در این دوران رشد و پیشرفت کردند.

آمار مسلمانان چین حدودا ۱۰۰ میلیون نفر است

آمار رسمی مسلمانان چین ۳۰ میلیون نفر اعلام شده است، ولی منابع زیادی تاکید می کنند این رقم نادرست است و علی رغم اینکه ارائه آمار دقیق از مسلمانان چین دشوار است ولی آمارهای غیر رسمی شمار مسلمانان چین را ۱۰۰ میلیون نفر برآورد می کند. در گزارش شبکه انگلیسی «BON news»، تعداد مسلمانان ۱۰۰ تا ۱۳۰ میلیون نفر اعلام شد که این رقم معادل ۱۰ درصد کل جمعیت چین است، مسئله قابل توجه این است که آمار مسلمانان چین از تمام مسلمانان عربستان، عراق و سوریه بیشتر است.

 نود و نه درصد مسلمانان چین از «اهل سنت» هستند

۹۹٫۹ درصد از مسلمانان چین از اهل سنت هستند، مسلمانان چین به دو قسمت تقسیم می شوند، بخشی که در کشور چین زندگی و بخشی که در اقلیم ترکستان شرقی زندگی می کنند، این کشور اسلامی که چین آن را تصاحب کرده و همچنان در اشغال چین است.

در چین بیش از ۳۴ هزار مسجد و بالغ بر ۴۵ هزار امام جماعت وجود دارد.

از ۶۰ سال پیش مسلمانان «ایغور» چین سرکوب می شوند

۳۵  میلیون مسلمان ایغور چین از حدود ۶۰ سال پیش به بهانه مبارزه با افراطی گری دینی در معرض ظلم، تبعیض و سرکوب قرار دارند. منطقه ترکستان شرقی از سال ۲۰۰۹ شاهد رفتارهای خشن است و بیش از ۹۲ درصد مسلمانان منطقه ترکستان شرقی در معرض ظلم و محرومیت علنی قرار دارند. مسئولان چین به صورت عمدی مسلمانان ایغور را تحقیر می کنند و ائمه جماعت را مجبور به رقص در میادین عمومی و دشنام به دین اسلام می کنند.

گفتنی است ایغورها مردم ساکن شمار غرب چین هستند که در ایالت «سین کیانگ» یا ترکستان شرقی زندگی می کنند. 

در سال ۲۰۱۴ دولت چین موج سرکوب علیه مسلمانان ایغور در شهر اورومچی بزرگترین شهر ترکستان شرقی به راه انداخت و ده ها نفر از آنها اعدام و صدها نفر دیگر دیگر را بدون محاکمه عادلانه بازداشت کرد. دادستان چین در گزارش سالانه خود در سال ۲۰۱۴ با تفاخر اعلام کرد که مسئولان چین بیش از ۲۷ هزار نفر از مسلمانان ایغور را تنها در یک سال بازداشت کرده اند.

مسلمانان ایغور چین دو بار قتل عام شده اند، بار اول در سال ۱۸۶۳ میلادی که بیش از یک میلیون مسلمان به قتل رسید و بار دوم در سال ۱۹۴۹ بود که نظام کمونیست چینی این بار نیز بیش از یک میلیون ایغور را به قتل رساند.

چین مانع از روزه گرفتن مسلمانان این کشور می شود

با فرا رسیدن ماه مبارک رمضان رسانه های چینی در «سین کیانگ»  به صورت رسمی به مسلمانان چین در مورد روزه داری هشدار دادند. در همین راستا روزنامه ایندپندنت نوشت، چین باردیگر روزه گرفتن را در استان «سین کیانگ»  بر کارمندان عمومی، دانشجویان و اساتید ممنوع اعلام کرد و به مدارس و ادارات دولتی در مورد آنچه که سوء استفاده مدارس از تبلیغات دینی خواند، هشدار داد.

اجبار ائمه جماعات به رقص در اماکن عمومی

مسئولان محلی استان «سین کیانگ» چین ائمه جماعات مساجد و ائمه جماعاتی که در پارک تمدن تجمع کرده بودند را به رقص در اماکن عمومی، غنا، سر دادن شعاریی در حمایت از دولت و شعارهایی در برتری دولت چین بر دین مجبور کردند.

«تومتورک» معاون رئیس شورای ایغور اجبار ائمه جماعات به رقص همانند رقاصه های زن را توهین به جهان اسلام دانست و تاکید کرد: مسئولان چین همه ائمه جماعات مساجد شهر اورومچی در ترکستان شرقی را در میدان عمومی جمع کرده و آنها را مجبور به رقص کردند و بر سر آنها فریاد می زدند: «این خداوند نیست که حقوق شما را می دهد بلکه این دولت چین است که به شما حقوق می دهد.»

اجبار مسلمانان به فروش سیگار و مشروبات الکلی

در ماه می گذشته مسئولان چین در راستای تلاش برای تضعیف ارزش های اسلامی فروشگاه ها و مالکان رستوران ها را در ایالات «سین کیانگ» مجبور به فروش مشروبات الکلی و سیگار و نمایش آن در ویترین فروشگاه ها کردند.

عادل سلیمان مسئول حزب کمونیست چین در روستای «آکچ» واقع در جنوب «سین کیانگ» در گفتگو با واشنگتن پست، اظهار داشت: فروشگاه ها در سال ۲۰۱۲ به خاطر ممانعت از تمسخر و تحقیر عمومی فروش مشروبات و سیگار را متوقف کردند و همزمان با آن اهالی این منطقه از مصرف سیگار و مشروبات الکلی امتناع کردند.

مسئولان دولتی این اقدام را رادیکالسیم دینی می دانند به همین خاطر مالکان فروشگاه ها را مجبور به فروش سیگار و مشروبات الکلی می کنند و آنها را تهدید می کنند که در صورت سرپیچی از این دستور فروشگاه هایشان بسته خواهد شد.

مردان حق بلند کردن محاسن و زنان حق پوشیدن حجاب ندارند

در دسامبر گذشته مسئولان چین قانون ممنوعیت حجاب و نقاب را در منطقه «سین کیانگ» اعلام کردند. در آگوست گذشته نیز مسئولان محلی پوشیدن حجاب، نقاب و برقع و هرگونه لباس با تصاویر ستاره و هلال ماه را ممنوع اعلام کردند.

همچنین مسئولان محلی سوار شدن افراد دارای محاسن را در وسایل حمل و نقل عمومی شهر ممنوع اعلام کردند و تهدید کردند کسانی که با مأموران بازرسی همکاری نکنند دستگیر خواهند شد. روزنامه «یومیه کارامای» نوشت: مسئولان محلی افراد دارای محاسن بلند و لباس هایی با عکس هلال ماه نمی توانند سوار اتوبوس های شهرداری شوند، همچنین زنان محجبه نیز نمی توانند از وسایل حمل و نقل عمومی استفاده کنند.

ذخایر نفتی چین در مناطق مسلمان نشین است

ترکستان شرقی ۸۰ درصد از نیازهای نفتی چین را برآورده می کند، برخی کارشناسان ذخایر نفتی این منطقه را اندازه ذخایر نفتی عربستان برآورد می کنند. نتایج یک پژوهش نشان می دهد بیش از ۹۰ درصد معادن اورانیوم چین که مرغوبترین اورانیوم جهان است در این منطقه قرار دارد.

ترکستان شرقی به عنوان گذرگاه زمینی چین را به میادین نفت و گاز قرقیزستان و آسیای مرکزی متصل می کند، نبابراین منابع یکی از دلایل مصیبت های مسلمانان چین به شمار می رود، با همه این منابع سطخ زندگی مسلمانان ترکستان شرقی بسیار پایین است و آنها به خاطر تبعیض آموزشی با معظل بیکاری و بی سوادی مواجه هستند و نمی توانند در زمینه های اقتصادی نقش آفرینی کنند.

✅ قتل عام حدود ۱۴ میلیون مسلمان در چین
قرن‌ها بعد در دوران سلسله‌ پادشاهی مانچوریان (کینگ) (Qing) Manchurian، در سال ۱۷۸۰ خشونت‌های نژادی و فرقه‌ای بین هان‌ها و هویی‌ها شروع گشت و به مدت ۱۵۰ سال ادامه یافت. این خشونت‌ها از سیاست‌های تبعیض‌آمیز مانچوریان نسبت به مسلمانان آغاز گشت.

یکی از بزرگ‌ترین قتل عام‌ها در بین سال‌های ۱۸۶۲ تا ۱۸۷۸ در استان گانسو (Gansu) رخ داد که در آن قتل عام جمعیت ۱۵ میلیونی به ۱ میلیون نفر کاهش یافت که دوسوم از این مقدار را هویی‌ها تشکیل می‌دادند. در کمتر از ۲۰ سال بعد مائو زدانگ (Mao Zedong) رئیس حزب کمونیست، جمهوری خلق چین را که یک حکومت مارکیستی مخالف تمام مذاهب بود را بنیان‌گذاری کرد. هویی‌ها و تمام اقلیت‌های مذهبی تحت تعقیب قرار می‌گرفتند، کشته می‌شدند و عبادتگاه‌هایشان ویران می‌گشت. 
امام علی نورالهدی رئیس انجمن اسلامی پکن و امام جمعه‌ مسجد مجلل ۱۰۰۰ ساله‌ ینوجی به من گفت:  در اغلب موارد هیچ‌گونه تضاد ایدئولوژیکی بین مسلمانان وجود ندارد، ما همگی به یک خدا و به یک کتاب اعتقاد داریم. تفاوت‌ها تنها در زبان، خوراک و سنت‌ها می‌باشد.

 

 منبع : http://www.shafaf.ir

ارسال و تهیه : سه وزه حیدری

نمایش بیشتر

سه وزه حیدری

@ مترجم وشاعر @ آذزبایجان غربی - مهاباد ☑ کارشناسی روانشناسی

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا