خانواده

۳۱ پیشنهاد عملی به خانواده های مسلمان جهت استفاده بهینه از رمضان

۳۱ روش تربیتی خانواده ها، در ماه پر فیض رمضان

ما رمضانهای متعددی را  سپری کرده ایم و بی شک باعث ازدیاد ایمانمان  گردیده است و همیشه خواهان این بوده ایم که  تمام افراد خانواده  نیز در این تربیت ایمانی با ما مشترک باشند.

اینک ۳۱ راهکار تربیتی برای حانواده ها:

۱- قبل از هر چیز اهدافی را برای خود وخانواده ات قرار ده و آن را در مکان بارزی در منزل خود آویزان کنید تا همیشه آن اهداف در ذهنت باقی بماند، وافراد خانواده را تشویق نماید تا به آن دسترسی پیدا کنند.

مثلا سعی کنید در طول رمضان، سه بار قرآن را ختم کنید؛ یک بار تفسیر  و چند کتاب مفید را مطالعه کنید.

۲_افراد خانواده را به ثواب اعمال یاد آوری نماید، نباید پشتیبانی مادی را نادیده گرفت ،چقدر جالب است که به مناسبت پایان یافتن مناسبتی در مکان بارزی مثل ایام عید، از آن شخص تجلیل شود.

۳_قبل از فرارسیدن ماه مبارک رمضان وسایل مورد نیاز را تهیه کنید، از قبیل کتاب ها و جزوات و سخنرانی ها و سی دی ها و… که در مورد رمضان هستند.

۴_قبل از فرا رسیدن ماه مبارک رمضان خانواده ات را کاملا آماده و مهیا کن، تا با اراده ی قوی به استقبال رمضان بشتابد و برای آن لحظه شماری کند.

۵_در منزل جدولی که شامل برنامه ی روزانه باشد را نصب کن! وسعی کنید که جدول بسیار مشکل نباشد بلکه سهل وقابل اجرا باشد با برنامه های مختلف از قبیل دعوتهای افطاری و… . بی گمان اجرای برنامه ی مشترک موفقیت آمیزتر است.

۶_ کاغذهایی بر روی دیوار نصب کنید که اسم افراد خانواده به صورت افقی نوشته شده باشد، و به صورت عمودی نام سوره ها وکتاب وغیره روی آن بنویسید،تا حالت مسابقه در بین افراد خانواده به خوبی ظاهر باشد.

۷_ تفاوت استعداد افراد خانواده را فراموش نکنید، قرار نیست که همه یک نوع استعداد داشته باشند. شاید یکی توان حفظ ودیگری توان خواندن را داشته باشد، و شاید مادرت تنها استعداد حفظ سوره های قصار را داشته باشد.

۸_اگر از صاحب منزل انتظار همکاری را دارید، او را وادار به مهیا کردن انواع پذیرایی ننمایید، و برای او برنامه ای را آماده کنید که در پخت و پز مناسبت داشته باشد؛ مثل گوش دادن به تلاوت قرآن. او را یاد آوری کنید که اگر در خدمت  روزه داران باشد اجر و ثواب زیادی نصیب او خواهد شد.

۹_بچه ها را برای نماز تراویح همراه خود به مسجد ببرید، تا اینکه از عبادت دسته جمعی لذت ببرد.

۱۰-فرزند و برادرت را در منزل آموزش سخنرانی دهید ولو اینکه از روی نوشته یا حفظیات ویا هر چند مختصر باشد، و برای آنان در بالای منبر در حضور جمعی وقتی تعیین نماید تا اینکه بتوانند در میان جمع کثیری از مردم  سخنرانی ارائه دهند.

۱۱_قسمتی از اوقات خود را – ولو اینکه یک یا دو روز باشد –  برای کمک وهمیاری تعیین کنید. همراه با خانواده خود سعی کنید تا به فقرا کمک کرد؛ یا این که با جمعیت خیریه در کمک به نیازمندان در کوچه و خیابانها همکار شوید، و اگر کسی مال زیادی داشته باشد او را تشویق نماید صدقه پرداخت کند  حتی اگر ریالی  باشد.

۲_چه قدر جالب است اگر در طول ۲۴ ساعت، یک ساعت همراه با خانواده در مسجد اعتکاف نماید، و از صحبتهای دنیایی اجتناب کنید تا بتوانید از اعتکاف لذت ببرید.

۱۳_باید به اندازه توانایی به روش نیکو و حکمت آمیز، امر به معروف و نهی از منکر نماید؛ کتاب و نوشته پخش کنید و فرزندان را نیز به این کارها عادت دهید.

۱۴_یکی از روشهای تربیتی موفق آمیز، سفر دسته جمعی همراه با خانواده به بیت الله الحرام در مکه مکرمه است. برنامه ریزی برای این سفر امر مطلوبی است. سعی شود ده روز اواخر رمضان باشد تا بیشتر از اعتکاف وعبادات لذت برده شود.

۱۵_ دایر کردن کلاس های  تربیتی مثل  تفسیر قرآن، احکام و اخلاق برای اعضای خانواده در طول روز،وسعی کنید تا افراد ی غیر از خانواده ات در این کلاس ها شرکت نمایند.

۱۶_چقدر زیباست اگر برای یکایک افراد خانواده اسلوب و روش معینی در نظر بگیرید؛ برای یکی ترک روش بدی و دیگری انجام دادن روش خوبی وبرای دیگری مداومت بر انجام دادن عبادات اسلامی.

۱۷_قرار دادن مسابقات علمی و فرهنگی برای جوانان در زمان مناسب. اولاً جهت رفع خستگی، وثانیا دوری کردن از علاقه شدید به اینترنت و بازیهای رایانه ای و…

۱۸_نوشتن لوحه و پوستر و همچنین آیات و احادیث نبوی با خط زیباوقشنگ وآویزان کردن آنهادر منزل .

مثلا: ( من صام رمضان ایمانا واحتسابا غفر له ما تقدم من ذنبه) ترجمه: (هر کس برای رضای خدا وبه امید پاداش او ،ماه رمضان را روزه بگیرد،گناهان (صغیره)گذشته او آمرزیده می شود).و نیزجمله (ایمانا و احتسابا) جهت یاد اوری خطی کشیده شود.

یا مثلا این عبارت نوشته شود:(اجعل رمضان انطلاقه جدیده لحیاه سعیده).

رمضان را وسیله رهایی جدید به سوی زندگی سعادمندانه قرار دهید.

یا:(اجعل رمضان هذا العام مختلفا)،سعی کن رمضان امسالت چیز دیگری باشد. در انتخاب آیه و حدیث و عبارات زیبا و پر معنی  آزادی.

۱۹_بر درب اتاق خواهرت کارت تبریک همراه با هدیه ای از کتاب اذکار قرار دهید، و دقت نماید با دیدن این هدایا عکس العمل خواهرت چه خواهد شد.

۲۰_آیا از بزرگترها مثل پدر و مادر و عمه هایت یاد نمی گیری که چه چیز های به تو آموخته اند از قبیل:آیت الکرسی،وسوره های قصار ،واذکار ،وروش وضو گرفتن و نماز خواندن.

[پس تو هم با کوچک ترها همان کن].

۲۱_چقدر جالب است اگر به یکی از خادمان یا راننده هدیه ای عطا کنید از قبیل سجاده یا تفسیر قرآن کریم که با زبان خودش،ویا اینکه به راننده ات اجازه بدهید دربعضی کلاس ها شرکت نماید اگر چه یک ساعت در طول هفته باشد .

۲۲_به یکی از محارم خانواده قناعت دهید تا اینکه به خادم منزلتان مسائل دینی و اسلامی بیاموزد. 

۲۳_همراه با خانواده ات شب زنده داری انجام دهید،ویکی از جنگهای صدر اسلام را برای آنان تعریف، وهمچنین بهشت وجهنم و احوال قیامت را برای آنها توصیف نماید.

۲۵_مسابقه ی مفید کتاب خوانی برای برادر و فرزندانت قرار دهید وکتاب :گوشه ای از حیات صحابه اثر عبدالرحمن رافت باشا را برای مطالعه به آنان معرفی نماید ودر آخر برای آنان جائزه ای در نظربگیرید.

۲۶_ از پدر ومادرت بپرسید که دوست دارند قرائت کدام قاری را گوش بدهند، سپس در ماشین کاست های موردعلاقه شان از قرآن برای آنها تهیه نماید.

۲۷_با خانواده ات هماهنگ شوید تا فقرا را جهت افطار دعوت کنیدتا باعث شکستن غرور در نفس ،ونرم شدن قلوب شما وباعث احساس شعور نسبت به آنها شود.

۲۸_اقدام به بخشش چیز های نماید که خانواده ات به آن احتیاج ونیاز مبرم ندارند؛ مثلا کمک به  خانواده های محتاج در داخل و خارج، و اهدای پوشاک به آن ها.  تا دیگر ان با این بخشش احساس خوشحالی نمایند.

۲۹_بچه های کوچک را به بعضی از مهارتهای فنی وبازیگری مشغول گردان،چیزهایی که رسم وآداب اسلامی داشته باشند، و برای این کار وسایل مورد نیاز برایشان تهیه نماید.

 ۳۰_ سعی کنید آنان را تشویق نماید تادر مسابقات قرآنی وشبکه مجد و در مسابقات مفیددیگر شرکت کنند.

 ۳۱_به نیابت از خانواده ات زکات فطر رابه فقراء پرداخت نماید و گروهی  همکار متشکل از بچه های کوچک جهت جمع آوری زکات وپخش آن در بین فقراء  تشکیل دهید.

              والسلام علیکم ورحمه الله وبرکاته.

مترجم:علی ملازاده

نمایش بیشتر

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا