اصول

تحلیلی بر حدیث ذبح !

برخی به دو حدیث:« ای گروه قریش بشنوید و آگاه باشید. سوگند به کسی که جانم در دست اوست کشتار و قربانی را برای شما به ارمغان آورده ام» و « در پیشاپیش قیامت با شمشیر مبعوث شده ام تا خداوند بدون هیچ گونه شریکی پرستش شود، و رزق و روزی ام در زیر سایه نیزه ام قرار داده شده است، و خواری و ذلت از آن مخالفان با دستوراتم قرار داده شده است، و هر کس خود را شبیه قومی نماید او از آن ها است» استدلال کرده و ادعای خود را با این حقیقت که علمای معاصر جهاد در راه خدا را به باد فراموشی سپرده اند یا اینکه آن ها می دانند تنها راه بازیابی سرافرازی دوباره ی اسلام  جهاد است مورد تأکید قرار داده اند. و با توجه به دو حدیث پیشین استدلال کرده اند که طاغوت های عصر حاضر فقط به وسیله قدرت شمشیر سرنگون می شوند. و انواع کفری که حاکمان معاصر به وسیله آن از دایره ی اسلام خارج شده اند بی شمار است… این عده همچنین به فتوای ابن تیمیه و ابن کثیر در مورد تاتارها، آن هنگامی که آنها براساس قانون یاسا که برگرفته از دین یهودیت و مسیحیت واسلام و دیگر ادیان بود حکومت می کردند، استدلال کرده اند و گفته اند که جرم قانون یاسا کمتر از قوانینی است که حاکمان غرب وضع کرده اند و هیچ ارتباطی با اسلام یا دیگر قوانین ندارد.

در جواب استدلال یاد شده باید گفت: در مورد اینکه جهاد مسلحانه تا روز قیامت و در چارچوب قواعد و ضوابط شرعی باقی است، هیچ اختلافی میان مسلمانان وجود ندارد.

حکم شرعی و فریضه فراموش شده

مفتی مصر پس از اینکه به مدت طولانی به بررسی کتاب « الفریضه الغائبه» پرداخت تحقیقی مبنی بر رد و نقد کتاب یاد شده نوشت، و مجله الاهرام در تاریخ ۸/۱۲/۱۹۸۱ در صفحه سوم خود آن را منتشر کرد که مهم ترین موارد ذکر شده در تحقیق مذکور به شرح زیر است:

  1. پس از تعریف ایمان و کفر بیان کرده است که تکفیر انسان مسلمان به خاطر ارتکاب گناه حتی اگر آن گناه جزو گناهان کبیره باشد، جایز نیست.

۲٫بیان و اعلام حکم کفر و فسق تنها باید توسط متخصصین در زمینه ی علوم اسلامی صورت بگیرد.

۳٫جهاد از لحاظ لغوی و شرعی فقط محدود به جنگ و نبرد نیست، بلکه جهاد با کافران به وسیله ی دست، مال، زبان و قلب صورت می گیرد و کانال صحیح همه ی این موارد دعوت به سوی خداوند متعال براساس شیوه ای است که قرآن آن را ترسیم کرده است و پیامبر آن را عملی ساخت.

(ادْعُ إِلِى سَبِیلِ رَبِّکَ بِالْحِکْمَهِ وَالْمَوْعِظَهِ الْحَسَنَهِ وَجَادِلْهُم بِالَّتِی هِیَ أَحْسَنُ)نحل/۱۲۵

« ( ای پیغمبر ! ) مردمان را با سخنان استوار و بجا و اندرزهای نیکو و زیبا به راه پروردگارت فراخوان ، و با ایشان به شیوه هرچه نیکوتر و بهتر گفتگو کن»

مفتی مصر سپس جهاد مسلحانه را ذکر نموده و یادآوری کرده است که پیامبر(ص) در تمام غزوه هایی که انجام داده آن را عملی ساخته است، خلفای راشدین جهاد مسلحانه را تکمیل کردند، و آیات قرآنی پیرامون جهاد مسلحانه بی شمار است، و سوره ی محمد که سوره ی قتال نیز نامیده می شود ما را کفایت می کند. خداوند متعال در این سوره یاد شده جهاد مسلحانه  را مشخص کرده و فرموده است:

(فَإِذا لَقِیتُمُ الَّذِینَ کَفَرُوا فَضَرْبَ الرِّقَابِ حَتَّى إِذَا أَثْخَنتُمُوهُمْ فَشُدُّوا الْوَثَاقَ)محمد/۴

«هنگامی که با کافران ( در میدان جنگ ) روبه‌رو می‌شوید ، گردنهایشان را بزنید ، و همچنان ادامه دهید تا به اندازه کافی دشمن را ( با کشتن و زخمی‌کردن ) ضعیف و درهم می‌کوبید . در این هنگام ( اسیران را ) محکم ببندید »

همچنین خداوند متعال در سوره ی توبه می فرماید:

(إِنَّ اللّهَ اشْتَرَى مِنَ الْمُؤْمِنِینَ أَنفُسَهُمْ وَأَمْوَالَهُم بِأَنَّ لَهُمُ الجَنَّهَ یُقَاتِلُونَ فِی سَبِیلِ اللّهِ فَیَقْتُلُونَ وَیُقْتَلُونَ وَعْداً عَلَیْهِ حَقّاً فِی التَّوْرَاهِ وَالإِنجِیلِ وَالْقُرْآنِ)توبه/۱۱۱

«‏ بیگمان خداوند ( کالای ) جان و مال مؤمنان را به ( بهای ) بهشت خریداری می‌کند .  ( آنان باید ) در راه خدا بجنگند و بکشند و کشته شوند . این وعده‌ای است که خداوند آن را در ( کتابهای آسمانی ) تورات و انجیل و قرآن ( به عنوان سند معتبری ثبت کرده است ) و وعده راستین آن را داده است »

به همین دلیل مفتی مصر در آخر بحث خود گفته است:

جهاد می تواند به وسیله جنگ و نبرد باشد و هم می تواند جهاد با نفس و شیطان باشد، اما نبرد مسلحانه آن هنگامی است که اسلام و پیامبر(ص) مورد هتک حرمت قرار بگیرد و دشمنان درصدد جلوگیری از دعوت و از بین بردن اسلام باشند.

حدیث:« با شمشیر مبعوث شده ام» حدیث صحیحی است، اما مقصود از آن، برخلاف ادعای خاورشناسان است که گفته اند اسلام به وسیله شمشیر گسترش یافته است. مقصود از حدیث یاد شده همان دعوت با حکمت و پند نیک است که قرآن به تفصیل آن پرداخته است.

حدیث:« قتل و کشتار را برای شما به ارمغان آورده ام» داستانی دارد که در سیره ی ابن هشام نقل شده است. ابن هشام روایت کرده است که اشراف قریش چندین بار پیامبر(ص) را مورد تمسخر و ریشخند قرار داده بودند که پیامبر(ص) در پاسخ آن ها همین حدیث را فرموده است.

درنگی با شمشیر و قتل:

۱٫ حدیث شمشیر برخلاف ادعای آنهایی که بدان تمسک جسته اند یا آن عده ای که آن را قطعی دانسته اند، حدیث صحیحی نیست. حدیث یاد شده از دو طریق روایت شده است. در طریق نخست که از ابن عمر روایت شده است، ضعف وجود دارد. راوی این حدیث، عبدالرحمن بن ثابت بن ثوبان احادیث ضعیف و جعلی روایت کرده است و «رزق و روزی ام در زیر سایه ی نیزه ام قرار داده شده است» که جزو حدیث یاد شده است در ضمن تعلیقات بخاری آمده است اما در آن عبارت «با شمشیر برانگیخته شده ام» ذکر نشده است.

مؤلف «فتح الباری» بیان کرده است که نام راوی ابو منیب مجهول است و در ثقه بودن ابن ثوبان اختلاف وجود دارد، و علاوه بر آن، او احادیث دروغین و جعلی روایت کرده است.

اما طریق دوم حدیث یاده شده در مصنف عثمان بن ابی شیبه ذکر شده است که سند حدیث دارای رتبه ی حسن اما موقوف بر طاووس تابعی است. به عبارتی دیگر حدیث یاد شده به پیامبر(ص) متصل نیست و مرسل است.

۲٫اما حدیث ذبح در کتاب « المعجم المفهرس لألفاظ الحدیث النبوی» و همچنین در دو کتاب «کنز العالم» و «صحیح الجامع الصغیر» وجود ندارد.

۳٫ جهاد در اسلام هم با گفتار و هم با اسلحه است. اما جهاد مسلحانه در جهت تأمین زمین برای دعوت مردم به سوی اسلام است و هرگاه دعوت خداوند به آن ها برسد مجبور و وادار به پذیرش دین اسلام نمی شوند. خداوند متعال می فرماید:

(لاَ إِکْرَاهَ فِی الدِّینِ قَد تَّبَیَّنَ الرُّشْدُ مِنَ الْغَیِّ)بقره/۲۵۶

« اجبار و اکراهی در ( قبول ) دین نیست ، چرا که هدایت و کمال از گمراهی و ضلال مشخّص شده است »

قیاس حاکمان معاصر با حاکمان قوم تاتار قیاس مع الفارق است. زیرا ابن تیمیه گفته است که « اعتقاد قوم تاتار نسبت به چنگیزخان فراتر از یک عقیده معمولی است. آنها معتقدند که او فرزند خداوند است…آن ها به جنگ و دشمنی با مسلمانان با تمام وجود می پردازند و از مسلمانان می خواهند که از آن ها اطاعت و پیروی کنند و اموال و دارایی های خود را به آنها بپردازند و از قوانین و مقرراتی که پادشاه کافر و مشرک آن ها وضع کرده است پیروی نمایند…)

نویسنده: سالم البهنساوی / مترجم: سالم افسری

نمایش بیشتر

ســــۆزی میــــحڕاب

سایت ســــۆزی میــــحڕاب در آذرماه 1392 با همت جمعی از اهل قلم خوشنام و گمنام تاسیس شد ســــۆزی میــــحڕاب بدون جنجال و در اوج عملگرایی به ترویج مبانی میانه روی می پردازد ســــۆزی میــــحڕاب با هیچ جریان و هیچ احدی درگیری ندارد ســــۆزی میــــحڕاب رسالتی جز همزیستی و دگرپذیری ندارد

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا