خانواده

«رمضان» فرصتی برای نو شدن!

روزه گرفتن ماه مبارک  رمضان  یکی از ستون های دین مبین اسلام است . خداوند متعال بر هر مسلمان عاقل و بالغی واجب فرموده که : در ماه مبارک رمضان روزه بگیرند و از اذان صبح تا مغرب از خوردن و آشامیدن و احیای نفسانی پرهیز کند. به همین دلیل است که همه مسلمانان خود را برای ضیافتی بزرگ در این ماه مبارک آماده می کنند ،تا بتوانند در سایه این ماه زندگی سرشار از آرامش و آسایش و صلح و صفا داشته باشند . و در بازار گوهربار این ماه پرشکوه توشه های خود را از نیکی و مهربانی پر کنند و خود را سرتاپا معطر و نورانی سازند ، همانا که رمضان پادشاه سایر ماه هاست و عظمت و بزرگی این ماه به وضوح در آیات قرآن کریم و فرمایشات پیامبر اسلام صلی الله علیه وسلم مشهود است.

آنچه مسلم است در این جا به آن اشاره کنیم اهمیت زنده نگه داشتن این ماه مبارک است . همانطور که می دانید در سایر ماه های سال به خاطر مشغول بودن به امور دنیوی ، سیر و سفرهای کاری، امورات اجتماعی و فعالیت های اقتصادی زیاد از انجام بعضی از امور و فرایض دینی غافل می مانیم. آمدن ماه مبارک رمضان بهترین زمان برای احیای نیکی ها و خیرات و امورات و فرامینی است که دین مبین اسلام ما را به آن دعوت کرده است .

آری ….. می توان گفت : که ماه مبارک رمضان ماه زنده نگه داشتن فرایض دینی می باشد که به اختصار به چند نکته از آن اشاره می کنیم.

۱- زنده نگه داشتن تقوی : پرهیز از شکستن حدو مرزهای شرعی که شامل پرهیز از سخن گفتن نسنجیده ، گوش فرا دادن به سخنان ناشایست ،یا نگاه کردن به برنامه ای بی بها و بی ارزش است؛ که قرآن کریم در این باره از فلسفه و حکمت ماه مبارک رمضان بحث می کند و می فرماید : { لعلکم تتقون } پیام این آیه : یعنی احیای ارزش تقوی یکی از اهداف والای ماه مبارک رمضان است.

۲- زنده نگه داشتن نماز جماعت : مسجد باغچه ی دل و محل اجتماع مسلمانان است ، به همین دلیل ثواب نماز جماعت بیشتر و به مراتب ۲۷ برابر نماز فرادی می باشد.  اگر پیش از ماه مبارک رمضان فریضه نماز را به صورت فرادی و تکی به جا می آوردیم در این ماه مبار سعی خواهیم کرد که بیشتر نماز ها را به صورت جماعت به جا آوریم و نماز جماعت را در جامعه زنده نگه می داریم و همواره با مسجد و نماز های جماعت و مسجد انس می گیریم و در سایر ماه های سال نیز بدان عمل می کنیم .

۳- زنده نگه داشتن نماز صبح : بعضی از افراد بعلت سستی و به بهانه سنگینی خواب و بی آگاهی از ارزش معنوی و منافع روح بخش آن ، نماز صبح را قضا کرده و آن را همراه ظهر ادا می کند !  و این عادتی بس ناپسند است .

أماه در ماه مبارک رمضان به خاطر بیداری برای صرف سحری می توان بر وسوسه های شیطان چیره شد و نماز صبح را به جای آورد . همانا اگر ثواب نماز صبح به جماعت را بدانیم شتابان به سوی آن خواهیم رفت .

۴- زنده نگه داشتن سحر و اسرار آن  : بیدار شدن هنگام سحر زمانی بس پر خیر و برکت است. که بعد از رضایت باری تعالیٰ بیدار ماندن  در صبح از سنت های پیامبران است . و این زمانی است که خداوند متعال می فرماید : {  چه کسی از من طلب بخشش کند و من او را نیامرزم ؟  من نزدیکم …. دعا کننده را هنگامی که مرا بخواند پاسخ می گویم …. چه انس و الفتی ؟ }. قرآن کریم در مورد عفو و منزلت این زمان مبارک ” سحر ” می فرماید :  { کانوا قلیلا من الیل ما یهجعون .  و بالأسحار هم یستغفرون  — یعنی برنامه شان این بود که اندکی از شب را می خوابیدند . و در سحرگاهان ، استغفار می کردند.  }

پیام و نکته های این آیه اینست که :  در دل شب با پروردگارشان انس و الفت می گرفتند ، و پهلوهایشان از رختخواب جدا و دور می گشت، در تهجد و دعا و نیایش آهسته و آرام چشم به آستانه یزدان می دوختند.

اما متاسفانه برنامه خواب و بیداری ما به گونه ای است که این زمان پرخیر و برکت  را فراموش کرده آیم و نسبت به آن غافل می مانیم ، رمضان فرصتی است برای تغییر این برنامه که در زمره شب زنده داران و سحرخیزان قرار گیریم و پاسی از شب را برای راز ونیز و دعا و نیایش در محضر خدای متعال سپری کنیم.

۵- احیای نماز شب : بعد از نماز عشاء تا نماز صبح هر نماز سنتی که به جا آورده شود نماز شب گفته می شود . نماز شب چراغی است برای تاریکی قبر و بر طرف کننده وحشت تاریکی قبر و مشعلی نورانی است در آن  و سبب روشنی دل انسان می شود. اما برنامه ی ما به گونه ای است که تا دیر وقت در کنار تلویزیون بسر بریم و دیر بخوابیم !!

همانا قرآن کریم در مورد کسانی که نماز شب می خوانند می فرماید : { کانوا قلیلا من الیل ما یهجحون — آنان در دل شبها بیدار می ماندند ، در حالی که سایر مردمان در خواب بودند.}

آری …. شب زنده داری و نماز و استغفار  در سحرگاهان ، کار دائمی متقین است. بدون شک در ماه مبارک رمضان على الخصوص شب های پر خیر و برکت ”  لیلهالقدر  ” زمینه ای مناسب برای انجام نماز شب و راز

و نیایش با پروردگار فراهم شده است . تا شب هامان را نورانی و دل و درون خویش را به برکت نماز شب جلا بخشیم.

۶– احیای دوباره دل :  که بسان مرده متحرک می ماند !  گریستن از محبت خداوند ، ریختن اشک ندامت و پشیمانی یکی از ضیافت زیبای اهل ایمان است .  ( یبکون و یزیدهم خشوعا  ) هر چشمی که برای خدا اشک بریزد هرگز با آتش جهنم نمی سوزد . و در فرمایش دیگری آمده است کہ جاری شدن اشک ندامت و پشیمانی گناهان را پاک می کند و باعث سردی و خاموشی آتش جهنم در برابر اهل ایمان می شود . همانا که در ماه مبارک رمضان دل ها از محبت و عشق و علاقه پر می شوند و چشم ها سخاوتمند می شوند . به همین خاطر است که شب های قدر بخصوص  نزدیکی های صبح بهترین زمان برای احیای سرچشمه اشک چشمانمان است . در این حال است که سخت دلان لذت و شیرینی وصل و طعم بندگی خداوند  را می چشند .

۷: احیای نیکی و نیکی کردن : در فرمایشی از امام بخاری آمده است که پیامبر صلی الله علیه وسلم سخاوتمند بوده اند اما در ماه مبارک رمضان فضل و بخشش بیش از حد داشتند.  پیامبر صلی الله علیه و سلم همانند باد سحرگاهی که همه جا را فرا می گیرد سخاوتمند بوده اند . کمک به مستمندان و نیازمندان و یاری مسلمانان گوشه ای از سخاوت پیامبر اسلام می باشد. ایشان مردم را به سخاوتمندی دعوت می کردند حتی اگر به اندازه دانه ای خرما باشد ..

۸– احیای صله رحم :  صله رحم و دید و بازدید دوستان و آشنایان از زیباترین و حکیمانه ترین رفتارهای اجتماعی می باشد امروزه متاسفانه مردم به بهانه های واهی از این امر مهم غافل گشته اند . غافل از اینکه صله رحم دل ها را به هم نزدیک و باعث دوستی و صمیمت هر چه بیشتر در بین مردم و خانواده ها می شود. باعث رفع کینه ها و عداوت می شود ، رحمت و عطوفت  و رأفت و مهربانی جای آن را پر می کند….

آری ….. بیایید در ماه مبارک رمضان این امر مهم را احیا کرده و مایه رحمت و دوستی  در جامعه گردیم .

۹- تأملی بر همدلی و همزیستی با خانواده :خانواده مدرسه ای است که هرگاه آن را نیکو و مهیا نمایی یک ملت پاک نهاده را ساخته ای . بدون شک رابطه مداوم داخل خانواده ، در نظرگاه اسلامی بر مجموعه ای از ارزشها مبتنی است که بارزترین آن ها :  حفظ مودت، رحمت ، آرامش ، و صفاتی است که از بطن خلقت انسان و فطرتی به شمار می رود که خدا مردم را بر آنها آفریده است و هرگز تغییر و تحولی نمی یابند…..

 در واقع غارتگران عاطفه ، برای خالی کردن خزانه مهر زن و شوهر و سستکردن گره پیوند عاطفی بین آن دو نه تنها کم نیستند، بلکه آن قدر زیادند که هر کدام از آنها می توانند کاشانه های بسیاری را برهم بزنند. اگر در کوچک ترین واحد جامعه یعنی خانواده اثری از مهرو عشق و عطوفت و مهربانی نباشد بدون هیچ تردیدی می توان گفت که در مقیاس کلان تر در محله و شهر نیز مهر و عاطفه کالایی نایاب خواهد شد.

آری….. بیشتر اوقات اعضای خانواده به علت مشغله ی کاری مدت زیادی سر یک سفره و یا رفتن به  محفلی دور هم جمع نمی شوند ، لذا ماه مبارک رمضان را غنیمت بشماریم برای احیای  دوباره همدلی و همزیستی با خانواده 

 که به همین دلیل باید هر زن و شوهری نسبت به میزان إحساس و عاطفه حاضر و جاری در خانواده حساس باشد و به هیچ قیمتی اجازه ندهد این گنجینه کمیاب و غیر قابل بازگشت به راحتی از خزانه دارایی های معنوی خانواده بیرون رود .

 عاطفه و محبت جاری در خانواده یک سرمایه بی نظیر است که با حفظ آن می توان از سخت ترین شرایط و مشکلات به راحتی و با شادی عبور کرد…….

نویسنده : ناصح فتاح

ترجمه : عبدالله علی پور

نمایش بیشتر

عبدالله علی پور

@نویسنده و مترجم @ آذزبایجان غربی - نقده @ شغل : دعوتگر دینی و فعال اجتماعی - مدیر کانال تلگرامی @sozimihrab

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا