خانواده

قبل از خواستگاری ؟!

 

دکتر جاسم المطوع

ترجمه : عبدالله احمدی

بعد از گذشت چندین سال از ازدواجشان ، زنی پیش من آمد واز اخلاق و انحرافات و خطاهای شوهرش گلایه داشت و به من می گفت: که بعد از دوهفته از ازدواجمان پی بردم که شوهرم دارای انحرافات بسیاری است ، اما ساکت شدم و صبر پیشه کردم!

از آن زن پرسیدم که ازدواجتان چگونه بود ؟ آیا وقتی که می خواست تو را عقد کند از اخلاق او سوال نکردی ؟ زن گفت : چرا سوال کردیم و به ما گفتند: که پدر و مادرش آدم های خوبی هستند و او هم  خانواده مانند خانواده اش محترم است واین شد که پدرم با ازدواج من با او راضی شد.

به آن زن گفتم : سوالاتی که در باره شوهرت مطرح نمودی برای زمان پدر ومادرت مناسب بوده ؛ در گذشته فرزندان بعد از ازدواج کنار پدر ومادر خود می ماند  و تحت تربیت والدینش بود ؛ اما امروزه شرایط روزگار فرق کرده ؛ پدر و مادر شب و روز کار می کنند و از بس که پرکارند کارهای خانه را هم مستخدم انجام می دهد ؛ چرا که بچه ها با دوستان خود مشغول  بازی هستند و بیشتر اوقات مشغول بازی های الکترونیکی و رایانه ای هستند و والدین هیچ جایگاهی برای پرورش فرزندان قایل نیستند بلکه تنها از لحاظ مادی و رفاه به آن ها می رسند!

زن گفت : اخلاق پدر و مادر شوهرم خیلی عالی است ، اما شوهرم در نفاق و مخالفت با آنان ضرب المثل مردم شده ، پیش پدر ومادرش اخلاقی دارد و وقتی که به خانه برمی گردد طور دیگری است !

به آن زن گفتم : خیلی خوب ؛ چاره ای نداری جز اینکه باید صبر پیشه کنی.

اما چند راه کار برای شما خواننده گرامی تا بتوانی از این نوع بحران ها نجات یابی.

 هدف از خواستگاری حاصل شدن شناحت بین طرفین است واین مهم تحقق نمی یابد مگر هردو طرف معلومات کاملی از یکدیگر داشته باشند .

من چندین سوال هنگام خطبه عقد جمع آوری کرده ام ؛ تا طرفین هنگام خواستگاری از یکدیگر بپرسند و الحمدلله نتایج تبادل این سوال ها تاکنون خوب بوده است.

 و اما سوالهای قبل از خواستگاری عبارتند از :

۱- هدف ها و آرزوهایت در زندگی مشترک چیست و می خواهی به چه اهداف و آرزوهایی دست یابی؟

۲- علاقه شما با والدینت چطور است و در آینده چگونه خواهی بود؟

۳- آیا ضروری می دانی که اولین سال ازدواج فرزند داشته باشی ؟

۴-آیا از مشکلات جسمی و اخلاقی خود رنج می بری ؟

۵- آیا فردی اجتماعی هستی یا خیر ؟ و دوستان شما چه کسانی هستند؟

۶- هدفت از ازدواج با من چیست ؟

۷- اوقات فراغت را چگونه سپری می کنی ؟

۸- دوست داری شریک زندگیت چه صفاتی داشته باشد ؟

۹- آیا کار خیر و پسندیده را دوست داری ؟

تمام سوالات مطرح شده در بالا خود دارای حکمت و اهدافی هستند تا بتوان طرف خود را بشناسیم و بوسیله آن بر او قضاوت کنیم .

علاوه بر چندین سوال معمولی دیگر از جمله اینکه آیا مسکن و شغل داری و…

می شود جواب سوالات بالا را از شبکه های مجازی هم از طرف پیدا کرد و گرفت چون همان طور که گفته اند :  از کوزه همان برون تراود که اندروست .

وقت خواستگاری اگر با مطرح کردن سوالات فوق و کسب معلومات موفق شدیم ، در ازدواج هم موفق می شویم چون بهاری که نیکوست از بهارش پیداست و به قول عرب ها :  من حسنت بدایته حسنت نهایته  هر کس اولش خوب باشد آخرش هم خوب خواهد بود البته باید طرف مقابل در کمال صداقت جواب سوال ها را بدهد !  

خانواده ای را می شناسم که خیلی خوشبخت هستند و ۲۵ سال است که تشکیل خانواده داده اند ، به من گفتند که راز خوشبختی و موفقیت شان در ازدواج بر می گردد به وقت خواستگاری زمانی که با همدیگر به توافق رسیدیم که هیچ اختلافی نباید  بیشتر از ۲۴ ساعت دوام داشته باشد  و از آن زمان تا حالا سعی نموده ایم به این شرط پایبند بوده و هستیم و الحمدلله اکنون ما خوشبختیم .

خانواده ی دیگری را نیز می شناسم که وقت خواستگاری توافق کرده بودند که هیچ اختلافی بر سر دنیا و مادیات نداشته باشند و تنها اختلاف نظر انها بر سر آخرت و دین باشد واین اتفاق نظر سبب موفقیت آن ها در ازدواج و زندگی مشترکشان شده است.

بعد از موارد فوق باید طرف خواستگار را سنجید ؛ وقتی که نگاه می کند باید نگاهش را خواند ؛ وقتی حرف می زند باید طرف را ارزیابی کند که آیا در حرف زدن موفق است یا خیر؟ و از اطرافیان نیز بخواهیم که ما را در این امر کمک کنند و در آخر امر نماز استخاره یادمان نرود.

بعضی از جوانان شروطی برای همسر آینده ی خود می گذارند که شاید چندان متناسب  با نظر والدین نباشد و آن هم “زیبایی و ثروت ” طرف است ؛ که این ذوق هر انسان است چرا که انسان ها زیبایی و ثروت را دوست دارند و  باید والدین خواسته آنها را مد نظر داشته باشند ؛ ولی مسئله دین را به یاد فرزندشان بیاورند ، که اگر همسر آینده دین داشته باشد مطمئنا مشکلی نخواهند داشت .

 برای همین است که پیامبر اکرم (ص) جوانان را مورد خطاب قرار می دهند و می فرماید : تنکح المرأه لمالها و جمالها و حسبها ولدینها ، فاظفر بذات الدین تربت یداک  معمولا دلایل ازدواج با زنان جمال و مال و طایفه و دین می باشد ؛ تو جنبه دین را در نظر بگیر که پشیمان نخواهی شد .

و پیامبر اسلام والدین دختر را اینگونه خطاب قرار داده و می فرماید: إذا جاء کم من ترضون دینه و خلقه فزوجوه ): اگر جوانی به خواستگاری دخترتان آمد اگر دین و اخلاق  پسندیده ای داشت  دخترتان را به او بدهید .

در هر دو حالت فوق دین یکی از شرایط و معیارهای ارزنده به حساب می آید ؛ چرا که دین در شامل اخلاق و روش نیکو است.

مهم این است که عجله به خرج ندهیم  مقدمات عقد و خواستگاری را به پشیمانی تبدیل نکنیم و تمام و کمال اطلاعات در باره طرف مقابل  را از او کسب کنیم و بعد اجازه خواستگاری و قرار و مدار فراهم آوریم .

 ما هم به همه کسانی که در آستانه ازدواج و زندگی مشترک قرار دارند می گوییم: این ازدواج برشما مبارک باد  و ما را به جشن ازدواج خویش دعوت و دعا کنید .

                            و السلام.

نمایش بیشتر

عبدالله احمدی

نویسنده و مترجم و فعال دینی ✅ ساکن : آذربایجان غربی - مهاباد - روستای حمزاباد

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

همچنین ببینید
بستن
دکمه بازگشت به بالا