راه های بدست آوردن «برکت»

هرکدام از ما در هر زمان و مکانی در آرزوی بدست آوردن این کلمه (برکت) است و بارها آن را با خود تکرار می کنیم .
برکت یعنی چه ؟
برکت چگونه در خانه وخانواده به وجود می آید؟
چه چیزی باعث به وجود آمدن برکت می شود؟
اینها سوالاتی هستند که ذهن هر شخصی را به خود مشغول می کند.
باید بدانیم که بهترین راه بدست آوردن برکت ورسیدن به آن ، ایمان ، تقوا ، اخلاص ، احسان و مهربانی است.
وقتی که حضرت آدم ابوالبشربه زمین فرستاده شد به او گفته شد : قَالَ اهْبِطَا مِنْهَا جَمِیعًا بَعْضُکُمْ لِبَعْضٍ عَدُوٌّ فَإِمَّا یَأْتِیَنَّکُم مِّنِّی هُدًى فَمَنِ اتَّبَعَ هُدَایَ فَلَا یَضِلُّ وَلَا یَشْقَىٰ ﴿١٢٣﴾
(خداوند) فرمود: «هر دو از آن (بهشت) فرود آیید، در حالی که دشمن یکدیگر خواهید بود! ولی هرگاه هدایت من به سراغ شما آید، هر کس از هدایت من پیروی کند، نه گمراه میشود، و نه در رنج خواهد بود!
همچنین به حضرت نوح (ع) گفته شد : قِیلَ یَا نُوحُ اهْبِطْ بِسَلَامٍ مِّنَّا وَبَرَکَاتٍ عَلَیْکَ وَعَلَىٰ أُمَمٍ مِّمَّن مَّعَکَ وَأُمَمٌ سَنُمَتِّعُهُمْ ثُمَّ یَمَسُّهُم مِّنَّا عَذَابٌ أَلِیمٌ ﴿۴٨﴾
(به نوح) گفته شد: «ای نوح! با سلامت و برکاتی از ناحیه ما بر تو و بر تمام امتهایی که با تواند، فرود آی! و امت هایی نیز هستند که ما آن ها را از نعمت ها بهرهمند خواهیم ساخت، سپس عذاب دردناکی از سوی ما به آنها میرسد (، چرا که این نعمت ها را کفران میکنند!)»
بر اساس این آیات ایمان وتقوی وپیروی از هدایت راهی است برای بدست آوردن برکات آسمان ها و زمین ؛ این وعده ی الهی است وچه کسی از الله نسبت به وعده اش با وفاتر است .
برکت یعنی چه ؟
کثرت و فراوانی در هر چیزی ( ظاهر وباطن ) را برکت گویند ؛ در مال فراوانی ، در خانه امکانات و آرامش ، در طعام و لذت ومزه ، در فرزند صالح ، در خانواده دارای تفاهم و با هم بودن ، درحسن خاتمه ، در شناخت ومنفعت ، در بدن و سلامتی و….. پس برکت تمام امور خیر ونعمات را شامل می شود و لازم است که به دنبال برکت در تلاش وکوشش باشیم تا به آن برسیم….. اما چگونه ؟
آیا برکت در زندگی اکتسابی است یا اینکه یک بخشش الهی است که به افرادی مشخص داده شده است و غیر اکتسابی است؟
آیا خداوند برکت را به هرکسی که جستجو کند می دهد یا اینکه خاص افرادی کرده ودیگران از آن بی بهره اند؟
آنچه که معلوم است الله متعال بر بعضی از بندگان خود منت نهاده و برکتی خاص عطا کرده است ، همانند پیامبر عیسی (ع) که الله به او این چنین برکت داده : وَجَعَلَنِی مُبَارَکًا أَیْنَ مَا کُنتُ وَأَوْصَانِی بِالصَّلَاهِ وَالزَّکَاهِ مَا دُمْتُ حَیًّا ﴿٣١﴾
و مرا -هر جا که باشم- وجودی پربرکت قرار داده؛ و تا زمانی که زندهام، مرا به نماز و زکات توصیه کرده است!
به برکاتی که خداوند به او عطا کرده بنگرید : إِذْ قَالَ اللَّهُ یَا عِیسَى ابْنَ مَرْیَمَ اذْکُرْ نِعْمَتِی عَلَیْکَ وَعَلَىٰ وَالِدَتِکَ إِذْ أَیَّدتُّکَ بِرُوحِ الْقُدُسِ تُکَلِّمُ النَّاسَ فِی الْمَهْدِ وَکَهْلًا وَإِذْ عَلَّمْتُکَ الْکِتَابَ وَالْحِکْمَهَ وَالتَّوْرَاهَ وَالْإِنجِیلَ وَإِذْ تَخْلُقُ مِنَ الطِّینِ کَهَیْئَهِ الطَّیْرِ بِإِذْنِی فَتَنفُخُ فِیهَا فَتَکُونُ طَیْرًا بِإِذْنِی وَتُبْرِئُ الْأَکْمَهَ وَالْأَبْرَصَ بِإِذْنِی وَإِذْ تُخْرِجُ الْمَوْتَىٰ بِإِذْنِی وَإِذْ کَفَفْتُ بَنِی إِسْرَائِیلَ عَنکَ إِذْ جِئْتَهُم بِالْبَیِّنَاتِ فَقَالَ الَّذِینَ کَفَرُوا مِنْهُمْ إِنْ هَٰذَا إِلَّا سِحْرٌ مُّبِینٌ﴿١١٠﴾
(به خاطر بیاور) هنگامی را که خداوند به عیسی بن مریم گفت: «یاد کن نعمتی را که به تو و مادرت بخشیدم! زمانی که تو را با» روح القدس «تقویت کردم؛ که در گاهواره و به هنگام بزرگی، با مردم سخن میگفتی؛ و هنگامی که کتاب و حکمت و تورات و انجیل را به تو آموختم؛ و هنگامی که به فرمان من، از گل چیزی بصورت پرنده میساختی، و در آن میدمیدی، و به فرمان من، پرندهای میشد؛ و کور مادرزاد، و مبتلا به بیماری پیسی را به فرمان من، شفا میدادی؛ و مردگان را (نیز) به فرمان من زنده میکردی؛ و هنگامی که بنی اسرائیل را از آسیب رساندن به تو، بازداشتم؛ در آن موقع که دلایل روشن برای آنها آوردی، ولی جمعی از کافران آنها گفتند: اینها جز سحر آشکار نیست!»
وپیامبرانی دیگر که الله متعال به آنان برکت عطا کرده ست اما خداوند این برکات را به عنوان معجزات ـ که لازمه دعوت آنان است ـ داده که غیر از موارد برکت چیز عمومی استوهرکس که آن را جستجو کند خواهد یافت.
کارهایی که باعث به وجود آمدن برمت می شوند :
۱٫خواندن قرآن : خداوند قرآن را چنین توصیف کرده است : وَهَٰذَا کِتَابٌ أَنزَلْنَاهُ مُبَارَکٌ مُّصَدِّقُ الَّذِی بَیْنَ یَدَیْهِ وَلِتُنذِرَ أُمَّ الْقُرَىٰ وَمَنْ حَوْلَهَا ﴿٩٢﴾
و این کتابی است که ما آن را نازل کردیم؛ کتابی است پربرکت، که آنچه را پیش از آن آمده، تصدیق میکند؛ (آن را فرستادیم تا مردم را به پاداشهای الهی، بشارت دهی،) و تا (اهل) امّالقری [= مکّه] و کسانی را که گرد آن هستند، بترسانی!
پیامبر (ص) می فرماید : عَنْ أَبِی هُرَیْرَهَ أَنَّ رَسُولَ اللَّهِ صَلَّى اللَّهُ عَلَیْهِ وَسَلَّمَ قَالَ لَا تَجْعَلُوا بُیُوتَکُمْ مَقَابِرَ إِنَّ الشَّیْطَانَ یَنْفِرُ مِنْ الْبَیْتِ الَّذِی تُقْرَأُ فِیهِ سُورَهُ الْبَقَرَهِ (مسلم – ۱۳۰۰) خانه های خود را مثل قبرستان نکنید، شیطان از خانه ای که در آن سوره بقره خوانده شود فرار میکند.
۲٫تقوا وایمان : شکی نیست که تقوا وایمان برکت را به دنبال دارد ؛ آنگاه که خداوند میفرماید : وَلَوْ أَنَّ أَهْلَ الْقُرَىٰ آمَنُوا وَاتَّقَوْا لَفَتَحْنَا عَلَیْهِم بَرَکَاتٍ مِّنَ السَّمَاءِ وَالْأَرْضِ وَلَٰکِن کَذَّبُوا فَأَخَذْنَاهُم بِمَا کَانُوا یَکْسِبُونَ ﴿٩۶﴾
و اگر اهل شهرها و آبادیها، ایمان میآوردند و تقوا پیشه میکردند، برکات آسمان و زمین را بر آنها میگشودیم؛ ولی (آنها حق را) تکذیب کردند؛ ما هم آنان را به کیفر اعمالشان مجازات کردیم.
دراین آیه خداوند داشتن ایمان وتقوا را شرطی برای باز کردن درهای برکات آسمان وزمین بیان کرده است.
۳٫تسمیه گفتن : یعنی بسم الله گفتن در اول هر کاری ، عَنْ أَبِی هُرَیْرَهَ قَالَ قَالَ رَسُولُ اللَّهِ صَلَّى اللَّهُ عَلَیْهِ وَسَلَّمَ کُلُّ کَلَامٍ أَوْ أَمْرٍ ذِی بَالٍ لَا یُفْتَحُ بِذِکْرِ اللَّهِ عَزَّ وَجَلَّ فَهُوَ أَبْتَرُ أَوْ قَالَ أَقْطَعُ (مسند امام احمد – ۸۳۵۵) هرکاری که با ذکر خداوند شروع نشود آن کار ابتر یا ناقص است.
پس مشروعاست برای شروع هر کاری آن را با نام خداوند آغاز کنیم تا آن کار برکت داشته باشد.
۴٫خوردن حلال : هرخوراکی که الله آن را پاک گردانیده وخوردن آن حلال است ، عَنْ أَبِی هُرَیْرَهَ قَالَ قَالَ رَسُولُ اللَّهِ صَلَّى اللَّهُ عَلَیْهِ وَسَلَّمَ أَیُّهَا النَّاسُ إِنَّ اللَّهَ طَیِّبٌ لَا یَقْبَلُ إِلَّا طَیِّبًا (۱۶۸۶- مسلم) ای انسانها خداوند پاک است وچیزی غیر از پاکی قبول نمیکند.
مال حرام هیچ برکتی ندارد وهیچ چیزی را زیاد نمیکند مگر فقر نقصان .
۵٫شکر کردن : به جا آوردن شکر در مقابل تمام نعمات الهی ، یعنی استفاده از نعمت الهی در راستای تحقق بخشیدن به هدف بندگی وعبادت، خداوند می فرماید: وَإِذْ تَأَذَّنَ رَبُّکُمْ لَئِن شَکَرْتُمْ لَأَزِیدَنَّکُمْ وَلَئِن کَفَرْتُمْ إِنَّ عَذَابِی لَشَدِیدٌ ﴿ابراهیم: ٧﴾ و(همچنین به خاطر بیاورید) هنگامی را که پروردگارتان اعلام داشت: «اگر شکرگزاری کنید، (نعمت خود را) بر شما خواهم افزود؛ و اگر ناسپاسی کنید، مجازاتم شدید است!»
فراوانی در آن عام است وشامل تمام اشیا میشود از جمله سلامتی ، کثرت مال ، فرزند صالح و نعماتی که قابل شمارش نیستند.
۶٫صدقه دادن : بخشش در راه خداوند در سایر امور ؛ مال ، وقت ، کار ، شغل و… آن بخششی که خداوند به آن برکت داده وآن را چندین برابر میکند. الله متعال میفرماید: مَّثَلُ الَّذِینَ یُنفِقُونَ أَمْوَالَهُمْ فِی سَبِیلِ اللَّهِ کَمَثَلِ حَبَّهٍ أَنبَتَتْ سَبْعَ سَنَابِلَ فِی کُلِّ سُنبُلَهٍ مِّائَهُ حَبَّهٍ وَاللَّهُ یُضَاعِفُ لِمَن یَشَاءُ وَاللَّهُ وَاسِعٌ عَلِیمٌ ﴿٢۶١﴾
کسانی که اموال خود را در راه خدا انفاق میکنند، کارشان همانند بذری است که هفت خوشه برویاند؛ که در هر خوشه، یکصد دانه باشد؛ و خداوند آن را برای هر کس بخواهد (و شایستگی داشته باشد)، دو یا چند برابر میکند؛ و خدا (از نظر قدرت و رحمت،) وسیع، و (به همه چیز) داناست.
قال رسول الله (ص) : الْحَسَنَهُ بِعَشْرِ أَمْثَالِهَا إِلَى سَبْعِ مِائَهِ ضِعْفٍ وَالسَّیِّئَهُ بِمِثْلِهَا إِلَّا أَنْ یَتَجَاوَزَ اللَّهُ عَنْهَا (بخاری ۴۰) جزای نیکی ده برابر تا هفتصد برابر است اما بدی مثل خودش چه بسا خداوند از آن هم بگذرد.
۷٫ازدواج کردن : آری ازدواج کردن یکی از راههای کسب برکت است ، خداوند میفرماید : وَأَنکِحُوا الْأَیَامَىٰ مِنکُمْ وَالصَّالِحِینَ مِنْ عِبَادِکُمْ وَإِمَائِکُمْ إِن یَکُونُوا فُقَرَاءَ یُغْنِهِمُ اللَّهُ مِن فَضْلِهِ وَاللَّهُ وَاسِعٌ عَلِیمٌ ﴿النور: ٣٢﴾ مردان و زنان بیهمسر خود را همسر دهید، همچنین غلامان و کنیزان صالح و درستکارتان را؛ اگر فقیر و تنگدست باشند، خداوند از فضل خود آنان را بینیاز میسازد؛ خداوند گشایشدهنده و آگاه است!
با ازدواج برکت به زندگی می آید و انسان از قر وتنگ دستی به گشایش میرسد .
گرچه راههای زیادی برای کسب برکت در زنگی موجودند اما ما به این چند سطر بسنده کرده واز خداوند میخواهیم که زندگی شما دوستان را سرشار از برکت نماید. آمین .
برگرفته از مقالات فی مشاکل الاولاد النفسیه
ترجمه وتهیه: حمزه بیغال -پاوه