
✍️ مرحوم آیت الله صالحی نجف آبادی
۱- قدر به معنی شرف و فضیلت است نه تقدیر حوادث تا سال آینده.
۲- شرف و فضیلت شب قدر به علت نزول قرآن، حاصل شده است. بنابر این شرف آن بالعرض است نه بالذات.
۳- الف شهر ( هزار ماه) ، کنایه از کثرت است که هشتاد و اندی سال میشود، یعنی یک عمر.
۴- در آن شب ، نزول قرآن شروع شده است نه اینکه همه ی قرآن یکباره در آن شب نازل شده باشد.
۵- تکرار شب قدر به معنای تکرار سالگرد نزول قرآن می باشد نه اینکه هرسال در شب قدر امور تکوینی مقدّر شود . درست مانند سالگرد مبعث و یا سالگرد انقلاب اسلامی در روز ۲۲ بهمن.
۶- الف شهر گفته ، و نگفته لیله القدر خیر من الف لیله یا الف اسبوع یا الف سنه. وآن هم به جهت رعایت وزن و سجع آیات سوره است که همگی با ردیف حرف ر ختم شده است . و این هم حاکی از توجه قرآن به فصاحت و بلاغت و زیبا نگاری است.
۷- کلمه روح دراین سوره به معنی وحی و نبوت است نه به معنی فرشته یا جبرییل وکذلک اوحینا الیک روحاً من امرنا ماکنتَ تدری ما الکتابُ و لا الایمانُ و لکن جعلناه نوراً… ( ( شوری۵۲. )
۸- کلمه تَنَزّلُ… در اینجا لزوماً مفهوم استمراری ندارد بلکه بیان حکایت از گذشته است . مثل اینکه اکنون پراز گذشت سال ها بگوییم :در روز ۲۲ بهمن مردم به خیابان ها میریزند، کلانتری هارا اشغال میکنند ، و انقلاب را به پیروزی می رسانند… که کلمات) میریزند (، ) می کنند (،) می رسانند( دراین مقام ، بیان حال از گذشته است نه استمرار حال و آینده.
۹- تعبیر به ( من کل امر ) به جای امره یا امرنا برای رعایت وزن و سجع وتناسب آیات است.
۱۰- امر در اینجا معنی شیء نیست بلکه به معنی فرمان و دستور است. نه به معنی من کل شیء و من کل حادثه.
۱۱- هدف سوره قدر، جلوه دادن نعمت و عظمت دین وفیض معنوی الهی در شب نزول قرآن بررسول گرامی اسلام است که بانزول قرآن در آن شب ، درهای رحمت و نعمت الهی به روی مردم گشوده شد ونور وحی ، سیاهیِ ظلمتِ جهل ونادانی را شکافت وتباهی ها را از بین برد.
بنابر این نزول این سوره یک نوع تسلّی و آرامش برای قلب پاک پیامبر اکرم صلی الله علیه و آله و سلم است. یعنی ای پیامبر، تو این گونه با نزول قرآن کریم دراین شب مشمول عنایات ویژه الهی شدی ودرهای رحمت ومعنویت به رویت گشوده شد.
منبع: http://yamoemanin.blogfa.com