تربيت بدني و عبادی

تربيت بدني و عبادی
فقه خانواده 4 (اصول تربيت اسلامي)
2- تربيت بدني
سلامت شخصيت انساني و توانايي جسماني دو پايه اساسي پرورش درست فرزندان است. زيرا عقل سالم در بدن سالم است و لازمه عمل به مسئوليتهاي زندگي برخورداري از توانائي جسمي ميباشد و ضعف و سستي جسمي مانع از قيام به بسياري از مسئوليتها ميشود.
خداوند متعال بر بندگان خود به خاطر برخوردار نمودن آنها از بهترين خلقت و آفرينش منت نهاده و فرموده است: (التين / 4)
«ما به راستي انسان را (از نظر جسم و روح) در بهترين شكل و زيباترين سيما آفريدهايم».
و پيامبر بزرگوار اسلام ميفرمايد:
«مؤمن قوي و توانا نزد خداوند بسيار محبوبتر و بهتر است از مؤمن ضعيف و ناتوان و در هر يك (به درجاتي) خير و منفعت وجود دارد».[1]
و موفقيت در عرصه تربيت بدني به تمرينهاي ورزشي مانند: شنا و دويدن و اسب و دوچرخهسواي و … بستگي دارد.
3- تربيت عبادي
عبادت در اسلام ثمره و بازتاب طبيعي ايمان و عقيده و دليل وجود و درستي آن است. كودكان پيش از بلوغ تكليفي متوجه آنان نميشود. زيرا رسول خداص فرموده است: «سه نفر داراي مسئوليت نيستند» ديوانه تا زماني كه بهبود مييابد. خوابيده تا زماني كه از خواب برميخيزد و كودك تا وقتي كه به سن بلوغ ميرسد».
اما آمادهسازي كودك براي گام نهادن به مرحله بلوغ و پس از آن از نظر ديني و شرعي به تربيت و پرورش عبادتي او نيازمند است تا عبادت به عنوان بخشي حياتي و ريشهدار در زندگي و رفتار او مبدل گردد و او را به ضرورت ارتباط با خداوند و استقامت در اداي اوامر و اجتناب از نواهي به صورت مداوم يادآور شود.
عادت دادن كودكان به عبادت از سن هفت سالگي آغاز شود و در سن دهسالگي مورد تأكيد قرار گيرد. زيرا رسول خداص ميفرمايد:
«فرزندان خود را در هفت سالگي به اداي نماز فرمان بدهيد و در ده سالگي ـ چنانچه آن را ترك كنند و با تشويق و ترغيب حاضر به خواندن آن نبودند ـ آنان را تنبيه بدني نماييد».[2]
عمر هفت سالگي سرآغاز تعليم و تمرين و عادت دادن است و عمر ده سالگي زمان تثبيت رفتار و پايبندي است. چنانچه كودكان در مورد عبادت اهمال و تنبلي نمايند، بايستي تنبيه مناسب بشوند.
سرپرست كودك در مورد اداي نماز و ديگر مسئوليتهاي كودك بايد مراقبت لازم را انجام دهند و در مورد آن به هيچ وجه كوتاهي ننمايند زيرا خداوند ميفرمايد:(طه / 132)
«خانواده خويش را به نماز خواندن فرمان بده! و خود نيز بر اقامه آن ثابتقدم باش».
منبع : احكام، آداب، حقوق و مسئوليتها
فقه خانواده در جهان معاصر
تأليف:دكتر وهبه زُحَيلي
ترجمه:عبدالعزيز سليمي
[1]-. اخرجه مسلم عن ابي هريره.
[2]-. اخرجه ابوداود.